Dossier PFOS zorgt voor discussie in gemeenteraad

Op het tweede deel van de gemeenteraad op woensdag 30 juni kwam het dossier van PFOS op de agenda. Groen Sint-Truiden eiste dat het gemeentebestuur metingen liet uitvoeren betreft de PFOS gehaltes in de Melsterbeek.

Groen Sint-Truiden vreest dat het oude stort van Melveren dat al 36 jaar in onbruik is, schadelijke stoffen in de bodem afgeeft en het hoge gehalte aan PFOS veroorzaakt in de de Melsterbeek.
Schepen Ingrid Kempeneers reageerde eerder al in HBVL dat gezien het stort alleen huishoudelijk afval opving dit zeer onwaarschijnlijk was. Ze herhaalde dit nogmaals in de gemeenteraad.
Bovendien vertelde de schepen dat OVAM in 2012 geen afdekking meer wou van het stort in Melveren en verschillende stadsbesturen zich de voorbije 30 jaar al hebben gebogen over het dossier.

Complex dossier

Filip Moers die in een voorbije legislatuur verantwoordelijk schepen was voor dit dossier, nam het woord in de gemeenteraad. Hij gaf uitleg over het complexe dossier rond het stort en verwees duidelijk naar OVAM die na het opstellen van een plan om het stort te overkappen plots van Sint-Truiden een hele andere aanpak vroeg.
Hilde Vautman, die ook een tijd verantwoordelijke schepen was in dit dossier, gaf pluimen aan haar voorganger Filip Moers. Ondanks zijn harde werk prefereerde OVAM een andere aanpak waarbij het stort via een techniek van Dynamic Landfill Mining wordt gesaneerd.
Met deze techniek wordt het materiaal vanop de stortplaats weggenomen om deze op een duurzame wijze te verwerken tot energie of om herbruikbare materialen uit te sorteren en te recycleren. Dit is echter een zeer kostelijke aanpak.
Schepen Vautmans meldde bovendien dat het stort momenteel helemaal niet open en bloot ligt maar al gedeeltelijk een beschermende afdekking kreeg. Filip Moers stelt zich vragen bij de effici├źntie van deze afdeklaag.

Burgemeester betreurt toon

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch nam ook het woord. Hij betreurt de toon van Groen Sint-Truiden in dit dossier. Hij herhaalt bovendien dat er geen enkele indicatie is dat huishoudelijk afval kan leiden tot een verhoogt gehalte aan PFOS in de grond en het grondwater.
Hij concludeert dat de vervuiling van water een probleem is over heel Vlaanderen. Het is niet aan Sint-Truiden om al die grote onderzoeken te doen. Hij voegt zich wel bij het punt van Serge Gumienny dat het onderzoek naar het stort en de bodem aldaar moet gebeuren.

Het debat verviel in een vingergewijs over populistische communicatie thans was er een consensus over de nood aan extra metingen.
Onze redactie ving dan ook op dat het gemeentebestuur een verder onderzoek genegen is. In HBVL meldde Schepen Ingrid Kempeneers tevens dat zij het dossier zal voorleggen aan bevoegd Vlaams Minister Zuhal Demir.


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!