Discussie rond ophaling grof huisvuil beslecht… door OVAM?

Het is al even een over en weer tussen de Truiense bestuursploeg en de oppositie. Het thema? Het grof huisvuil en de manier waarop Stad Sint-Truiden zijn inwoners het aanbiedt om dit eens per jaar gratis weg te gooien. De discussie werd nu beslecht door een brief van OVAM.

De huidige bestuursploeg besloot al even geleden om de ‘lente poets’ waarbij bewoners hun grof huisvuil op de stoep konden zetten voor ophaling, af te voeren. Reden was dat mensen niet afdoende hun afval sorteerden en dit voor de vuilnisophalers veel arbeidsintensiever was.
Als alternatief mochten Truienaren hun grof huisvuil voor een paar weken in maart gratis gaan afleveren in het containerpark. Deze actie werd verlengd tot 17 april maar werd vandaag abrupt stopgezet door een brief van OVAM.

OVAM verbiedt zowel gratis ophaling als levering grof huisvuil

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) stuurde een brief naar Stad Sint-Truiden waarin hen werd gevraagd onmiddellijk te stoppen met de actie van het gratis leveren van grof huisvuil aan het containerpark. Ook de huis-aan-huis ophaling van dit soort vuilnis is blijkbaar bij Vlaamse wet verboden.
Het gratis ophalen of laten leveren in containerparken zou namelijk ingaan tegen de ‘geest’ van de Vlaamse afvalwetgeving. Die is opgebouwd op principes van herbruikbaarheid, recyclage etc….

Bewoners kunnen wel nog steeds tegen betaling hun grof huisvuil naar het containerpark brengen of laten ophalen door Limburg.net maar als onze redactie de reacties op sociale media moet geloven is dit niet voldoende. Bewoners reageerden verontwaardigd en meenden dat dit soort beleid sluikstorten alleen maar in de hand zal werken.
Een gekend probleem dat de laatste maanden door toedoen van het toenemend aantal wandelaars in onze streek alleen maar ergens is geworden.