Enchanté vzw lanceert in samenwerking met lokaal bestuur een nieuw project in Sint-Truiden dat de lege brooddozen op scholen wilt tegengaan. De organisatie staat bekend om zijn uitgestelde koffies en andere drankjes. In dit systeem kunnen horeca gangers bv een koffie trakteren voor iemand die het niet breed heeft. Het systeem dat lege brooddozen tegengaat is op hetzelfde principe gebaseerd.
Het systeem van Enchanté is simpel: bij de deelnemende handelaren kan je een uitgesteld goed (bijvoorbeeld een koffie) betalen voor iemand die het niet breed heeft. Zo kunnen mensen voor wie een horecabezoek vaak niet vanzelfsprekend is ook even gaan genieten.
Het platform kende al veel succes in onze stad en organiseert ook andere activiteiten. Zo steunden zij recentelijk de Sleep Out, een actie waarbij mensen een nacht buiten sliepen om stil te staan bij de vele mensen in ons land (dak- en thuislozen) die geen andere keuze hebben dan buiten te slapen.
Brood(doos)nodig
Via het onlineplatform Brood(doos)nodig kunnen bedrijven, zelfstandigen, handelaars of burgers bedragen doneren aan scholen of aan één individuele school. In ruil daarvoor ontvangen ze een fiscaal attest. De scholen kunnen de gift alleen gebruiken om gezonde voeding aan te kopen.
Het lokaal bestuur van Sint-Truiden zal zelf optreden als lokale partner en samen met de scholen op regelmatige basis de werking van het platform evalueren.
Dat initiatieven zoals deze nodig zijn staat buiten kijf. De kinderarmoede steeg in Sint-Truiden tussen 2020 en 2021 namelijk met 4%. Via een bevraging bij de Truiense scholen peilde het lokaal bestuur en diensten naar de domeinen waarin deze stijging het sterkst voelbaar was. Meer dan 80% van de scholen gaf aan dat ze regelmatig te maken kregen met ongezonde maaltijden of brooddozen die niet of onvoldoende gevuld waren.
‘Met een lege maag je kan je je onmogelijk de hele dag optimaal concentreren. Dat geldt nog meer voor kinderen en jongeren. Toch stellen we vast dat er nog altijd veel leerlingen zijn die geen goedgevulde brooddoos meekrijgen van thuis en dus met honger in de klas zitten. We zijn dus trots dat we dit project naar Sint-Truiden hebben kunnen halen.’
NIna Kvikvinia, schepen van flankerend onderwijs.
Momenteel zijn er 12 scholen die met het project aan de slag gaan. Zij waren volgens de schepen vragende partij om onder andere soep aan te bieden aan de leerlingen.
Ook het Truiense zorgbedrijf kijkt hoe zij aanvullende acties kunnen nemen om de strijd tegen brooddozen aan te gaan.
‘We bekijken wat er verder nog allemaal mogelijk is om samen met de scholen een einde te maken aan de lege brooddoos In een aanvullend project willen we de scholen bijvoorbeeld gaan voorzien van brood en beleg.’
Pascal Monette, voorzitter OCMW
Voor meer informatie over Brood(doos)nodig kan je terecht op https://www.brooddoosnodig.be/