Femina Habac: De Truiense damesbasketbalclub met pit

Sint-Truiden is een stad voor mensen die het verschil maken. Dat zien we aan het aantal verenigingen en sportclubs die elke dag het beste van zichzelf geven. Speciaal voor de maand van de sportclub ging onze redactie aan de praat met Ulrich Francis, voorzitter damesbasketclub Femina Habac.

Onder impuls van Sandrina Vanwelckenhuyzen werd Femina Habac in het jaar 2000 opgericht. De club kon zelfs rekenen op het meterschap van Ann Wauters, de bekende Belgische basketbalspeelster die het tot de WNBA schopte. Een feit waar de clubleiding van Femina Habac zeer fier op is. Ze willen Wauters graag uitnodigen om samen met enkele van de Belgian Cats naar de wedstrijden in de Trudosporthal te komen kijken. Op deze manier hoopt de clubleiding hun spelers te inspireren. Deze bestaat niet toevallig met een naam als Femina Habac, volledig uit meisjes/vrouwen. Een bewuste keuze aldus voorzitter Ulrich Francis:

“Van U8 tot en met de seniorenploegen hebben we alleen maar dames. De meeste clubs zijn van U8 tot U14 gemengd. Pas daarna moeten jongens en meisjes officieel gescheiden worden. Wij voeren de splitsing al vroeger door zodat de dames hechte banden kunnen ontwikkelen en zodat ze niet afgeschrikt worden door de ruwheid van de sport. Op die manier leren onze dames op hun eigen tempo de spot in al zijn facetten kennen.”

Ulrich Francis, voorzitter Femina Habac

Focus op de toekomst

Femina Habac is een sportvereniging waar ze begrijpen dat een sterke community een belangrijk deel uitmaakt van hun succes. Oudere jeugdspelers worden vaak hulpcoach. Hun leerlingen komen op hun beurt dan weer voor hen supporteren. Op deze manier wordt een hechte, veilige omgeving gecreëerd voor de spelers.
De club probeert zoveel mogelijk homogene groepen te maken. Dit betekent dat ze wel eens een uitschieter uit één bepaalde groep durven verplaatsen naar een andere groep. Op die manier bewaken ze dat er niet teveel niveauverschil tussen de individuele spelers komt. Hierdoor blijven teams en ploegen steeds samen sterk groeien en krijgt elke speler kansen bij Femina Habac.
Door het aantrekken van Pascal Angillis als jeugdcoördinator wil de ploeg ook zijn jeugdspelers naar een nieuw niveau tillen. Hij gaf onlangs nog een bijscholing aan externe coaches en natuurlijk de coaches van Femina Habac over techniek en tactiek.

Naast de community building in en tussen de ploegen, zet Femina Habac ook in om de gemeenschap rond de club. In het Comité Rosé organiseren enkele geëngageerde mama’s steeds leuke eetdagen, sinterklaasfeest en andere extra-sportieve activiteiten.

Op zaterdag 8 oktober spelen de dames B thuis om 18u en de dames A spelen dan hun eerste thuismatch om 20u. DJ Luc zal aanwezig zijn om tijdens de rustmomenten de sfeer erin te houden. Ambiance gegarandeerd! Want de jongere spelers worden zoveel mogelijk uitgenodigd om voor hun ploeg te komen supporteren.

Wil je meer weten over Femina Habac? Neem dan zeker een kijkje op hun website.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!