Op de gemeenteraad van 27 november werd een plan goedgekeurd waarbij er extra opvang voor dak- en thuislozen wordt voorzien in het Bloesemklooster in Zepperen. Het plan werd goedgekeurd maar biedt volgens de Truiense oppositie geen oplossing voor een groep dak- en thuislozen in het centrum.
Het Truiense stadsbestuur zal voor de winter extra opvang voorzien voor dak- en thuislozen in het Bloesemklooster te Zepperen. Er zullen 6 kamers worden voorzien waar mensen die het moeilijk hebben voor 40 euro per dag kunnen verblijven. Volgens schepen Monette is het niet de bedoeling dat mensen langdurig in de kamers blijven.
“We hopen dat mensen maximum 10 tot 15 dagen in het klooster blijven. Ondertussen zoekt ons OCMW samen met hen naar een duurzame oplossing. Wij willen mensen zo snel mogelijk aan een vast onderkomen helpen.”
Pascy Monette, schepen van sociaal beleid
Van 1 december tot 30 maart zullen de kamers opengesteld worden voor mensen die het nodig hebben. Het stadsbestuur zal ook verspreid over de gemeente andere opvangplaatsen voorzien. Op die manier willen ze voor iedereen rust voorzien.
Geen oplossing voor specifieke groep
De opvang in Zepperen is vooral voor vrouwen en gezinnen die plots zonder onderkomen zitten. Een goed initiatief volgens de Truiense oppositie maar geen oplossing volgens hen voor de groep daklozen die in het stadscentrum zit. Hier gaat het onder andere over alleenstaande mannen. Volgens Vooruit is er nood aan een opvang voor dak- en thuislozen in het Truiense stadscentrum. Gert Stas van de partij verwees onder andere naar de situatie in de GAZO waar mensen zonder onderkomen de ondergrondse parking binnenglipte.
” Trupark voorziet nu €1200 euro per maand om de parking te beveiligen tegen dak- en thuislozen.Het bestuur zou dit geld beter gebruiken om mensen op te vangen.”
Gert Stas, gemeenteraadslid en fractieleider Vooruit
Burgemeester Kempeneers beet echter van zich af.
“De GAZO is een unieke situatie. Er is een school, kinderopvang, muziekschool en bovendien wonen er mensen op de site. Zij ondervonden veel overlast van mensen die hun behoefte deden in de parking, het alarm deden afgaan door te roken en er was ook drugsgebruik. We willen iedereen helpen maar de bewoners van de GAZO hebben ook recht op veiligheid.”
Ingrid Kempeneers, burgemeester
Het Truiense gemeenteraadslid Peter Van Dam vond ook de prijs van €40/dag overdreven. Hij begreep waarom de stad de kostprijs op peil wou houden om de kosten te dekken. Maar het gemeenteraadslid stelde dat deze prijs wel erg hoog was voor mensen zonder onderkomen of mensen die leven van een leefloon. Schepen Pascy Monette stelde echter dat het stadsbestuur wil tussenkomen voor mensen die openstaan voor hulp.
“Ik wil zeker met mijn diensten bekijken of we de opvang niet gratis kunnen maken voor mensen die onze hulp met open armen ontvangen. Voor mij is het echter belangrijk dat deze tegemoetkoming naar mensen gaat die onze hulp aanvaarden. De dak- en thuisloze problematiek is complex en niet iedereen wil onze hulp aanvaarden.”
Pascy Monette, schepen van sociaal beleid
Vooruit en gemeenteraadslid Carl Nijssens hadden al eerder voorstellen gelanceerd om in de oude taverne van ’t Speelhof en in het Minderbroedersklooster mensen op te vangen. Schepen Monette verwees echter naar het feit dat beide locaties niet aan de wettelijke normen voldoen om mensen op te vangen. Hier zijn immers regels rond inzake sanitair, hygiëne etc.
Monette wil bovendien geen opvang in het centrum om overlast tegen te gaan.