En de horeca ploegt voort

Sinds corona ons land binnenkwam heeft de horeca in ons land de ene na de andere slag gekregen. Ook in Sint-Truiden horen we de verzuchtingen maar ook veel hoop en acties om vooruit te gaan.

Op de Grote Markt staan verschillende zaken over te nemen of te koop. De situatie komt niet onverwacht. Na gedwongen sluitingen door corona, een gedeeltelijke opening met strikte controles en een beperking op het aantal bezoekers, is nu de energiecrisis daar. Maar de Truiense horeca moest natuurlijk al vanaf 2015 even op de tanden blijven.

“Als je dit zelf niet van kortbij meemaakt is het moeilijk te begrijpen. Je moet denken: Eind 2015 zijn de werken in de stad begonnen. Eer dat die achter de rug waren en de verliezen van deze periode een beetje waren weggewerkt begon de pandemie. Nu is er de energiecrisis. Je moet verdomme veel zin hebben tegenwoordig en het graag doen om elke keer opnieuw verder te gaan.”

Koen Francis, voorzitter horeca Sint-Truiden

Eenzelfde verhaal horen we bij Sabrina Saelaert. In september 2021 nam zij samen met Rob Breesch het bekende marktcafé Verdi over. Onze redactie stelde haar enkele vragen over het uitbaten van een horecazaak te midden van de moeilijke tijden.

“Het is zeker niet makkelijk. Je draagt natuurlijk niet alleen de kosten van het pand maar ook de energiekosten die nu maandelijks fluctueren. Op een gegeven moment zullen we ook de warmtebronnen moeten aanzetten aan ons terras. Klanten zitten er graag. Maar dit is natuurlijk kostelijk omdat een kant van het terras open is. We merken natuurlijk nu ook dat mensen al eens iets minder bestellen door de stijgende facturen.”

Sabrina Saelaert, Verdi

Toch wil Saelaert het hoofd niet laten hangen.

“Je doet dit vak omdat je het graag doet. Er is geen andere sector zoals deze. Zolang ik elke dat met goesting kom, blijf ik dit doen.”

Sabrina Saelaert, Verdi

Acties voor de horeca

Samen met onder andere Shop & the City Sint-Truiden bepleit horeca Sint-Truiden de noden van de Truiense horeca bij het lokale beleid en andere organisaties. Zeker middenstandsorganisatie Shop & the City voert verschillende acties om de horeca en handel in de kijker te zetten. Ze doen dit vooral door alle aspecten van de Truiense middenstand (handel, markt en horeca) in de kijker te zetten. Maandelijks kiezen ze voor de Haspengouw Markt bijvoorbeeld voor één dag een marktcafé van de dag.

In samenwerking met VDAB kan je op 17/10 ook een jobdag bijwonen voor de horeca in Sint-Truiden. Dit gaat door in Cultuurcafé de Fwajee (aan Academiezaal). Verschillende Truiense horecazaken zullen aanwezig zijn en uitleg geven over werken in hun zaak. Ook VDAB zal aanwezig zijn om uitleg te geven over hun opleidingen voor wie de overstap wil maken naar de horeca. Meerinformatie kan je vinden via deze link.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!