De Veemarkt breekt uit: Gemeentebestuur laat burgers mee toekomst bepalen van Veemarktsite

Onder de noemer ‘De Veemarkt Breekt Uit,’ organiseert het Truiense stadsbestuur een bevraging bij zijn burgers. Het geheel kadert in het ‘Vlaanderen Breekt Uit,’ project waarin gemeenten werden opgeroepen om projecten in te dienen rond ontharding.

Met een verharding van 13% en een ruimtebeslag van 28% is Sint-Truiden vandaag een groene gemeente die beter scoort dan het Vlaamse gemiddelde. Toch is er meer nodig om de hoofdstad van Haspengouw ook naar de toekomst klimaatrobuust en leefbaar te houden. Via proeftuinen wil Vlaanderen steden en gemeenten inspireren om actie te ondernemen. Zo werd ook de Veemarktsite geselecteerd als proeftuin en ontvangt de stad een subsidie van 250.000 euro om het project ‘De Veemarkt breekt uit’ te realiseren.

“We verbinden het groene stadsdeel van ons Speelhof over de Veemarkt langs het groene stadspark richting Haspengouw sportpark tot in Rochendaal. Wandelen, fietsen, ontspannen en parkeren in het groen dat is dé uitdaging.”

Veerle Heeren, burgemeester

De Veemarkt

De eerste plannen hiervoor maakte de stad al in december 2020 bekend. Bedoeling was toen al om van de Veemarkt een groenblauwe schakel te maken tussen het stadspark en ’t Speelhof. Met het openleggen van de Cicindria als het blauwe element in het project. De Cicindria werd lang geleden overkapt wegens geuroverlast. De waterloop werd nu al gedeeltelijk blootgelegd aan het LAGO Bloesembad en zal bij de ontharding van de Veemarkt de connectie maken met ’t Speelhof.

Er komen groene wandel- en fietszones, meer ruimte voor ontspanning. De bestaande parkeerplaatsen zouden volgens de eerste plannen blijven bestaan.

“Dit onthardingsproject kadert binnen een grotere visie rond stadsvernieuwing.  Via groene schakels en het terug openleggen van waterlopen willen we verschillende publieke domeinen verbinden.  Het is een ambitieus project dat een positief effect zal hebben op natuur en omgevingskwaliteit.  Als gezins- en familiestad creëren we zo bijkomende rust- en verblijfsplekken waar plaats is voor elke gebruiker.”

Jelle Engelbosch, schepen van inrichting publieke ruimte

De realisatie van dit onthardingsproject zal in verschillende fases gebeuren. In eerste instantie zullen de Truienaren geïnformeerd en betrokken worden, dat zal ook blijven gebeuren tijdens de volledige uitvoeringsfase.

Denk mee

Om het project vorm te geven, rekent het Stadsbestuur op de Truienaar.

“We hebben een proefopstelling gemaakt met onder meer een muurschildering, infopanelen en een qr-code. Wie de QR-code scant kan zich aanmelden op ons participatieplatform. Via de online vragenlijst op het platform kan iedereen zijn mening geven over een aantal stellingen. We willen zeker ook een warme oproep doen aan de Truiense jongeren om mee te denken. Zij hebben vast en zeker goede ideeën over hoe we het skatepark op een toffe manier kunnen integreren op de nieuwe Veemarkt”

Hilde Vautmans, schepen van jeugd en Citymarketing

Wil jij meedenken over de toekomst van de site? Denk dan mee via deze link en vul de online bevraging in. Meer weten over het project? Neem dan zeker een kijkje op de website van Vlaanderen Breekt uit.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!