Het coronavaccin: jullie vragen beantwoord

Het coronavaccin heeft al voor veel verwarring gezorgd bij mensen. Wij zetten even alle feitjes voor jullie op een rij.

Wordt er momenteel gevaccineerd?

Ja, de meeste vaccinatiecentra zijn actief sinds midden februari. Ook het centrum in Sint-Truiden op de Minderbroederssite draait al en diende zijn eerste vaccinaties toe op 22 februari. Zij maakten een informatieve video om te tonen hoe een bezoek aan het vaccinatiecentrum eruit zou zien.

Hoeveel mensen zijn al gevaccineerd?

Sciensano houdt de gegevens over het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames bij maar ook de cijfers over het aantal vaccinaties. Volgens hun cijfers (geüpdate op 27 februari) zijn er over heel België 493.548 mensen gevaccineerd met een eerste dosis van de verschillende vaccins. Meer dan 300.000 van deze gevaccineerde personen woont in Vlaanderen.

© Sciensano Cijfers zoals ze staan op 27 februari.

306.482 mensen in België hebben momenteel hun tweede dosis gehad. 196.489 daarvan wonen in Vlaanderen.

Problemen met leveringen

Alles staat of valt met de leveringen van het vaccin. Burgemeester Veerle Heeren bevestigde aan onze redactie dat die bepalen hoe snel centra te werk kunnen gaan.

Er zijn 300 vaccins geleverd. Daarvan zijn meer dan de helft de voorbije dagen gezet. Alles hangt af van de leveringen.

Burgemeester Veerle Heeren

Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke maakte zijn verzuchtingen rond de leveringen van de vaccins afgelopen week nog kenbaar. AstraZeneca levert een van de drie vaccins die in ons land geleverd worden, maar laat het afweten op vlak van leveringen. Bovendien werd het vaccin in eerste instantie niet gezet bij 55-plussers. Daar moet van Minister Frank Vandenbroucke nu verandering inkomen.
In het actuaprogramma de Zevende Dag zei hij dat hij de vaccinatiestrategie grondig door elkaar wil schudden. AstraZeneca is volgens de recentste informatie en studies wel effectief bij oudere mensen en mag het ook toegediend worden bij zwangere vrouwen.
Bovendien wil de minister de tijd tussen de eerste en tweede prik verlengen van 21 naar 42 dagen. Op die manier zouden meer mensen hun eerste dosis kunnen krijgen.
Dit zou volgens de minister een absolute “game-changer” kunnen zijn. Een eerste dosis geeft namelijk al veel bescherming.
Het is echter afwachten tot de goedkeuring van de Hoge Gezondheidsraad voor de vaccinatiestrategie kan worden aangepast.

Wie krijgt het vaccin?

Momenteel worden ouderen en zorgberoepen nog steeds prioritair gevaccineerd. Het is het Agentschap Zorg en Gezondheid dat een lijst met 80 zorgberoepen samenstelde die nu hun vaccin zullen krijgen. Lokale besturen konden de lijst aanvullen met de beroepen die in hun ogen essentieel zijn.

© Agentschap Zorg en Gezondheid Het Agentschap Zorg en gezondheid maakte dit beeld om de vaccinatiestrategie in beeld te brengen.

Wanneer jouw moment komt om je te laten vaccineren zal je per e-mail, sms of brief op de hoogte worden gebracht.

Komt er een derde golf aan?

Momenteel liggen in het Sint-Trudo ziekenhuis 8 coronapatiënten waarvan 1 op intensieve zorgen. Er zijn echter 93 vastgestelde besmettingen bijgekomen door een uitbraak in het asielcentrum. In het centrum zijn strenge maatregelen genomen om de uitbraak aan te pakken.
Over heel Limburg waren er volgens de cijfers van Sciensano (op 28 februari) de afgelopen 7 dagen 859 nieuwe besmettingen, echter over het hele land is een toename te zien van zo’n 23%.
Of dit de start is van een derde golf wil niemand in de mond nemen. Experten en beleidsmakers willen de cijfers de komende week in de gaten houden om conclusies te kunnen trekken.

Links

Wil je meer informatie over de recentste coronacijfers? Neem dan hier een kijkje op de website van Sciensano.
Ben je de fabeltjes over het coronavaccin moe? Neem dan een kijkje op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid: laatjevaccineren.be
Het laatste nieuws over het vaccinatiecentrum Sint-Truiden-Gingelim-Nieuwerkerken kan je vinden op hun website.