Dossier PFOS zorgt voor discussie in gemeenteraad

Partners

Op het tweede deel van de gemeenteraad op woensdag 30 juni kwam het dossier van PFOS op de agenda. Groen Sint-Truiden eiste dat het gemeentebestuur metingen liet uitvoeren betreft de PFOS gehaltes in de Melsterbeek.

Groen Sint-Truiden vreest dat het oude stort van Melveren dat al 36 jaar in onbruik is, schadelijke stoffen in de bodem afgeeft en het hoge gehalte aan PFOS veroorzaakt in de de Melsterbeek.
Schepen Ingrid Kempeneers reageerde eerder al in HBVL dat gezien het stort alleen huishoudelijk afval opving dit zeer onwaarschijnlijk was. Ze herhaalde dit nogmaals in de gemeenteraad.
Bovendien vertelde de schepen dat OVAM in 2012 geen afdekking meer wou van het stort in Melveren en verschillende stadsbesturen zich de voorbije 30 jaar al hebben gebogen over het dossier.

Complex dossier

Filip Moers die in een voorbije legislatuur verantwoordelijk schepen was voor dit dossier, nam het woord in de gemeenteraad. Hij gaf uitleg over het complexe dossier rond het stort en verwees duidelijk naar OVAM die na het opstellen van een plan om het stort te overkappen plots van Sint-Truiden een hele andere aanpak vroeg.
Hilde Vautman, die ook een tijd verantwoordelijke schepen was in dit dossier, gaf pluimen aan haar voorganger Filip Moers. Ondanks zijn harde werk prefereerde OVAM een andere aanpak waarbij het stort via een techniek van Dynamic Landfill Mining wordt gesaneerd.
Met deze techniek wordt het materiaal vanop de stortplaats weggenomen om deze op een duurzame wijze te verwerken tot energie of om herbruikbare materialen uit te sorteren en te recycleren. Dit is echter een zeer kostelijke aanpak.
Schepen Vautmans meldde bovendien dat het stort momenteel helemaal niet open en bloot ligt maar al gedeeltelijk een beschermende afdekking kreeg. Filip Moers stelt zich vragen bij de efficiëntie van deze afdeklaag.

Burgemeester betreurt toon

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch nam ook het woord. Hij betreurt de toon van Groen Sint-Truiden in dit dossier. Hij herhaalt bovendien dat er geen enkele indicatie is dat huishoudelijk afval kan leiden tot een verhoogt gehalte aan PFOS in de grond en het grondwater.
Hij concludeert dat de vervuiling van water een probleem is over heel Vlaanderen. Het is niet aan Sint-Truiden om al die grote onderzoeken te doen. Hij voegt zich wel bij het punt van Serge Gumienny dat het onderzoek naar het stort en de bodem aldaar moet gebeuren.

Het debat verviel in een vingergewijs over populistische communicatie thans was er een consensus over de nood aan extra metingen.
Onze redactie ving dan ook op dat het gemeentebestuur een verder onderzoek genegen is. In HBVL meldde Schepen Ingrid Kempeneers tevens dat zij het dossier zal voorleggen aan bevoegd Vlaams Minister Zuhal Demir.


Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief