Elke Truienaar is welkom op Stayen: UiTPAS nu ook voor thuismatchen

Het Truiense stadsbestuur heeft een overeenkomst gesloten met voetbalclub STVV waarin de club zich engageert om in te spelen op maatschappelijke doelen. Zo krijgen Truienaars met een laag inkomen de kans om aan 80% korting een thuiswedstrijd bij te wonen en worden nieuwe inwoners uitgenodigd om kennis te maken met de Kanaries.

STVV zet zich als club naar eigen zeggen al verschillende jaren in voor projecten met een maatschappelijk doel. De club heeft hier een aparte werking voor. Zo realiseerde STVV oa de Homeless Cup, een sociaal-sportieve voetbalcompetitie voor mensen die kampen met dak- of thuisloosheid (intussen uitgegroeid tot Younited Belgium) én een inclusief project in samenwerking met het Sociaal Huis van Sint-Truiden. De club schonk jaarlijks zo’n 20 tickets aan aan het OCMW om uit te delen.
In kader van de recente partnerovereenkomst die Stad Sint-Truiden met STVV sloot, gaat de club zijn maatschappelijk engagement nu vergroten.

Younited Belgium project

Partnerschap oogst kritiek

Recentelijk sloot stad Sint-Truiden een partnerovereenkomst met STVV (A-kern) voor zo’n 150.000 euro per seizoen voor 3 seizoenen. De beslissing kreeg veel kritiek onder andere uit de Truiense sportwereld. Verschillende clubs waren misnoegd over het lucratieve partnerschap voor STVV terwijl de club het commercieel goed doet en de steun van het stadsbestuur niet nodig lijkt te hebben. Bovendien verwezen ze naar verschillende andere spottakken binnen onze stad (basket, zwemmen,…) die op landelijk en internationaal vlak zeer hoog scoren. En dat allemaal zonder (veel) extra steun van het stadsbestuur.
Voetbal in ons land is een lucratieve business en een sector waar veel geld in omgaat. Van alle sporttakken kan je hen wel de meest commerciële noemen. Iets wat voor verschillende andere sporttakken niet zo evident is. Zeker gezien zij in tegenstelling tot STVV geen grootse wedstrijden etc kunnen organiseren in onze stad door een gebrek aan infrastructuur.
In de meeste Truiense sporthallen kan namelijk niet comfortabel een tribune worden geplaatst en ons sportbad is niet groot genoeg voor grote wedstrijden.

Bij de eerste aankondiging van de samenwerking was bovendien geen spraken van een versterking van het maatschappelijk engagement van STVV.

UitPAS ook voor thuismatchen

Nu maakt het stadsbestuur samen met STVV bekend welke extra maatschappelijke engagementen de club zal nemen in kader van de samenwerking. Zo zullen Truienaren die het niet breed hebben de kans krijgen om thuismatchen bij te wonen via het kansentarief van de UiTPAS.
Met deze pas krijgt de Truienaar stevige kortingen op verschillende sportieve en culturele activiteiten in Sint-Truiden. Ook de lokale jeugdbewegingen gingen een tijd geleden een proefproject aan met de UiTPAS. Via een fonds die in de partnerovereenkomst ter beschikking wordt gesteld betaalt Stad Sint-Truiden 40% van het ticket, 40% wordt betaald door STVV. Truienaren die recht hebben op een kansentarief krijgen bijgevolg 80% korting op tickets voor thuismatchen. Een gemiddeld ticket voor een thuismatch bij STVV kost tussen de 20 euro en de 25 euro, al zijn sommige plaatsen duurder.

Verder zal iedereen die naar een thuiswedstrijd gaat, punten kunnen verdienen met de UiTPAS. Die punten kunnen de deelnemers sparen en ruilen voor andere activiteiten of gadgets.
STVV schenkt ook eenmalig een gratis ticket aan nieuwe Truienaren. Op die manier krijgen kersverse Truienaars een warm welkom in onze voetbalstad. Een bezoek aan Stayen zorgt ervoor dat mensen zich identificeren met Sint-Truiden en geeft hen de kans om sociale contacten te leggen in hun nieuwe woonomgeving. Ook voor jongeren die zich willen integreren in onze stad biedt dit kansen.

Skybox

Het grootste punt van kritiek in de partnerovereenkomst was wel het toekennen van een skybox met twaalf plaatsen. Vooral oppositiepartij Vooruit uitte veel kritiek. Fractieleider Gert Stas maakte de vergelijking met Gent waar het stadsbestuur (bestaande uit oa Vooruit) onder rode burgemeester Daniël Termont, in opspraak kwam doordat zij niet hadden gecommuniceerd over het bestaan van de skybox. Burgemeester Veerle Heeren meldt nu dat ook de controversiële skybox waarschijnlijk zal worden ingezet voor maatschappelijke doelen.

“We blijven structureel in dialoog om te kijken hoe we ons partnerschip verder kunnen verdiepen. Zo willen we de skybox van de stad op Stayen bij gelegenheid thematisch ter beschikking stellen van bijvoorbeeld startende Truiense bedrijven of mensen die een sociaal project realiseren in Sint-Truiden. Dit is een mooi voorbeeld van de structurele samenwerking tussen het lokaal bestuur Sint-Truiden en STVV. Samen kunnen we een maatschappelijke motor zijn voor de regio.”

Burgemeester Veerle Heeren

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!