Dansen met een mondmasker: dit besliste het Overlegcomité

Gisteren 17 november, kwam het Overlegcomité samen om over nieuwe coronamaatregelen te beslissen. Zoals verwacht moeten we allemaal weer meer ons mondmasker opzetten, ook wanneer we dansen.

Premier Alexander de Croo sprak tijdens zijn toelichting over de nieuwe maatregelen over de strijd tegen het COVID-21 virus. Momenteel wordt ons land namelijk getroffen door een variant die drie keer zo besmettelijk is als eerdere varianten van het virus. Hierdoor is het aantal besmettingen op korte tijd sterk toegenomen.
Opvallend: het zijn niet alleen maar niet-gevaccineerden die in het ziekenhuis terecht komen momenteel. Ook mensen die gevaccineerd zijn maar een aangetast immuunsysteem hebben, kunnen het virus hevig ervaren.
De verdere evolutie van het aantal besmettingen met nieuwe coronavarianten doet de overheid overgaan tot nieuwe maatregelen.

Ook burgemeester Veerle Heeren communiceerde over de maatregelen.

Telewerk weer norm

Thuiswerk wordt weer verplicht voor iedereen die zijn werk thuis kan uitvoeren. Tot 12 december moeten mensen 4 keer per week thuis werken en mogen ze één dag per week naar kantoor gaan. Na 12 december mogen dat twee dagen per week zijn.

Mondmasker weer op

Het mondmasker moet overal weer op. Nieuw is dat ook kinderen vanaf 10 jaar hun mondmasker moeten opzetten. We sommen even de plaatsen op waar het mondmasker gedragen moet worden:

 • Openbaar vervoer
 • Medische en niet-medische contactberoepen (kapper, dokter, tattooshops,…)
 • Zorginstellingen (woonzorgcentra, ziekenhuizen,…)
 • Horeca, tenzij wanneer je neerzit. Dus ook nadat je je Covid safe Ticket hebt laten scannen.
 • Evenementen (zowel binnen als buiten)
 • Winkels en winkelcentra
 • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, de overheid. Ook bij de publiek toegankelijke ruimtes van culturele, feestelijke, sportieve en evenementensector. Maw ben je op kantoor dan moet je je mondmasker opzetten als je je verplaatst binnen de gebouwen.
 • Publieke gebouwen (oa bibliotheken)
 • Fitnesscentra (wanneer je je tussen de toestellen beweegt en in de kleedkamers)
 • Gebouwen voor erediensten
 • Op school vanaf 10 jaar
 • Overal waar je geen anderhalve meter afstand kan houden. Is het maw woorden druk? Zet dan je mondmasker op ook al ben je in de buitenlucht.

Covid Safe Ticket + mondmasker

Wie een Covid Safe Ticket had was normaal van zijn mondmasker verlost. Dit is echter niet meer van toepassing. Het Covid Safe Ticket gaat vanaf nu steeds gepaard met het dragen van een mondmasker. Dit dus ook in discotheken, danscafés en op dansevenementen.
Wie toch het mondmasker af wil laten moet ter plaatsen een sneltest afleggen.

Vertegenwoordigers van discotheken zijn deze ochtend al naar de raad van Staten getrokken om deze beslissing aan te vechten.

Verschillende verenigingen en horecazaken hebben ondertussen geplande evenementen afgezegd. Ook het Truiense carnaval nam stappen. De Orde van de Commeduur heeft al zijn evenementen voor de maand november opgeschort.

Deze maatregelen gaan in vanaf 20 november.Instagram