De uitspraken van burgemeester Kempeneers in de media over de veiligheid in de stationsbuurt van Sint-Truiden hebben kwaad bloed gezet bij de andere meerderheidspartijen. Volgens hen pleiten zij al enige tijd voor een strenger veiligheidsbeleid. In een gezamenlijke persmededeling klagen Open VLD en N-VA over de ‘verkiezingskoorts’ van burgemeester Kempeneers en melden ze dat zij al enige tijd aandringen op een strenger beleid rond de stationsbuurt.
Ongeveer een jaar geleden ging het Truiense stadsbestuur over op strengere maatregelen rond de stationsbuurt na een verhoogd aantal meldingen van overlast. Burgemeester Ingrid Kempeneers wierp zich toen op als het gezicht van deze verstrengde acties. Vandaag meldde ze aan verschillende mediakanalen dat ze graag het aantal winkels rond de stationsbuurt zou beperken. Volgens haar zorgen deze winkels immers voor de overlast omdat je er alcohol kunt kopen.
Ongenoegen bij coalitiepartners
In een artikel op VRT NWS liet Kempeneers zich ontvallen dat ze voor deze maatregel momenteel nog geen meerderheid heeft binnen het stadsbestuur. Dit vonden de coalitiepartners Open VLD en N-VA onacceptabel, en zij kwamen maandagavond met een gemeenschappelijke communicatie. Volgens hen pleiten ze al jaren voor een beter veiligheidsbeleid in de stad, maar moesten ze vaak wachten op CD&V. Deze partij levert immers de burgemeester, en alleen de burgemeester is bevoegd voor ordehandhaving. N-VA zou hierop zelfs in 2019 zijn gewezen door toenmalig CD&V-burgemeester Veerle Heeren. Ook over het voorstel van de beperking van het aantal winkels in de stationsbuurt melden ze het eens te zijn.
Gereduceerd tot een gimmick
In hun gezamenlijke mededeling betreuren Open VLD en N-VA het feit dat naar hun gevoel het veiligheidsbeleid van Sint-Truiden is herleid tot oppervlakkige maatregelen, en spreken zelfs over een mediatieke reputatie en een gimmick. In hun communicatie op Facebook spreekt N-VA zelfs van een carnavalsgimmick. De beide bestuurspartijen doelen daarmee op het feit dat Kempeneers door een lokale opiniemaker de bijnaam ‘Sheriff op Hoge Hakken’ kreeg aangemeten, nadat er online een foto van haar verscheen waarbij ze zelf een paar jongeren aansprak die aan het station bleven rondhangen. Kempeneers maakte later gebruik van de bijnaam tijdens carnaval door zichzelf als sheriff te verkleden. De bijnaam bleek echter niet zo breed bekend als ze zelf hoopte. Dat blijkt uit het feit dat haar initiële lokale verkiezingscampagne met een afbeelding van een cowboylaars en een hoge hak eerder met verwarring werd onthaald dan met herkenning.
Signaal van voorakkoord?
In een reactie aan onze redactie verwijst Ingrid Kempeneers naar de verantwoordelijkheden van haar coalitiepartners.
Volgens haar wordt het veiligheidsbeleid dat zij sinds vorige zomer aanhoudt, met enthousiasme onthaald door de veiligheidspartners en de sociale partners van onze stad. Kempeneers laat zich duidelijk niet verwijten dat ze het veiligheidsbeleid van Sint-Truiden op de lange baan schuift en verwijst naar het feit dat N-VA de laatste jaren niets heeft gedaan om het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) aan te passen. Iets wat volgens haar nodig is om het aantal nacht- en dagbladwinkels in de stationsbuurt te beperken.
Günther Dauw, lijsttrekker voor N-VA en schepen van financiën, nuanceert de reactie van Kempeneers.
Bij Kempeneers horen we een duidelijk misnoegen over de reactie van haar coalitiepartners. Zij ziet hierin een signaal van een mogelijk voorakkoord tussen Vooruit, Open VLD en N-VA. Al ontkennen deze partijen met klem dat er zo’n akkoord zou bestaan. De burgemeester zegt echter wel constructief verder te willen blijven werken aan het Truiense beleid de komende maanden met beide coalitiepartners. Een sentiment dat door deze partijen wordt bevestigd.