Concept Vrijstaat A slaat aan door unieke evenementen

Vrijstaat A, de pop-up zomerbar in het Oud Atheneum van Sint-Truiden, gaat zijn derde week in. Het concept heeft zich de laatste weken gevestigd als een stevige hub van activiteit in onze stad. Zo werd er vorige week een enorm populaire fuif georganiseerd en kende de unieke events zoals het podcastfestival ook veel succes.

De organisatie achter Vrijstaat A heeft op enkele weken tijd de oude, verlaten speelplaats van het Atheneum in Sint-Truiden omgebouwd naar een bruisende hub van activiteit. De evenementen die er worden georganiseerd zijn divers en dat slaat duidelijk aan.

“Ik vind het hier super gezellig. Eindelijk wordt er eens iets gedaan met dit gebouw. Je zit hier echt weg van alle drukte maar toch kortbij de stad. Mag voor mijn part elk jaar opnieuw georganiseerd worden.”

Bezoeker K., enthousiaste buurtbewoner

Unieke evenementen

Van 12 u tot 24 u kan je van woensdag tot zondag naar de Vrijstaat om iets te gaan drinken. Maar daarnaast worden ook verschillende, vaak unieke, evenementen georganiseerd op de locatie. Zo werd er het eerste Haspengouwse podcastfestival georganiseerd. Tijdens het evenement konden bezoekers live opnames meepikken van populaire Haspengouwse podcasts maar konden ze ook de start meemaken van de podcast van Walhalla Branding.

“Vrijstaat A was de ideale locatie om dit evenement voor het eerst te organiseren. Zij zorgden er namelijk voor dat wij ons over niks zorgen moesten maken behalve de makers bij elkaar brengen. Bar, geluid, promo etc alles werd voor ons geregeld. We organiseren volgend jaar sowieso een nieuw podcastfestival en maken zo een netwerk zodat iedereen aan het podcasten kan gaan.”

Boris Lammens en Niele Dams (Bink Podcast)

Ook Piet Haven van de fuif Glad we’re Back is enthousiast over het concept van Vrijstaat A. De genres op het evenement gingen van House tot Disco en Electro van de jaren 2004 tot 2014. Het was volgens Haven een terugblik op een periode waarin het nachtleven van Sint-Truiden op zijn best was met zaken zoals Op de Beek, Cirque Central, jeugdhuis de Resoor en fuiven zoals Cocadisco.
Het evenement was ondanks het regenachtige weer enorm geslaagd met een publiek dat tot het laatste nummer stevig meedanste.

“De dj’s vonden het unaniem ontzettend leuk om nog eens complexloos muziek te draaien die hen nauw aan het het hart ligt. Geweldige leuke revival waar blijkbaar heel het publiek naar uitkeek. Ik heb de laatste jaren zelden zo’n sfeer gezien in Sint-Truiden.”

Piet Haven, DJ en organisator Glad we’re back

Reel van Vrijstaat A link.

Nog heel wat events op de planning

Vrijstaat A zal nog tot 16 juli het Oud Atheneum (Zoutstraat 46, Sint-Truiden) vullen met activiteit en kleur. Onder andere een open mic night, optredens, een keramiek workshop en nog veel meer staan op de planning. Benieuwd naar het aanbod? Klik dan op deze link voor meer informatie.

Het succes van het concept toont aan dat Sint-Truiden nog steeds een groot communitycentre mist in het centrum van onze stad. Alsook een laagdrempelige manier om evenementen te organiseren. Dat maakt Vrijstaat A uniek. Zij maakten de locatie van het Oud Atheneum helemaal gebruiksklaar en voorzien ook bezetting voor toog etc om de evenementen te ondersteunen die op hun locatie neerstrijken. Het sterke team achter het Jeugdhuis Expo leveren al goed werk. Maar een extra centrum zoals we die vaak zien in grootsteden zoals Antwerpen is zeker iets om waar het Truiense bestuur een voorbeeld aan kan nemen om organisaties, clubs en (jeugd)bewegingen te ondersteunen.

Ondertussen denken de bezielers van het project al aan de toekomst en hoe ze hun Vrijstaat de komende jaren op verschillende plekken in Sint-Truiden kunnen laten neerstrijken.

Praktisch: Vrijstaat A open van woensdag tot zondag van 12 u tot 24 u. De zomerbar sluit bij uitzondering als er slecht weer is. Hou zeker hun sociale media in de gaten en blijf op de hoogte van hun activiteiten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!