cdn_helper

cdn_helper

Dit besliste het Overlegcomité: versoepelingen aan de hand van vaccinatiemijlpalen

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Vandaag kwam het Overlegcomité bijeen om te beslissen over verschillende versoepelingen waaronder de heropening van de horeca in de vorm van terrassen. De terrassen zouden open mogen als en slecht als de cijfers goed zijn. Want vooral het aantal ziekenhuisopnames gaat de verkeerde kant uit.

De heropening van terrassen is een compromis op de heropening van de horeca. Deze wordt opgeschoven. Een volledige heropening zal eerder voor de zomer zijn, meebepaald juni.
De beslissingen die het Overlegcomité heeft genomen staan wel niet in steen gebeiteld. Het is goed mogelijk dat de regering weer op de pauzeknop drukt als de coronacijfers de verkeerde kant uitgaan.
De maatschappelijke druk voor onze beleidsmakers was echter te groot om mensen geen perspectief te geven op meer vrijheid.
Premier Alexander de Croo benadrukte echter dat de cijfers nog niet goed zijn. De bedden op intensieve zorgen worden gevuld met (jonge) coronapatiënten waardoor andere medische ingrepen moeten wachten.

“COVID raakt ons allemaal. Ook degene die niet besmet zijn.”

Alexander de Croo, Premier

Geen volledige heropening horeca wel opening terrassen

De terrassen van horecazaken gaan open. Dit vanaf zaterdag 8 mei als de cijfers het toelaten. Hoe dit zal gebeuren en welke regels er zullen gelden is nog niet duidelijk. Horeca Vlaanderen had al een eigen plan op tafel gelegd.
Het is nog niet duidelijk of de overheidssteun aan de horeca zal blijven.
Matthias de Caluwe van Horeca Vlaanderen herhaalde op VRT NWS zijn oproep om de steunmaatregelen aan de horeca aan te blijven houden. Ze zullen nodig zijn na grote omzetverliezen in de sector. Hij wacht echter af op verdere informatie van de regering.

Ook de niet-medische contactberoepen en kappers gaan wellicht zoals gepland op 26 april weer open. Ook de buitenbubbels worden vanaf 26 april waarschijnlijk uitgebreid naar 10.

Geen reisverbod meer wel quarantaine

Het reisverbod verdwijnt op 19 april. Maar er komt een strenge controle oa door de politie voor mensen die terugkeren uit rode zones. Zij zullen ook 7 dagen in quarantaine moeten en moeten getest worden.
Deze regels gelden tot er op Europees niveau een systeem is uitgewerkt met groene travel cards die verbonden zijn aan een vaccin.

Testevents moeten perspectief geven

Er komen pilootprojecten rond kleine cultuur- en sportevenementen. Dit om op termijn meer perspectief te geven op het organiseren van evenementen en de mogelijkheden die er zijn. Op deze manier gaan organisaties andere opties hebben dan gewoonweg hun evenement aflassen.
Risicobeheersing wordt het sleutelwoord en sneltesten zullen breed worden toegepast.

Roep om perspectief kan niet langer genegeerd worden

Premier de Croo benadrukt dat dit de laatste weken zijn van de bittere pil. Hij verwees naar het vaccineren als oplossing voor deze moeilijke periode. Onze vrijheden worden met deze uitspraken onlosmakelijk verbonden aan de snelheid van de vaccinatiecampagne. Daarom worden de versoepelingen ook verbonden aan vaccinatiemijlpalen.

Vaccinatiemijlpaal 1

Deze gebeurt wanneer 7 op de 10 65-plussers hun vaccin hebben gekregen. Dit zal rond 8 mei zijn. Dan wordt het brede buitenplan ingevoerd waarbij de horeca terrassen open gaan, kunnen kleine evenementen tot 50 personen, kunnen pretparken open en zal de avondklok worden afgeschaft.
Deze laatste wordt vervangen door een samenscholingsverbod waarbij je tussen middernacht en 5 uur ’s morgens maar maximum met 3 personen samen op straat mag komen.
Vanaf deze vaccinatiemijlpaal mag je ook meer mensen bij je thuis ontvangen. Het zou om twee personen gaan per gezinsbubbel.

Deze eerste vaccinatiemijlpaal is ook belangrijk voor de perspectieven die er in juni komen met een uitgebreid binnenplan. Het is dan dat er gesproken zou worden over een volledige heropening van de horeca.

Experten zijn bezorgd

Ondertussen maken experten zich zorgen over het aantal ziekenhuisopnamens. De cijfers zijn momenteel slecht. Margo Cloet van Zorgnet-Icuro reageerde bezorgd in het VRT nieuws. Zij hoopt dat de regering versoepelingen meer zal koppelen aan ziekenhuiscijfers en niet met vaste data gaat werken.
De telleurstelling zal bij mensen namelijk groot zijn indien de cijfers slechter worden en de versoepelingen worden opgeschoven.

Premier Alexander de Croo benadrukt dat het hoe en wat van de beslissingen de komende dagen verder zullen worden uitgerold.

Lees ook

Stadsbeiaardier Noël Reynders gehuldigd

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange...

“Breek uit en wees jezelf” Sint-Truiden trapt campagne voor inclusie en...

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). Wereldwijd werpen mensen een licht op de sociale onwenselijkheid van discriminatie en...

Stadsbestuur stelt maatregelen voor na recentste audit over belangenvermenging en fouten...

In de raadscommissie van dinsdag 14 mei 2024 stelde het Truiense stadsbestuur zijn actieplan voor om belangenvermening (de schijn van en feitelijke) te voorkomen....

De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
Fijne moederdag aan alle mama’s. ❤️ Hoe hebben jullie deze speciale dag gevierd?

#mama #plusmama #bijmoeder #grootmoeder #pleegmoeder #pleegmama #moederdag
Wow!

Terwijl het zomerweer in onze streek is, kwam gisterenavond plots iets moois uit het noorden. 🤩
Heb jij gisteren het noorderlicht
Autisme Leeft zoekt vrijwilligers! 🤩

Autisme Leeft is een organisatie die zich inzet voor het organiseren van een veilige en leuke
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief