Contouren middeleeuwse klerkenkapel op de Groenmarkt zichtbaar via gloednieuw verlichtingsproject

Partners

Bij de heraanleg van de Groenmarkt in Sint-Truiden werden enkele jaren geleden archeologische opgravingen uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek kwamen niet alleen duizenden skeletten van de middeleeuwse begraafplaats aan het licht. Ook de restanten van de dertiende eeuwse klerkenkapel werden blootgelegd. De contouren van deze historische kapel zijn vanaf nu permanent zichtbaar via een lichtstrip die ’s avonds en ’s nachts verlicht wordt vanop het stadhuis.

Vorig jaar werd de Groenmarkt in Sint-Truiden helemaal heraangelegd. Bij de archeologische opgravingen, die aan de heraanleg vooraf gingen, kwamen onder andere de restanten van de middeleeuwse Klerkenkapel aan het licht. Eerder historisch en archeologisch onderzoek had al uitgewezen dat zich op die locatie van de 11e eeuw tot en met de 17e eeuw een begraafplaats moest bevonden hebben.

“Omdat de funderingen bij de heraanleg van de Groenmarkt niet zichtbaar in situ konden bewaard worden, werd ervoor gekozen om de contouren te visualiseren met een metalen strip. Deze visualisering zal vanaf nu ook ’s avonds en ’s nachts zichtbaar zijn via een gloednieuwe lichtbundel vanop het stadhuis. Op die manier kan iedereen deze belangrijke historische locatie in het centrum van onze stad toch ervaren. Een duidingsbord op de Groenmarkt verschaft meer uitleg over de geschiedenis van de kapel.”

Jelle Engelbosch, schepen onroerend erfgoed

De Klerkenkapel visueel aanwezig

De Klerkenkapel werd in 1286 gebouwd voor het Priesterbroederschap, op de plaats genaamd Drinckelinck tussen de toren van de O.L.Vrouwekerk en het stadhuis. De Klerkenkapel speelde ook een rol in het bestuur van de stad. De Eerentfeste Heeren Schepenen of de magistraten van de Schepenbank werden er ceremonieel beëdigd en jaarlijks werden ook de twee burgemeesters van de stad in deze kapel aangesteld.

“De middeleeuwse kapel werd in mei 1775 gesloopt en vervangen door een nieuwbouw. Nadat onze regio in 1794 door Frankrijk werd geannexeerd, werden kerkelijke goederen openbaar verkocht. Zo kwam de Klerkenkapel in privé-bezit. In 1821 werd de kapel door de stad aangekocht en gesloopt in 1822. Omwille van de belangrijke rol die de kapel speelde in de geschiedenis van de stad, vonden we het belangrijk dat het gebouw toch visueel aanwezig bleef op haar originele locatie. Een gedeelte van de restanten wordt, net zoals de restanten van het middeleeuwse kerkhof, bewaard in het Gazodepot.”

Jelle Engelbosch, schepen van erfgoed

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief