Contouren middeleeuwse klerkenkapel op de Groenmarkt zichtbaar via gloednieuw verlichtingsproject

Partners

Bij de heraanleg van de Groenmarkt in Sint-Truiden werden enkele jaren geleden archeologische opgravingen uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek kwamen niet alleen duizenden skeletten van de middeleeuwse begraafplaats aan het licht. Ook de restanten van de dertiende eeuwse klerkenkapel werden blootgelegd. De contouren van deze historische kapel zijn vanaf nu permanent zichtbaar via een lichtstrip die ’s avonds en ’s nachts verlicht wordt vanop het stadhuis.

Vorig jaar werd de Groenmarkt in Sint-Truiden helemaal heraangelegd. Bij de archeologische opgravingen, die aan de heraanleg vooraf gingen, kwamen onder andere de restanten van de middeleeuwse Klerkenkapel aan het licht. Eerder historisch en archeologisch onderzoek had al uitgewezen dat zich op die locatie van de 11e eeuw tot en met de 17e eeuw een begraafplaats moest bevonden hebben.

“Omdat de funderingen bij de heraanleg van de Groenmarkt niet zichtbaar in situ konden bewaard worden, werd ervoor gekozen om de contouren te visualiseren met een metalen strip. Deze visualisering zal vanaf nu ook ’s avonds en ’s nachts zichtbaar zijn via een gloednieuwe lichtbundel vanop het stadhuis. Op die manier kan iedereen deze belangrijke historische locatie in het centrum van onze stad toch ervaren. Een duidingsbord op de Groenmarkt verschaft meer uitleg over de geschiedenis van de kapel.”

Jelle Engelbosch, schepen onroerend erfgoed

De Klerkenkapel visueel aanwezig

De Klerkenkapel werd in 1286 gebouwd voor het Priesterbroederschap, op de plaats genaamd Drinckelinck tussen de toren van de O.L.Vrouwekerk en het stadhuis. De Klerkenkapel speelde ook een rol in het bestuur van de stad. De Eerentfeste Heeren Schepenen of de magistraten van de Schepenbank werden er ceremonieel beëdigd en jaarlijks werden ook de twee burgemeesters van de stad in deze kapel aangesteld.

“De middeleeuwse kapel werd in mei 1775 gesloopt en vervangen door een nieuwbouw. Nadat onze regio in 1794 door Frankrijk werd geannexeerd, werden kerkelijke goederen openbaar verkocht. Zo kwam de Klerkenkapel in privé-bezit. In 1821 werd de kapel door de stad aangekocht en gesloopt in 1822. Omwille van de belangrijke rol die de kapel speelde in de geschiedenis van de stad, vonden we het belangrijk dat het gebouw toch visueel aanwezig bleef op haar originele locatie. Een gedeelte van de restanten wordt, net zoals de restanten van het middeleeuwse kerkhof, bewaard in het Gazodepot.”

Jelle Engelbosch, schepen van erfgoed

Lees ook

Grootste kunstexpo van Limburg – Bar’deaux zet weer sterke kunstexpo neer...

Ook dit jaar slaat het team van Bar'deaux Sint-Truiden de handen weer in elkaar met Patrick Hermans van Art Loft in Maastricht. 10 dagen...
noah stijnen - brussels airlines - belgian icon - sint truiden. - sintruin begot

Truienaar Noah Stijnen in top vijf van wedstrijd Belgian Icons

Noah Stijnen, Truienaar met talent, kon met zijn ontwerp over wielrennen voldoende stemmen binnenhalen om in de top 5 van de wedstrijd Belgian...
zinkgat - tiensesteenweg - sint truiden

Verder onderzoek naar zinkgat gestart

Op dinsdag 15 oktober 2024 werd een stabiliteitsdeskundige aangesteld door het lokaal bestuur Sint-Truiden om een onderzoek in te richten naar aanleiding van een...

Instagram

Zinkgat op Tiensesteenweg, 19 bewoners elders onder gebracht nadat woonsten tijdelijk onbewoonbaar werden verklaard.👨‍🚒

Op de Tiensesteenweg zakte deze week een
Dit is het nieuwe bestuur van Sint-Truiden.🗳

Het nieuwe bestuur van Sint-Truiden kiest voor een breuk met het verleden. Binnen 14
Sint-Truiden krijgt een roos Vivaldi-bestuur waar de 4 politieke spectra als seizoenen in zitten verwerkt met WOW als centrumpartij.

Ludwig Vandenhove
Vandenhove heeft gesprekspartners gevonden in Open VLD, N-VA en WOW.

“Ik ben verheugd dat ik met WOW, N-VA en Open Vld
Ludwig Vandenhove wil deze week landen met zijn formatiegesprekken. Dat meldt hij aan VRT.

Vandenhove bevestigt dat er er zondagnacht al
Vooruit wordt de grootste partij van Sint-Truiden.

Het voorakkoord dat zou bestaan tussen Vooruit - Open VLD en N-VA haalt geen
Momenteel zijn er 21/38 kiesbureaus geteld, dus meer dan 50% van de stemmen.

Vooruit is momenteel de grootste partij (20,3%), gevolgd
{{content:words:20}} {{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief