Dinsdag sprak de ondernemingsrechtbank van Turnhout het faillissement uit van Curamant. Het bedrijf stond in voor de zorg in verschillende woonfaciliteiten, waaronder ook de sites van Triamant Bree en Sint-Truiden. Na de vaststelling van ernstige zorgtekorten door de Vlaamse Zorginspectie op de site van Triamant in Velm, gaat het lokaal bestuur in samenwerking met de Eerstelijnszone Haspengouw over tot crisismanagement op de site om de zorg en het welzijn van de kwetsbare bewoners te garanderen.
Toen de ondernemingsrechtbank van Turnhout dinsdag 27 juni het faillissement uitsprak van Curamant, het zusterbedrijf van woon-en zorgbedrijf Triamant, was er nog geen vuiltje aan de lucht in Velm. In HBVL getuigden thans al enkele personeelsleden dat er al maanden problemen waren met het uitbetalen van lonen. (Bron HBVL)
Nu blijkt dat er niet alleen problemen waren met de lonen van het personeel maar dat er zich ook levensbedreigende situaties voordeden voor zo’n 39 bewoners van Triamant. Zij kregen al enige tijd hun intensieve verzorging niet. Er werd bijvoorbeeld niet meer gereageerd op alarmsignalen via de noodknop. Bewoners die dringende medische hulp nodig hadden, werden in de steek gelaten. Ook kregen ze al enkele dagen geen warme maaltijd meer.
Het Truiense stadsbestuur kreeg donderdagochtend te horen via het Vlaams departement Zorg dat de sites van Triamant Bree en Sint-Truiden zich in een gevarenzone dreigden te begeven door wanbeheer en een ondoorzichtig kluwen van vennootschappen. Na dit bericht schoot het stadsbestuur meteen te hulp.
“We hebben donderdag meteen samengezeten met de Eerstelijnszone (ELZ) Haspengouw om na te gaan hoeveel zorgend- en verpleegkundig personeel beschikbaar is binnen de eerstelijnszone. Aansluitend zijn we naar de site gegaan om de situatie ter plaatse in te schatten en hebben we aangedrongen op een objectieve analyse door de Vlaamse Zorginspectie. Vrijdag hebben we hun bevindingen ontvangen en hieruit bleek dat er absoluut dringende acties vereist waren.”
Pascal Monette, schepen van Sociale Zaken
Voor alle duidelijkheid: de problemen doen zich niet voor in het woonzorgcentrum dat zich op de site van Triamant in Velm bevindt. Dit woonzorgcentrum is al enige tijd overgenomen door de zorggroep Orelia. De problemen doen zich voor in een 130-tal flats met gemixt statuut. Hier werden ook de 39 mensen aangetroffen die intensieve zorg nodig hadden maar deze dus niet meer kregen. Het woonzorgcentrum onder de Orelia-groep heeft al laten weten dat zij het stadsbestuur en de Eerstelijnszone zullen steunen in hun crisisacties.
“We stelden een team samen van 10 deskundigen dat bij de kwetsbare mensen op de site de situatie is gaan vergewissen. De vaststellingen van dit team zijn bijzonder ernstig en schrijnend. Zo is er vastgesteld dat verschillende bewoners die buiten het woonzorgcentrum Orelia op de site verblijven, niet de zorgen krijgen waar ze recht op hebben en waarvoor zij betalen. De situatie leidt tot mensonwaardige en zelfs levensbedreigende toestanden. De controle-instanties zijn hier in het verleden duidelijk bewust buiten spel gehouden.”
Dokter Johan Vandervelden, Eerstelijnszone Haspengouw
De Eerstelijnszone Haspengouw en het lokaal bestuur Sint-Truiden ondernemen nu concrete acties om de zorg te optimaliseren. Dit gebeurt via zelfstandige thuisverpleging onder coördinatie van de Eerstelijnszone, ondersteunt door het Truiense Zorgbedrijf.Het zorgbedrijf Orelia werd gevraagd om dit weekend maaltijden te voorzien. Vanaf maandag neemt het Zorgbedrijf deze taak over.
Late actie door Zorginspectie
Het Truiense stadsbestuur tolereert deze ernstige nalatigheid tov kwetsbare mensen niet en zal een klacht met burgerlijke partijstelling indienen bij de onderzoeksrechter ten aanzien van de verantwoordelijken van Triamant, Curamant en Patrivelm. Schepen Monette sprak ook zijn teleurstelling uit tov de Zorginspectie. Volgens de schepen werden er maanden geleden al klachten ingediend over Triamant door bewoners en zelfstandige verpleegkundigen. Maar het stadsbestuur was niet op de hoogte.
“We betreuren ten zeerste dat we als lokaal bestuur zo laattijdig door de Zorginspectie op de hoogte werden gebracht van de zorgwekkende situatie op de site. Verschillende bewoners van Triamant en een aantal zelfstandige verpleegkundigen hebben namelijk al maanden geleden de Zorginspectie gealarmeerd over de wantoestanden.”
Pascal Monette, schepen van Sociale Zaken
De organisaties achter Triamant zouden via een netwerk van vennootschappen de standaard kwaliteitscontroles voor zorg, hebben ontweken.