De saga van Residentie Platanus duurt voort

In augustus moesten 25 gezinnen van het nieuwbouwproject Parc du Sud/ Residentie Platanus van de ene dag op de andere hun woonst verlaten. Reden was de onveiligheid die werd veroorzaakt door houtrot. Ongeveer een maand later is er nog steeds geen oplossing voor de gedupeerden en ontvingen ze een vreemde mail die verbonden kan worden aan de verantwoordelijke architect.

De problemen begonnen voor vele bewoners al een paar jaar geleden. De houtconstructie, die het internationale nieuws haalde, was aangetast door vocht tijdens de bouw. Door het instortingsgevaar zag waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch toen geen andere optie dan de appartementen onbewoonbaar te verklaren.

Vergadering van verenigde eigenaars

Vanavond komen de eigenaars samen voor een vergadering. Volgens een bewoner, die getuigd in HBVL, is het dan ook niet toevallig dat de bewoners van de site een mail hebben gehad van de vennootschappen Opzet en Grondnatie. De twee organisaties zijn afsplitsingen van de projectontwikkelaar Oicon, die verantwoordelijk was voor de bouw van de appartementen.
Beide vennootschappen zijn onderworpen aan een bewarend beslag. Een rechter kan beslissen om dit beslag uit te spreken wanneer er nog geen duidelijke verantwoordelijke is vastgesteld. Door het bewarend beslag legt de rechter in feite een reserve aan die kan gebruikt worden voor vorderingen als een duidelijke aansprakelijke wordt vastgesteld.

De getuige uit HBVL meent dat de mail naar alle eigenaars diende om tweestrijd te zaaien tussen de gedupeerden en andere eigenaren.
Onze redactie kon reeds vaststellen dat hier gevoeligheden liggen. Na ons eerste artikel over het drama, kregen wij berichten van eigenaren van Parc du Sud. Zij wouden dat we specifieker communiceerden over welke appartementen onbewoonbaar waren. Zij vreesden immers dat hun woonst een slechte naam zou krijgen en in waarde zou dalen als zij aan de zaak gekoppeld werden.

Ondersteuning Stad Sint-Truiden

Toen de woningen onbewoonbaar werden verklaard, beloofde Stad Sint-Truiden dat ze de gedupeerden zouden ondersteunen waar ze konden. Onze redactie ontving echter berichten dat de steun van de Stad onvoldoende zou zijn. Daarom namen wij contact op met Pascal Monette, voorzitter van het Sociaal Huis, om duidelijkheid te krijgen.

De schepen zegt erg aangedaan te zijn door de situatie en benadrukt dat Stad Sint-Truiden de getroffenen wil helpen waar het mogelijk is.

“We hebben verschillende pistes bekeken. De moeilijkheid ligt erin dat het het gaat om een rechtszaak. Daar kunnen wij als stad niet tussenkomen. Het is aan de rechter om hier uitspraken over te doen.
Wat we wel al kunnen is de gedupeerden praktische ondersteuning geven door bijvoorbeeld stockageplaatsen aan te bieden voor hun meubels.”

Pascal Monette, schepen en voorzitter van het Sociaal Huis

Monette zegt dat het normensysteem van het OCMW/ Sociaal Huis werd aangepast zodat de getroffen personen ook daar terecht kunnen.

“Het OCMW is natuurlijk onderworpen aan regels die ons nationaal worden opgelegd. Daar kunnen wij als gemeentebestuur niets aan doen. Maar we pasten wel het normensysteem aan. Ik adviseer dan ook alle gedupeerden om naar het Sociaal Huis te stappen en individueel een dossier te openen. Eens dit dossier is opgesteld en het sociaal onderzoek is gebeurd kan per gedupeerde bekeken worden wat wij voor hen kunnen doen.”

Pascal Monette, schepen en voorzitter Sociaal Huis

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!