Dragshow doet debat over Minderbroederssite weer opflakkeren.

De Dragshow in de Minderbroederskerk is al even achter de rug, toch blijft het onderwerp over de tongen gaan in Sint-Truiden. Het evenement lijkt wel de lucifer die debatten over verschillende onderwerpen weer heeft doen aanwakkeren. Waaronder het debat rond de herbestemming van de Minderbroederssite.

Op 17 mei organiseerde horeca-ondernemer Steffen Heusdens een dragshow. Dat het evenement plaatsvond was al enkele maanden op voorhand bekendgemaakt. De inschrijvingen kwamen al snel op gang na de bekendmaking wat resulteerde in een uitverkocht evenement op een dikke week tijd. Tot zo ver was er geen probleem, tot Heusdens op 16 mei bekend maakte dat de show zou doorgaan in de Minderbroederskerk. Een locatie die de uitbater als alternatief had genomen.
Al snel stroomden de reacties binnen. Extreemrechtse groepen voerden online een haatcampagne tegen Heusdens en zorgden voor slechte Google reviews op zijn zaken. Het probleem werd echter snel rechtgezet door Google zelf. De show ging door en werd een groot succes bij alle aanwezigen. De brede media-aandacht voor het gebeuren (toevallig op de Internationale dag tegen Homofobie en transfobie) lokte vele positieve reacties uit over heel Vlaanderen maar helaas ook een zekere kern van negatieve reacties in het genre van:“Ik heb geen probleem met homo’s maar waarom moeten ze altijd zo in de kijker lopen…Dit is abnormaal en zielig…”

Aan dit soort reacties hoeven we geen tijd te verspillen. Want zoals burgemeester Ingrid Kempeneers in de naam van het ganse Truiense bestuur stelde:

“Wij zijn een stad waar iedereen zich welkom en thuis moet voelen. Bovendien zijn we een evenementenstad waarbij we ruimte geven aan verschillende initiatieven. Hier is geen ruimte voor haat tegen transgenders, homo’s, mensen van de LGBTQ-gemeenschap, mensen met een andere afkomst of om het even wie, zeker vandaag niet op de internationale dag tegen homofobie en transfobie, maar ook niet op andere dagen.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Wat met de Minderbroederssite?

Tussen de positieve en negatieve reacties op het evenement vielen enkele andere antwoorden op:

“Geen probleem met dit evenement maar het was mijn favoriete kerk voor een moment van bezinning. Zo spijtig dat ik niet meer kan gaan.”

Reactie Facebook

En het zijn specifiek deze reacties die het probleem rond de Minderbroederskerk/-site blootleggen. Wat doe je met een kerk waar geen erediensten meer doorgaan en hoe bewaak je de integriteit van erfgoed. Roosmarijn Beckers, Vlaams parlementslid voor de partij Vlaams Belang reageerde scherp naar het Truiense stadsbestuur op sociale media. Beckers meent dat het feit dat dit evenement is kunnen doorgaan een uiting is van het feit dat Stad Sint-Truiden geen adequaat plan heeft voor de herbestemming van de Minderbroederssite.

“Ik wil benadrukken dat ik geen wrok heb naar de organisator van het evenement. Als Stad Sint-Truiden een locatie aanbiedt voor evenementen, waarom zouden ondernemers in onze stad de kans dan niet grijpen? Bovendien zijn er in de kerk al andere profane evenementen doorgegaan. Het probleem met de Minderbroederskerk is dat deze onttrokken is aan de eredienst maar niet is ontwijd. Als men een kerk wil gebruiken voor profane activiteiten moet deze eerst ontdaan worden van kerkelijke elementen zoals heiligenbeelden enzoverder. Er is in Sint-Truiden niet nagedacht over de herbestemming van deze kerk.”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Parlmentslid

Beckers verwijst in haar reactie naar het feit dat de Minderbroederskerk nog gedecoreerd is met religieuze beelden, kunst en een hoog gedecoreerd altaar. In een gesprek met onze redactie gaf ze toe dat het verwijderen van deze elementen niet makkelijk is maar dat er voldoende voorbeelden zijn uit het buitenland waar via schermen etc kerkelijke elementen worden afgedekt en gescheiden van andere delen van een kerk. Op deze manier wordt erfgoed bewaard en kunnen er profane activiteiten doorgaan in een ander deel van de kerk.
Maar Beckers meent dat de heisa rond het evenement in de Minderbroederskerk nog meer problemen blootlegt.

“Het feit dat dit evenement moet plaatsvinden op een locatie zoals de Minderbroederskerk maakt pijnlijk duidelijk dat er in onze stad te weinig feestlocaties zijn in het centrum. Dat mag niet verbazen vermits ons patrimonium werd uitverkocht.”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Parlementslid

Duidelijk kader nodig

Volgens Basile Moyaerts, nationaal bureaulid bij Jong CD&V, is er geen duidelijk kader over wat er wel en niet kan in de kerk.

“Onze stad heeft terecht erfpacht op deze site genomen. Het is een sterk stukje erfgoed dat we niet aan projectontwikkelaars moeten overlaten of zomaar moeten laten verkommeren. Maar doordat de herbestemmingsplannen even op zich moeten laten wachten, is er nog altijd geen duidelijk kader wat er wel en niet in het kerkgebouw kan.”

Basile Moyaerts, nationaal bureaulid Jong CD&V

Moyaerts stelt verder dat de aard van het gebouw en het feit dat vele mensen er nog bezinnende herinneringen aan hebben, maakt dat commerciële activiteiten pas voor hem kunnen als ze ook zouden bijdragen tot de gemeenschap van Sint-Truiden of de herbestemming van de site.

“Gezien dit om een oude kerk gaat, lijken allerlei activiteiten waar geld in wordt gezameld voor het goede doel wel een goede invulling. De stad organiseerde tijdens de winter ook warmteplekken of studieplekken tijdens de blok. Ik zie geen reden waarom de kerk of andere ruimtes in de Minderbroederssite niet voor zulke doeleinden kunnen worden gebruikt. Alle indicatoren in de samenleving geven aan dat plekken om tot rust te komen nodig blijven in onze samenleving. Daarom zou de Minderbroederskerk het best zo’n oord van rust blijven in plaats van worden omgevormd tot een feestzaal.”

Basile Moyaerts, nationaal bureaulid Jong CD&V

Ook Moyaerts heeft niks tegen het feit dat er een dragshow doorging in de kerk. De stad stelt de ruimte momenteel immers open voor allerlei gebruik. De show was volgens hem niet erger dan een wijnproeverij of de modeshow die een paar jaar geleden in de St-Martenkerk doorging.

Waarom nog geen actie

Volgens burgemeester Ingrid Kempeneers is het aanpakken van de Minderbroederssite niet simpel. De site omslaat immers niet alleen de kerk maar ook de tuinen, de oude abdij etc. De site wordt volgens haar zeker aangepakt maar het is een complexe oefening.

“Wij hebben de hele site Minderbroeders in erfpacht, en niet alleen de kerk. Dat wil zeggen dat we een bestemming gaan moeten vinden voor alles en niet alleen de kerk. Alles hangt aan elkaar doch er zijn heel wat mogelijkheden van stadskantoor tot zoveel meer. Het zal niet alleen de kerk zijn dat staat vast.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Over het evenement dat doorging in de Minderbroederskerk doet Kempeneers geen uitspraken. Wie dat wel deed de afgelopen week was schepen Günther Dauw. Volgens de schepen zullen er geen nieuwe richtlijnen komen van wat wel en niet in de kerk mag doorgaan. Wel zegt hij dat het zeker niet de bedoeling is dat de oude kerk een evenementenhal wordt.

“Het is duidelijk dat we zo snel mogelijk met de kerkfabriek moeten samenzitten om te spreken over mogelijke herbestemmingen. Maar momenteel gaan we geen extra beperkingen opleggen van wat er wel en niet in de kerk mag doorgaan.”

Günther Dauw, schepen van Kerkraden

Dauw stelt verder dat hij niet met twee maten en gewichten wil werken en verwijst naar voorgaande evenementen waar drank werd geserveerd of een modeshow die in een andere kerk doorging en waar lingerie werd getoond.

“Wij als stadsbestuur zijn geen zedenpolitie. Tot er duidelijkheid komt over de herbestemming zal zoals hiervoor aanvraag per aanvraag worden bekeken in het schepencollege en zullen we over elk dossier een doordachte keuze maken.”

Günther Dauw, schepen van Kerkraden

Conclusie

Het is duidelijk dat Sint-Truiden nog een hele weg te gaan heeft als het aankomt op het beheer en herbestemmen van zijn patrimonium, of dat nu in erfpacht zit of niet. Gezien het Truiense patrimonium, het beheer en de verkoop ervan vaak ter spraken komt, lijkt dit naar de verkiezingen toe een belangrijk thema te worden.
Tot dan sluit onze redactie zich aan bij het overgrote deel van de reacties: Meer liefde, meer vreugde, meer respect en als het kan meer drag(shows).

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!