Datalek bij Limburg.net erger dan voorzien. Parket opent onderzoek

Eerder deze week geraakte bekend dat in december Limburg.net het doelwit werd van hackers. Nu blijkt dat er niet 311.000 bestanden werden gestolen maar 383.000. Het parket van Limburg heeft nu een onderzoek gestart naar de hackers en naar aanleiding van verschillende klachten aan het adres van de afvalintercommunale.

Het datalek bij Limburg.net blijkt een van de grootste te zijn die ons land ooit heeft gekend. Van meer dan 300.000 Limburgers zijn de rijksregisternummers gestolen. Bovendien gaat het in tegenstelling tot wat eerder werd gezegd door Limburg.net om veel meer gevoelige gegevens. Zo zouden onder andere afbetalingsplannen van verschillende Limburgsers zijn gelekt.
Het management van de afvalintercommunale heeft uitleg moeten geven over de situatie aan hun raad van bestuur en het parket van Limburg heeft een onderzoek gestart. Dit zal niet alleen op zoek gaan naar de hackers achter het datalek maar ook naar werkwijze Limburg.net. Verschillende burgers hebben namelijk een klacht ingediend tegen het bedrijf omdat ze vinden dat Limburg.net onvoorzichtig is omgesprongen met hun vertrouwelijke informatie.
Om volledige inzage te krijgen in het dossier heeft de Vlaamse Overheid zich ook burgerlijke partij gesteld. Minister Zuhal Demir meent immers dat er nog geen duidelijkheid is over alle informatie die door de hackers is gestolen. Haar kabinet vreest dat er misschien vertrouwelijke informatie tussen de Vlaamse Overheid en Limburg.net is gelekt.

Limburg.net blijft volhouden dat zij voldoende stappen hebben genomen om hun vertrouwelijke informatie te beschermen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!