Deze Truienaren staan op de bovenlokale verkiezingslijsten

Partners

Voor de gemeenteraadsverkiezingen trekken we op 9 juni 2024 allemaal voor de stembus voor het Vlaams, Federaal, Europees parlement en Provincie. Heel wat Truienaren nemen deel aan deze bovenlokale verkiezingen. Wij maakten voor jullie de voorlopige opsomming.

Voor de bovenlokale verkiezingen (Vlaams en Federaal) wordt er een verschil gemaakt tussen de lijst met gewone kandidaten en de opvolgers.
Wanneer een kandidaat uit onze provincie verkozen wordt voor een mandaat (nationaal Kamer, deelstaat Vlaams Parlement) maar ze dit niet kunnen uitvoeren, wordt iemand uit de lijst van opvolgers gekozen. Een opvolgerslijst wordt vaak gebruikt om jong of nieuw talent in het parlement te krijgen. Indien een partij bijvoorbeeld grote kans maakt om ministers te leveren, volgen verkozenen van de opvolgerslijst hen op.
Met dit in het achterhoofd zijn dit de Truiense kandidaten voor de bovenlokale verkiezingen.

CD&V

 • Ingrid Kempeneers: Plaats 3 Kamerlijst

Kempeneers heeft op korte tijd enorme sprongen gemaakt in haar politieke carrière. Ze was jaren gemeenteraadslid en dreigde deze legislatuur uit het politieke beeld te verdwijnen omdat haar partij slechts anderhalf schepenmandaat had onderhandeld.
Door het aftreden van Veerle Heeren kreeg zij de sjerp in handen. Momenteel geniet ze lokaal veel populariteit.
Haar lokale aanhang is ook bij de Limburgse CD&V-top in het oog gesprongen. Ze staat op plaats 3 van de Limburgse Kamerlijst. Deze wordt getrokken door de Genkse Nawal Farih. Steven Matheï, burgemeester van Peer, krijgt de tweede plaats.
CD&V heeft momenteel twee Limburgse verkozenen in het Federaal parlement en heeft in totaal 12 zetels.

Het is nog niet bekend of andere leden van de lokale CD&V-afdeling een plaats krijgen op andere lijsten. Verschillende lokale opiniemakers kijken naar onder andere Basile Moyaerts als mogelijke kanshebber op een bovenlokale lijstplaats.

Vooruit

 • Ludwig Vandenhove: Lijstduwer Vlaams Parlement
 • Pritty Kaur: Plaats 15 Vlaams Parlement
 • Eddy Elherbouti: Laatste plaats opvolgerslijst Vlaams Parlement
 • Gert Stas: Plaats 6 Kamerlijst
 • Jo Vanrutten: Europese lijst (plaats te bepalen)

Waar Vandenhove vorige verkiezingen nog in de top 3 van de Vlaamse lijst stond, kreeg hij nu van Vooruit de plaats als lijstduwer. Een duidelijk teken dat Vandenhove zich vooral zal focussen op het lijsttrekkerschap in Sint-Truiden maar ook een teken dat Vooruit op Limburgs niveau nog steeds op zoek is naar mensen die het gat dat Meryame Kitir achter liet, kunnen opvullen.
De Vlaamse lijst wordt getrokken door de Lommelse Kris Verduyckt, een vrij onbekende politicus op bovenlokaal niveau maar iemand met veel populariteit in Lommel. Verduyckt haalde bij de verkiezingen van 2019 8926 stemmen. Vandenhove haalde 13.167 op de Vlaamse lijst. Ook al wordt Verduyckt door Vooruit nationaal sterk naar vore geduwd zal het niet makkelijk zijn om Vandenhove te overtreffen qua stemmen, zelfs al staat die helemaal onderaan de lijst.

N-VA

 • Mieke Claes: Plaats 2 opvolgers Vlaams Parlement
 • Günther Dauw: Plaats 3 opvolgers Kamerlijst

Wim Maurissen, arts uit het Sint-Trudo ziekenhuis zal de 5de opvolgersplaats innemen op de Kamerlijst. Maurissen woont in Zutendaal maar is een bekend gezicht in onze stad.

Het feit dat Claes een opvolgersplaats krijgt moet zeker niet als negatief worden gezien. N-VA scoort goed in de peilingen. De kans dat ze hun aantal plaatsen in de Kamer en het Vlaams parlement kunnen behouden is dus groot. Indien N-VA in de Vlaamse coalitie stapt is de kans groot dat Zuhal Demir weer minister wordt. Jan Peumans, die lijstduwer is, zou zijn mandaat ook niet weer opnemen. Op die manier hebben de eerste twee opvolgers van de Vlaamse N-VA-lijst dus alle kans om in het parlement terecht te komen.

Open VLD

 • Hilde Vautmans: Lijsttrekker Europees parlement
 • Pascy Monette: Lijst Vlaams Parlement, plaats nog onbekend
 • Jonas Schroyen, Kamerlijst, plaats nog onbekend

Hilde Vautmans was al actief als Europees parlementslid en vormde een tandem met Guy Verhofstadt. Dat ze het lijsttrekkerschap voor de Europese lijst te pakken weet te krijgen is een teken dat zij brede steun geniet van het kamp rond Verhofstadt.
Het is echter geen geheim dat Vautmans haar politieke ambities ook graag lokaal verder versterkt zou zien in de vorm van een volgend schepenmandaat of met de burgemeesterssjerp. Vautmans moet het lokaal echter opnemen tegen populaire lokale politici en sterkhouders binnen haar eigen partij.
Open VLD heeft nog geen keuze gemaakt in verband met hun lijsttrekker lokaal, al wordt er wel gesproken over Pascy Monette en Hilde Vautmans in deze context.

Vlaams Belang

 • Roosmarijn Beckers: Plaats 2 lijst Vlaams Parlement
 • Patrick Vanparys: Plaats 4 Kamerlijst

Het was al even bekend dat Roosmarijn Beckers op de tweede plaats zou staan op de lijst van het Vlaams parlement.
In 2019 kwam Beckers weer op het politieke toneel in onze stad en ondanks haar ziekte wist ze erin te slagen de lokale Vlaams Belang afdeling nieuw leven in de blazen. Zij is ook lijsttrekker en leunt momenteel sterk op haar (nieuwe) rechterhand Patrick Vanparys. Vanparys is een jonge West-Vlaming die studies en een job in de scheepsvaard combineert met politiek actief zijn. Hij is een nieuwe Truienaar die zo goed als onbekend is in onze streek maar geniet wel steun van zijn partij lokaal en op bovenlokaal niveau.

Gezien de scores van Vlaams Belang in alle peilingen is de kans klein dat Beckers niet verkozen zal geraken. Bij de vorige verkiezingen werden drie Limburgers voor de partij verkozen in het Vlaams Parlement en drie in de Kamer.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief