Geen platte belasting wel een investering. Trud’Or reageert op bedenkingen Vooruit

Partners

Eerder deze week uitte Vooruit Sint-Truiden kritiek op de ‘Trud’Or-taks.’ De oppositiepartij noemde de bijdrage een platte belasting die handelaren nu even niet kunnen slikken na de moeilijke coronajaren. Vandaag reageerde de middenstandsorganisatie zelf op de kritiek.

De Trud’or bijdrage is een geldelijke bijdrage die handelaren in Sint-Truiden betalen om de werking van Trud’Or te financieren. Voor elke euro die de organisatie binnenkrijgt past het Truiens stadsbestuur een euro bij. Zo komt het werkingsbudget van de vzw tot stand.
Het is voornamelijk de middenstandsvzw Shop & the City Sint-Truiden die gebruik maakt van het budget om allerlei activiteiten te organiseren. Zo organiseren ze dit weekend een autoshow om de koopzondag in de kijker te zetten. Maar ook de Schitterende Scanactie waarbij maandelijks grote prijzen worden verloot alsook de populaire spiegel op de Groenmarkt, zijn enkele van de recentste acties van de middenstandsorganisatie om Sint-Truiden als handelsstad in de kijker te zetten.

Gezamenlijke investering voor meer impact

Vooruit stelde voor om de volgens hun te hoge belasting te halveren. Dit is immers ook gebeurd voor de tankstations en nachtwinkels omdat zij tijdens de coronaperiode zware beperkingen kregen. Oa het verbod om alcohol te verkopen na 20 u wordt aangehaald. Vooruit meent dat de centrumhandelaren voor het voorbije jaar ook een korting verdienen.

Voorzitter van Trud’or Philip Bronckaerts is een koele minnaar van het idee:

“Als ondernemers zien wij de promotietaks niet als een belasting, maar als een gezamenlijke investering. Elke handelaar weet dat je moet investeren in marketing, events en beleving, om mensen naar de stad en naar jouw zaak te trekken. Als je dat individueel doet, heeft jouw investering veel minder impact. De slagkracht en weerklank van een collectieve organisatie is vele malen groter.” 

Philip Bronckaerts, voorzitter Trud’or

Bronckaerts haalt ook aan dat indien de bijdrage gehalveerd zou worden, de bijdrage van Stad Sint-Truiden dan ook achteruit zou gaan. Hierdoor zou de werking van de vzw in gedrang komen. En laat dat nu net zijn wat de vereniging niet wil na corona. Zij willen zich voluit focussen op citymarketing om de positie van Sint-Truiden als handelsstad te bevestigen.

“Sint-Truiden is één van de meest dynamische handelssteden van Limburg. Daar speelt Shop  & The City ,als drijvende overkoepelende kracht, een belangrijke rol in. We krijgen zelfs buitenlandse gemeenten over de vloer, die meer willen weten over het Truiense model.”

Veerle Heeren, burgemeester Sint-Truiden

Taks voor 2020 kwijtgescholden

Ook schepen van lokale economie, Johan Mas en schepen van financiën Jo François benadrukken het belang van de middenstandsorganisatie. Bovendien heeft Stad Sint-Truiden volgens hen de lokale handel sterk ondersteund:

“Het  voorbije jaar hebben we als bestuursploeg twee extra inspanningen gedaan. Enerzijds investeerden we meer  dan 520.000 euro in de lokale economie, via bijvoorbeeld de Welkom Terug-bonnen, de ‘formidabele  spaaractie’ en de Aan Tafel-bonnen. Anderzijds werd de promotietaks in 2020 kwijtgescholden.”  

Johan Mas en Jo François, schepen van lokale handel, schepen van financiën

De schepenen reageren daarmee op de kritiek dat het aan het stadsbestuur is om de lokale handel te ondersteunen.
De Welkom Terug-bonnen, alsook de Aan Tafel-bonnen kaderden in het IMPACT-plan dat het stadsbestuur lanceerde na de eerste zware coronagolf. De horeca mocht toen weer even de deuren openen en ook handelaars konden toen weer klanten ontvangen.

Vooruit Sint-Truiden vond de plannen toen te eenzijdig en haalden toen aan dat de maatregelen teveel gericht waren op handelaren. Bovendien vonden ze dat het Stadsbestuur te weinig deed om Truienaren in moeilijke situaties te ondersteunen.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief