Coronacijfers stijgen weer, ook in Sint-Truiden

De coronacijfers stijgen weer, ook in onze gemeente. De regering heef tondertussen beslist om bepaalde versoepelingen die voorlagen voor de maand april on hold te zetten.

Momenteel liggen er 13 mensen met corona in het Sint-Trudo ziekenhuis, 2 verblijven op intensieve zorgen. Dat lijkt niet veel gezien de cijfers die we rond deze tijd vorig jaar in Sint-Truiden zagen maar als we de cijfers van Sciensano erbij halen zien we dat de laatste 14 dagen 113 besmettingen zijn vastgesteld in onze gemeente.
Volgens de Vaccinatieteller zijn momenteel in de Eerstelijnszone Haspengouw (waar Sint-Truiden toe behoord) bijna 7000 mensen gevaccineerd. Je kan zelf de stand van zaken van het vaccineren nakijken via deze link.

Versoepelingen worden in vraag gesteld

Om de verspreiding van het virus in het basisonderwijs tegen te gaan besliste Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts gisteren om alle kinderen in het 5de en 6de leerjaar te verplichten om een mondmasker te dragen. Ook het contactonderwijs voor leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs werd uitgesteld tot na de paasvakantie.

Op die manier wordt ons leven weer even on-hold gezet. Maar er is hoop. Minister van Volksgezondheid Wouter Beke probeert ondertussen een deal te sluiten met de vaccinfabrikant AstraZeneca. Doordat een aantal mensen een bloedklonter ontwikkelden vlak nadat ze het vaccin kregen, hebben verschillende Europese landen ervoor gekozen dit vaccin niet meer toe te dienen. Virologen zien echter geen enkel verband tussen het vaccin en de tromboses. Daarom probeert Minister Beke de overschotten van vaccins die door andere landen even niet worden gebruikt, naar hier te halen.

Mogelijk zal Premier Alexander de Croo het Overlegcomité vroeger bijeen roepen om de recente evolutie van de cijfers te bespreken.