Geen platte belasting wel een investering. Trud’Or reageert op bedenkingen Vooruit

Eerder deze week uitte Vooruit Sint-Truiden kritiek op de ‘Trud’Or-taks.’ De oppositiepartij noemde de bijdrage een platte belasting die handelaren nu even niet kunnen slikken na de moeilijke coronajaren. Vandaag reageerde de middenstandsorganisatie zelf op de kritiek.

De Trud’or bijdrage is een geldelijke bijdrage die handelaren in Sint-Truiden betalen om de werking van Trud’Or te financieren. Voor elke euro die de organisatie binnenkrijgt past het Truiens stadsbestuur een euro bij. Zo komt het werkingsbudget van de vzw tot stand.
Het is voornamelijk de middenstandsvzw Shop & the City Sint-Truiden die gebruik maakt van het budget om allerlei activiteiten te organiseren. Zo organiseren ze dit weekend een autoshow om de koopzondag in de kijker te zetten. Maar ook de Schitterende Scanactie waarbij maandelijks grote prijzen worden verloot alsook de populaire spiegel op de Groenmarkt, zijn enkele van de recentste acties van de middenstandsorganisatie om Sint-Truiden als handelsstad in de kijker te zetten.

Gezamenlijke investering voor meer impact

Vooruit stelde voor om de volgens hun te hoge belasting te halveren. Dit is immers ook gebeurd voor de tankstations en nachtwinkels omdat zij tijdens de coronaperiode zware beperkingen kregen. Oa het verbod om alcohol te verkopen na 20 u wordt aangehaald. Vooruit meent dat de centrumhandelaren voor het voorbije jaar ook een korting verdienen.

Voorzitter van Trud’or Philip Bronckaerts is een koele minnaar van het idee:

“Als ondernemers zien wij de promotietaks niet als een belasting, maar als een gezamenlijke investering. Elke handelaar weet dat je moet investeren in marketing, events en beleving, om mensen naar de stad en naar jouw zaak te trekken. Als je dat individueel doet, heeft jouw investering veel minder impact. De slagkracht en weerklank van een collectieve organisatie is vele malen groter.” 

Philip Bronckaerts, voorzitter Trud’or

Bronckaerts haalt ook aan dat indien de bijdrage gehalveerd zou worden, de bijdrage van Stad Sint-Truiden dan ook achteruit zou gaan. Hierdoor zou de werking van de vzw in gedrang komen. En laat dat nu net zijn wat de vereniging niet wil na corona. Zij willen zich voluit focussen op citymarketing om de positie van Sint-Truiden als handelsstad te bevestigen.

“Sint-Truiden is één van de meest dynamische handelssteden van Limburg. Daar speelt Shop  & The City ,als drijvende overkoepelende kracht, een belangrijke rol in. We krijgen zelfs buitenlandse gemeenten over de vloer, die meer willen weten over het Truiense model.”

Veerle Heeren, burgemeester Sint-Truiden

Taks voor 2020 kwijtgescholden

Ook schepen van lokale economie, Johan Mas en schepen van financiën Jo François benadrukken het belang van de middenstandsorganisatie. Bovendien heeft Stad Sint-Truiden volgens hen de lokale handel sterk ondersteund:

“Het  voorbije jaar hebben we als bestuursploeg twee extra inspanningen gedaan. Enerzijds investeerden we meer  dan 520.000 euro in de lokale economie, via bijvoorbeeld de Welkom Terug-bonnen, de ‘formidabele  spaaractie’ en de Aan Tafel-bonnen. Anderzijds werd de promotietaks in 2020 kwijtgescholden.”  

Johan Mas en Jo François, schepen van lokale handel, schepen van financiën

De schepenen reageren daarmee op de kritiek dat het aan het stadsbestuur is om de lokale handel te ondersteunen.
De Welkom Terug-bonnen, alsook de Aan Tafel-bonnen kaderden in het IMPACT-plan dat het stadsbestuur lanceerde na de eerste zware coronagolf. De horeca mocht toen weer even de deuren openen en ook handelaars konden toen weer klanten ontvangen.

Vooruit Sint-Truiden vond de plannen toen te eenzijdig en haalden toen aan dat de maatregelen teveel gericht waren op handelaren. Bovendien vonden ze dat het Stadsbestuur te weinig deed om Truienaren in moeilijke situaties te ondersteunen.