Dan toch geen versoepelingen

Het Overlegcomité heeft dan toch geen versoepelingen aangekondigd. Na een korte vergadering van 1,5 uur kondigde premier Alexander de Croo aan dat de huidige maatregelen niet verder versoepeld zullen worden.

De afgelopen dagen konden we in verschillende nieuwsmedia lezen dat er in de Wetstraat een soort van koehandel was ontstaan betreft de versoepelingen van de coronamaatregelen. Iedereen leek plots terug meer vrijheden te willen. Zelfs sp.a dat met Frank Vandenbroucke als minister, trouw de cijfers en meningen van experten volgt, drong aan op perspectief. De besmettingscijfers zijn echter te snel te slecht geworden.

“Het valt mij zwaar dit te moeten zeggen… Het is echt een koude douche.”

Premier Alexander de Croo

400 mensen op intensieve zorgen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke onderstreepte de ernst van de situatie. Er liggen momenteel 400 mensen op intensieve zorgen en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. In Terzake sprak Geert Molenberghs over een belangrijke overgangsfase betreft de Britse variant. “We hebben de komende week nodig om vast te stellen of de derde golf aan besmettingen is begonnen of niet. Laat ons allemaal de maatregelen meer dan ooit opvolgen.”


Minister Vandenbroucke bekijkt ook hoe de vaccinatiestrategie kan worden aangepakt door oa de tweede prik uit te stellen. Op deze manier kan sneller de eerste vaccinatie toegediend worden bij meer mensen.

© VRT “De voorbije 24 uur zijn 204 opnames geteld. Dat is veel”, minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke .

De lente van de vrijheid

De niet-medische contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten zullen op maandag 5 maart mogen openen omdat dit al eerder was aangekondigd. Voor de rest blijven de geldende maatregelen van kracht. Premier de Croo benadrukte dat de regering de stemmen hoort van de horeca en cultuursector maar ook andere mensen die snakken naar perspectief. Hij eindigde zijn betoog met een opvallende boodschap.

“De lente van de vrijheid komt eraan, met meer geopende scholen, met terrassen waar we iets kunnen drinken, met momenten waarbij we elkaar kunnen vastpakken”, belooft De Croo. “Maar het kan maar onder één voorwaarde: we moeten de komende weken extra voorzichtig zijn.”

Premier Alexander de Croo

Het Overlegcomité komt volgende week vrijdag weer samen.

© VRT “De verleiding om van de lente te genieten is groot. Maar het is een delicaat moment. We moeten allemaal samen de verantwoordelijkheid nemen. Het virus is enkel af te remmen met ons gedrag.”