Deze week stelde gemeenteraadslid Carl Nijssens een open brief op gericht aan het Truiense stadsbestuur. In de brief vraagt Nijssens aan het stadsbestuur om daklozen op te vangen in de Minderbroederssite, een locatie die volgens hem al enige tijd leegstaat en de stad jaarlijks veel geld kost.
Nijssens stelt in zijn open brief dat hij geconfronteerd werd met de daklozenproblematiek tijdens een van zijn avondwandelingen door de stad. Het gemeenteraadslid merkte op dat er een dakloze lag te slapen in het portaal van een leegstaand winkelpand. Bij thuiskomst besloot hij zijn bezorgdheid te uiten in een brief. Hij vraagt nu aan het Truiense stadsbestuur om de Minderbroederssite in te richten als tijdelijke opvang voor daklozen. Hij kiest niet toevallig voor de Minderbroederssite. Een gebouw dat de stad al sinds 2019 in erfpacht heeft en dat, aldus Nijssens, onderbenut wordt.
“Als stadsbestuur betalen we sinds 2019 jaarlijks een erfpacht voor de kerk, annex klooster, van 67.500 euro. Tot op heden zijn er geen invulling of toekomstplannen voor het klooster. Een tijdelijke en sociale functie in de geest van de voormalige minderbroeders zou op zijn plaats zijn.”
Carl Nijssens in zijn open broef aan het stadsbestuur
Bekijk hier ook zijn interview op TVL. (Lees verder onder de video.)
“Wij brengen al mensen onder op de Minderbroederssite.”
Nijssens plaatste beelden van de dakloze persoon op zijn sociale media en kreeg veel reacties van Truienaren die dezelfde persoon of andere daklozen de laatste weken hebben opgemerkt in het stadscentrum. Nijssens is niet de eerste die om extra opvang vraagt. Tijdens de vorige gemeenteraad riep gemeenteraadslid Eddy Elherbouti van Vooruit op om daklozen onder te brengen in een leegstaande taverne op de Speelhofsite. Schepen van sociale zaken Pascy Monette reageerde toen kort op de oproep van Elherbouti, een voorstel dat volgens de schepen kant noch wal raakte.
“Wanneer we permanente of tijdelijke opvang willen inrichten, moeten we ons houden aan wettelijke richtlijnen inzake hygiëne, stedenbouwkunde en nog veel meer. Het is geen kwestie van het licht en de verwarming aansteken en een paar extra bedden klaarzetten.”
Pascal Monette, schepen sociale zaken.
Monette benadrukt dat zowel de oude kamers van de paters in het Minderbroedersklooster als de taverne van ’t Speelhof niet conform de regels zijn en dus niet geschikt zijn voor opvang. De taverne van ’t Speelhof is zeker niet geschikt, omdat deze door de brandweer is afgekeurd op het gebied van veiligheid.
“We hebben de laatste maanden, al dan niet discreet, verschillende initiatieven in onze stad opgestart om dak- en thuislozen te helpen. Zo hebben we nu straatverpleegkundigen die actief zijn in onze stad en hebben we zoals elk jaar de extra opvangplaatsen geactiveerd.”
Pascal Monette, schepen sociale zaken
Monette merkt ook op dat Sint-Truiden al meerdere keren mensen heeft ondergebracht in de Minderbroederssite, met name gezinnen die in het Hoflokaal werden ondergebracht. De schepen benadrukt dat de stad werkt aan een permanente oplossing met verspreide opvangplaatsen over de hele stad. In het weekend maakte hij bedenkt dat er 6 kamers zullen worden voorzien in het Bloesemklooster van Zepperen.
Moeilijke problematiek
De opvang van dak- en thuislozen is geen gemakkelijke kwestie. Omwille van veiligheid worden gezinnen en alleenstaande mannen en vrouwen in aparte instanties opgevangen. Daarom stuurt Sint-Truiden vaak mensen naar de opvang in Hasselt. De beschikbare opvangplaatsen in onze stad worden vaker gebruikt voor gezinnen (alleenstaande vrouwen met kinderen, enzovoort). Bovendien wil niet elke dak- of thuisloze persoon geholpen worden.
“Ik heb al situaties meegemaakt waarbij iemand van onze organisatie met iemand die hulp nodig had naar de opvang in Hasselt reed, om de volgende dag te merken dat die persoon weer in Sint-Truiden rondliep. De persoon voelde zich niet op zijn gemak in de opvang in Hasselt. Anderen willen onze hulp niet.”
Anonieme sociaal werker uit Sint-Truiden
De sociaal werkers waarmee onze redactie in gesprek ging, uitten ook hun bezorgdheid over het feit dat ze op sociale media steeds meer beelden van daklozen in Sint-Truiden zien opduiken. Niet omdat de problematiek niet bekend mag zijn, maar omdat er vaak zonder toestemming beelden worden gemaakt van dak- en thuislozen.
“We willen zeker niemand met de vinger wijzen, maar het is vreemd hoe makkelijk mensen gewoon foto’s nemen van iemand die het moeilijk heeft of op straat slaapt en dit op sociale media delen. We mogen niet vergeten dat het hier om mensen gaat.”
Anonieme sociaal werker uit Sint-Truiden
Heb je zelf iemand in de buurt opgemerkt die hulp nodig heeft of wil jij hulp bieden? Neem dan contact op met het Truiense OCMW. Onze stad kent ook verschillende organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen armoede. Een daarvan is Onder Ons vzw. Neem zeker contact met hen op om na te gaan hoe jij je steentje kunt bijdragen aan de
*De omslagfoto bij dit artikel is een rechtevrije stockfoto en geen foto van een persoon in onze stad.