Factuur zorgt voor onrust in Truiense gemeenteraad

Partners

Het Truiense schepencollege heeft een factuur overgemaakt aan Audit Vlaanderen. Rond de factuur werden er vragen gesteld. Hiervoor kwam op maandag 14 november een extra raadscommissie samen.

Oppositiepartij stelden via HBVL in hun gekende stijl zich vragen over een factuur die ze onder ogen kregen. In de factuur wordt namelijk het woord causerie genoemd. Het bedrijf die de factuur aan Stad Sint-Truiden overmaakte, was ook betrokken met de organisatie van een evenement van oud-burgemeester Veerle Heeren dat ook de naam ‘causerie’ droeg. Voldoende overeenkomsten voor Vooruit om de factuur in vraag te trekken.
Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove sprak in HBVL ook over illegale partijfinanciering omdat opbrengsten uit het evenement van Veerle Heeren in de lokale partijkas zouden vloeien.

Illegale partijfinanciering?

Onze redactie ging op onderzoek uit. De causerie door oud-burgemeester Veerle Heeren werd georganiseerd door de vzw Vrienden van Veerle Heeren. De vzw werd ook gebruikt om het burgemeestersbal van Veerle Heeren ,genaamd Dinner and Dance, te organiseren. Dat lokale politieke partijen en mandatarissen aparte vzw’s oprichten om evenementen zoals burgemeestersbals etc te organiseren is niets nieuws. Gelden uit deze vzw’s vloeien ook op regelmatige basis door naar een lokale partij-afdeling. Ook oud-burgemeester Ludwig Vandenhove paste deze praktijk toe. Volgens politicoloog Bart Maddens van de KUL is dit een zeer gebruikelijke en helemaal legale praktijk. Lokale politieke-afdelingen kunnen immers giften ontvangen van niet-natuurlijke personen.

“Lokale partij-afdelingen behoren volgens de wet van 1989 niet tot de partij (consolidatiekring) en vallen dus ook niet onder de beperkingen van giften.  Bijgevolg kunnen lokale partij-afdelingen ook giften krijgen van niet-natuurlijke personen zoals vzw’s.”

Bart Maddens, politicoloog KUL

Maddens benadrukt dat lokale mandatarissen zoals gemeenteraadsleden, burgemeesters etc geen giften van vzw’s mogen ontvangen. Indien de giften eerst via lokale partij passeren is er echter geen probleem. Dan is er alleen beperking ivm de sperperiode.

“Een gift van een vzw aan een burgemeester is verboden, maar een gift van die vzw aan de partij-afdeling van de burgemeester kan wel.  Behalve als het gaat om de financiering van verkiezingspropaganda.  Want het Vlaamse Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet (art.195) beperkt de giften voor partijen en kandidaten, maar enkel voor verkiezingspropaganda, dus voor de financiering van campagne-uitgaven tijdens de sperperiode.”

Bart Maddens, politicoloog KUL

Audit Vlaanderen

Gezien de uitleg van prof. Maddens kan je niet spreken van illegale partijfinanciering indien vzw Vrienden van Veerle Heeren geld schonk aan de lokale CD&V afdeling.
Vooruit vreest echter dat sommige facturen voor de causerie georganiseerd door Heeren betaald werden zijn door de stadskas. Zij wijzen met de vinger naar toenmalig schepen van financiën Ingrid Kempeneers. Zij reageerde aan onze redactie:

“Een schepen van financiën bekijkt niet elke factuur of elke transactie die de stad doet. Wij bekijken algemene tabellen en cijfers. Het is de financiële dienst die de facturen binnenkrijgt, controleert en dan uitvoert.”

Ingrid Kempeneers, toekomstig burgemeester Sint-Truiden

Om over de zaak geen twijfel te laten bestaan werd de factuur door het schepencollege overgemaakt aan Audit Vlaanderen. Zij voeren momenteel een onderzoek uit naar de werking van de Truiense financiële dienst.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief