Raad van Staten vernietigt RUP voor gebied in Brustem

Al jaren zoekt Stad Sint-Truiden een herbestemming voor het grote domein in Brustem waar ook de oude vliegbasis is gevestigd. Het plan om een zone van 80 hectaren om te vormen naar multi-inzetbaar gebied voor oa evenementen werd vernietigd door de Raad van Staten.

Het gebied rond de vliegbasis van Brustem was door de jaren heen al een heikel punt. Het is een groot uitgestrekt gebied dat voor veel doeleinden kan dienen. Verschillende organisatoren van festivals passeerden al de revue om te kijken of zij hun event niet op het terrein konden vestigen.
Het feit dat het gebied nog steeds militaire domeinen bevat, zorgde al voor problemen. Deze moeten immers ter beschikking blijven van het leger.
Toch zag het Truiense stadsbestuur in 2019 een mogelijkheid om via een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan het gebied in te tekenen als recreatief gebied voor oa events. Ook landbouw en de aanwezige ondernemingen zoals Droneport werden in het RUP voorzien van hun plaats.
Dit besluit werd echter vernietigd door de Raad van Staten na protest van natuurverenigingen.

Provinciaal ruimtelijk structuurplan

Volgens de Raad van Staten kan Sint-Truiden de zone alleen maar omvormen na goedkeuring op Provinciaal niveau. Bovendien mogen evenementen van de schaal die Sint-Truiden wilt aantrekken niet buiten een stedelijk gebied plaatsvinden. Het gebied in Brustem ligt er net buiten.
Natuurorganisaties kregen gelijk in die zin dat er in Brustem een zeldzaam grasgebied is. Meer hierover kan je lezen in het artikel van HBVL.

Geen effect op geplande events

Het stadsbestuur kijkt nu welk effect het arrest heeft op de aanwezige bedrijven zoals Droneport die in de zone van twist liggen.
Voor de evenementen zoals het Knalfestival 2.0 en Dance Republik, die reeds hun data hebben aangekondigd, is er geen gevaar. De loodsen die Sint-Truiden wist open te stellen voor tien evenementen per jaar vormen geen deel van de zone die ze wouden omvormen tot evenemententerrein.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!