Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

“Tegen de stroom in” Open Monumentendag 2022 in Sint-Truiden

11 september 2022 @ 10:00 18:00

Open Monumentendag 2022 staat in het teken van “duurzaamheid”. Sint-Truiden zet daarbij de bron van het leven, ‘het water’ centraal. De Cicindria is een verhaal van natuur en erfgoed. Ontstaan als een parcours van natuurlijke aard, verbindt ze vandaag talrijke belangrijke erfgoedsites en voegt ze dikwijls een eigen accent toe aan de verhalen achter de sites. Tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers het erfgoedparcours van de Cicindria volgen. De loop van de ondergrondse beek wordt op een visuele manier aangeven. Onderweg vertellen gidsen boeiende verhalen, kan je uitzonderlijk bijzondere locaties bezoeken en is er leuke animatie voor kinderen.

Op zondag 11 september, de 33ste Open Monumentendag, ontdek je welke tot op heden bekende en minder bekende kantjes de Cicindria met zich meedraagt. Wist je trouwens dat ‘Cicindra’ letterlijk 3 zwanen betekent?

“Dit jaar is Open Monumentendag in Sint-Truiden een echte familiedag. We hebben een geanimeerd programma uitgewerkt waarbij kinderen via speelse activiteiten erfgoed ontdekken. Een voorbeeld daarvan is het verhaal van de bleekweide van de begijnen. Zij bleekten het linnen dat ze produceerden op een bleekweide. Zondagnamiddag kan je zien hoe dat gebeurde én hebben we voor de kinderen een doolhof van lakens gemaakt.”

Jelle Engelbosch, schepen onroerend erfgoed

Erfgoedwandeling

De erfgoedwandeling volgt het parcours van de Cicindria. Ze start aan het domein van het Speelhof. De Cicindria en de Trudobronbeek vormen hier sterke visuele lijnen in het landschap. Daarna volgt Het begijnhof. Vervolgens gaat het verder richting Veemarkt. De Cicindria loopt hier vandaag nog altijd onder de vloer van de resterende hal van de Veemarkt door. Dan gaat het verder naar het Vissegat en de Abdijstraat. Daarna volgt de route de Beekstraat, de Urselinenstraat en de Tiensevest. De wandeling eindigt aan het LAGO bloesembad Sint-Truiden. Hier is het water van de Cicindria opnieuw zichtbaar.

Aanraders op het parcours: de kapucijnenkapel, de abdijmolen en woning Ri Coëme

Tijdens de wandeling zijn enkele bijzondere locaties open voor het publiek. Voor het Ursulinenklooster en de woning Ri Coëme dien je wel vooraf te reserveren.

In de Kapucijnenkapel geeft een gids toelichting over het belang van de Cicindria in de historische stadsomwalling. Naast de vijf stadspoorten, waren er in de stadsomwalling van Sint-Truiden, ooit tien torens en twee versterkte sluissystemen: Comisgaet, waar de Cicindria de stad binnenstroomt, en Vissegaet, waar ze de stad opnieuw verlaat.

De graanmolen van de abdijsite, de abdijmolen, werd aangedreven met de kracht van de Cicindria. De molen is het meest zichtbare en meest aansprekende ankerpunt van de abdij aan deze waterloop.

Ook de woning ‘Ri Coëme’ kan je op zondag 11 september bezoeken. Woning Ri Coëme ligt op de smalle strook tussen binnenstad en de rand, daar waar ooit de stadswallen een bescherming vormden tegen de bedreiging van buiten. Het huis bevindt zich verder ook net naast de plaats waar de Cicindria het stadscentrum binnenstroomt. Na de bouw van de woning en het atelier in 1945 werd de Cicindria hier in 1957-1962 overwelfd. Architect Piet Verheyden leidt momenteel een innovatieve restauratie van het pand waarbij er veel aandacht is voor de archeologische restanten van de stadsomwalling die hier nog aanwezig zijn.

Op verschillende plaatsen zullen waterspelletjes zijn. Zwanen op het parcours van de Cicindia zullen de bezoekers de weg wijzen. Kortom: Open Monumentendag is dit jaar een plezierige en leerrijke dag voor jong én oud. Iedereen die wil kan vandaag al de brochure afhalen bij de toeristische dienst. Vergeet ook niet te reserveren als je zeker wil zijn van een plaatsbezoek met gids op één van de exclusieve locaties.

Praktisch

Alle locaties zijn zowel vrij als onder begeleiding van een gids gratis te bezoeken op zondag 11 september van 13u tot 18u. De abdijmolen en Woning Ri Coëme zijn te bezoeken van 10u tot 18u.

Meer informatie over alle monumenten vind je op www.sint-truiden.be/open-monumentendag .

Stad Sint-Truiden

011 70 14 14

Bekijk de site van Organisator