Deze week zagen we via sociale media verschillende klachten verschijnen over de Truiense stationsbuurt. Aanleiding was een video waarin zwaar pestgedrag tussen jongeren wordt getoond. In de luwte vielen ook verwijzingen naar andere ‘probleemzones’ in onze stad. Iets wat het Truiense stadsbestuur beter niet vergeet als ze een signaal willen geven aan de Truienaar.
Na de verschillende klachten te hebben gelezen ging onze redactie op onderzoek. Zo gingen we aan de praat met handelaren en ondernemers uit verschillende buurten maar ook bewoners, en in het geval van het station, pendelaars. En wat we hoorden zijn vooral verhalen van mensen die nergens anders in onze stad een plaats hebben.
Hangcultuur
Over de stationsbuurt hoorden we steevast hetzelfde verhaal, namelijk een verhaal van hangcultuur. Verschillende handelaren die al jaren recht tegenover het station gevestigd zijn haalden aan dat er inderdaad dagelijks veel jongeren rondhangen aan het station. Ook pendelaars merken dit op. De jongeren maken lawaai, spelen luide muziek, laten veel vuilnis achter etc. Mensen ervaren dit als storend maar worden over het algemeen niet lastiggevallen door hen. Hetzelfde verhaal horen we als het gaat over de poort naar de Stapelstraat en de vesten. Hier komen tijdens de dag en avond mensen samen van verschillende pluimage. Ze zitten op de bankjes, drinken bier en maken lawaai.
Wat deze mensen allemaal gemeen hebben, is het feit dat ze nergens anders terecht kunnen in onze stad. Iets wat zeker nu tijdens de zomermaanden opvalt. Bij warm weer zit iedereen immers veel buiten.
Collega Rudi De Cock van Truiens Nieuws sprak met jongeren aan het station. Zij vinden het spijtig dat zij over dezelfde kam geschoren worden als effectieve dronkaards die de buurt onveilig maken.
In de Stationstraat zelf duiken soortgelijke problemen op: druggebruik, openbaar dronkenschap en lawaai. Buurtbewoners klagen over luide muziek en vooral mensen die op warme dagen op straat hangen en voor lawaai zorgen. Soms doen mensen zelfs hun behoefte in de aanplanting. Een eigenaar van een gastenverblijf meldt ons dat hij vaak dak/thuisloze mensen aantreft in de straat die op de banken slapen. De uitbater meldt ook wel dat hij nog nooit problemen met deze mensen heeft gehad. Ook zijn klanten hebben hier nog geen last ervaren.
“Natuurlijk vind ik het vervelend en het is schrikken als je mensen plots op een bank ziet slapen. Of heel de dag samen ziet hokken rond een bank en een overvolle vuilnisbak. Maar ja, waar moeten die mensen anders naartoe?”
Anonieme buurtbewoner
Uit de reacties op sociale media is af te leiden dat een beschikbaar wifinetwerk van vzw Onder Ons een element kan zijn dat mensen naar een bepaald punt in de straat lokt. Enkele jaren geleden toen de gratis Citywifi werd gelanceerd, gebeurde er een soortgelijk iets op de Grote Markt. Toen kwamen er veel mensen samen uit kwetsbare groepen die gebruik wilden maken van het gratis internet.
Voor de duidelijkheid, dit is niet de schuld van vzw Onder Ons. Deze organisatie zet zich elke dag in voor de meest kwetsbare mensen in onze maatschappij en biedt hen regelmatig een plek aan waar zij terecht kunnen voor een babbel. Het feit dat feit dat (kwetsbare) mensen samenkomen in de Stationstraat is volgens onze redactie geen gevolg van hun aanwezigheid daar maar eerder van het feit dat deze mensen nergens anders naartoe kunnen.
Het Cicindriaprobleem
Een heel ander verhaal horen we in de buurt van de Cicindriashopping. Deze was ooit een bruisend hoekje in onze stad, maar ligt er sinds jaar en dag verlaten bij. Iets wat volgens Tom Maassen, eigenaar van de tattooshop Atomic Custom Tattoos voor problemen zorgt.
“Ik heb nu al zo’n 10 jaar mijn shop hier. Zelf ervaar ik weinig problemen omdat de mensen me hier kennen. Maar verschillende klanten van me hebben al last ervaren, zeker jonge dames.”
Tom Maassen, Atomic Custom Tattoos
Volgens Maassen gaat het vooral om mensen met drank- en drugsproblemen. Ze vallen buurtbewoners lastig en laten veel vuilnis achter. Ook de tattoo artiest verwijst naar het feit dat deze mensen vaak nergens anders naartoe kunnen.
“Uit gesprekken met mensen kan ik afleiden dat sommigen van hen in behandeling zijn maar ’s avonds geen opvang hebben.”
Tom Maassen, Atomic Custom Tattoos
Nood aan constructieve oplossing, geen steekvlam
Verschillende politici reageerden de laatste dagen in de media dat ze onmiddellijk en hard willen optreden tegen de overlast. Een bron in het schepencollege vertelde ons dat veel mandatarissen de politieraad willen samenroepen om een signaal te geven aan de burgers.
Andere bronnen benadrukken dan weer dat een signaal alleen niet genoeg is. De situatie is immers complex. Niet alleen zijn er op verschillende plaatsen in onze stad zulke problemen, maar de mensen die er aanwezig zijn, zijn een mix van echte criminelen en kwetsbare mensen. Het is bovendien al een probleem dat verschillende legislaturen aansleept. Je kan het dus niet oplossen met enkele extra politiecontroles. Eerder een constructief plan op de lange termijn kan oplossingen bieden. In de wandelgangen van het Truiense stadhuis horen we ook veel gemorrel. Verschillende mensen vinden het niet kunnen dat het bestuur de agenda laat bepalen voor enkelen. Zij stellen dat op deze manier geen fatsoenlijk beleid kan worden gevoerd.
Het Truiense bestuur doet er dus goed aan om zich niet te laten meeslepen door de waan van de dag. Er wordt best samen met de lokale politie, en ook met organisaties zoals Onder Ons en het Zorgbedrijf, te kijken naar wat ze kunnen doen om kwetsbare mensen te helpen.
Update
Vanavond (zondag 20 augustus 2023) stond burgemeester Ingrid Kempeneers aan het station om te overzien hoe de politie met aanwezige jongeren sprak. De burgemeester reed het station voorbij en merkte enkele dronken personen op die overlast veroorzaakten. Kempeneers belde zelf de politie in verband met het incident en bleef aanwezig tijdens de interventie. (Foto: Kevin de Corte)
De oppositie roept momenteel op een integrale aanpak van de stationsomgeving. Zij willen meer politiecontroles, meer opruim etc.
Opnieuw spreekt er niemand over de complexe problematiek waarbij jongeren gewoon een plek willen om af te spreken of dak/thuislozen nergens terecht kunnen. Ook over de andere probleemzones zoals de Cicindria wordt niet gesproken.
Organisaties zoals Fighters Against Cancer maakte vandaag ook bekend dat zij willen beginnen werken met tikgroepen om in dialoog te gaan met mensen uit de stationsbuurt die rondhangen om te kijken hoe zij op een vreedzame manier samen voor oplossingen kunnen zorgen.
