Collega’s verdedigen Nina Derwael na kritiek

De Belgische turnfederatie Gymfed moet zich het laatste jaar in bochten wringen. Niet alleen door corona maar ook door klachten van grensoverschrijdend gedrag van ex-turnsters tegen de coaches van onze Truiense Nina Derwael.

Wat is er aan de hand?

Vorige zomer ging de bal in de internationale turnwereld aan het rollen. Zeker in de Amerikaanse federatie gonst het al jaren van de geruchten over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van coaches naar hun atleten toe. Na het uitkomen van de documentaire Athelete A op Netflix, werd dat gegons alleen maar luider zeker toen bekende turntrainer Gerrit Beltman toegaf in het verleden grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond naar atleten toe.
Ook de coaches van Nina Derwael, Yves Kieffer en Marjorie Heuls werden mee in het bad getrokken. Hen werd hard gedrag tov de turnsters verweten. Derwael minimaliseerde de aantijgingen van de slachtoffers niet maar reageerde in de zomer van 2020 dat zij zelf nooit grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren. Ze voegde eraan toe dat als zulk gedrag in het verleden op de topsportschool in Gent was gebeurd, dat nu zeker niet meer het geval is.
Bovendien verbond ze haar lot aan haar coaches, geen Nina zonder Kieffer en Heuls.

Collega’s steunen Nina

Omdat Derwael niet expliciet de kant van de slachtoffers koos (ze ontkende hun ervaringen niet maar verdedigde haar coaches) kwam ze in het oog van de storm. Haar werd verweten dat ze de ervaring van de slachtoffers minimaliseerde om haar eigen Olympische ambities te beschermen.
“Niks van aan”, zei Derwael en nu wordt ze bijgestaan door collega’s van Gymfed via een open brief.
Kieffer en Heuls zullen zich moeten verantwoorden tov een ethische commissie.
Klik hieronder op de facebookpost om de open brief te lezen van de collega’s van Nina.


Lees hier de analyse van Stef Wijnants voor Radio 2 Limburg.