Gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Sint-Truiden

Partners

Noodweer zorgt voor wateroverlast op diverse plaatsen in Sint-Truiden centrum en in verschillende deelgemeenten. Zwaar noodweer heeft verschillende straten in het centrum van Sint-Truiden en in de deelgemeenten onder water gezet. Ruim 100 oproepen liepen bij de brandweer binnen, vooral voor ondergelopen kelders en garages.

Het kmi had ervoor gewaarschuwd: onweersbuien met plaatselijk veel neerslag. Helaas was dit het geval in Sint-Truiden. De hemelsluizen gingen in de vooravond rond 18.30 u open en de hulpdiensten krijgen sindsdien heel wat oproepen voor ondergelopen kelders en garages.

De Truiense gemeenteraad schortte de vergadering op nadat de meldingen van zware overlast omstreeks 21 u bleven binnenstromen. Niet lang daarna besloot de stad het gemeentelijk rampenplan af te kondigen. Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch maakte het nieuw bekend via sociale media.

Kelders pompen prioriteit

Op dit moment worden alle oproepen volgens prioriteit behandeld. Alle korpsen van hulpverleningszone Zuid-West Limburg staan paraat. Verschillende korpsen onder meer uit Heusden-Zolder, Tessenderlo en Beringen schieten ter hulp. Ook de stad Hasselt biedt ondersteuning, zij schakelen een kolkenzuiger in die, samen met de kolkenzuigers van de stad Sint-Truiden, de rioolputten vrijmaakt op kritische plaatsen.

“Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd. Onze prioriteit is nu kelders leegpompen en er vooral voor zorgen dat mensen uit de problemen geraken. Daarnaast stellen we zandzakjes ter beschikking op een aantal strategische locaties. Buurtbewoners kunnen deze afhalen in de loods in Zepperen (Waterkuilstraat) en het stadswerkhuis in het industriepark van Sint-Truiden (Sint-Jorisstraat 4510). We volgen de situatie op de voet en nemen daar waar nodig bijkomende maatregelen. Ik raad alle mensen aan om foto’s te nemen en contact op te nemen met hun verzekeringsagent om de schade aan te geven.”

Jelle Engelbosch, waarnemend burgemeester

Het stadswerkhuis, de politie en het stadsbestuur helpen zowel op het terrein als in de gemeentelijke crisiscel. De crisiscel staat onder leiding van waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch. Engelbosch alsook verschillende gemeenteraadsleden schoten ook Truiense handelaren te hulp. Immers verschillende kelders en zaken in de Stapelstraat waren ook ondergelopen. De brandweer kwam ter plaatsen om te pompen. Omstreeks middernacht waren de werken nog aan de gang.

Ondertussen krijgt het stadsbestuur al positieve reacties voor hun snelle reactie op de noodsituatie.

Update

Het gemeentelijk rampenplan werd omstreeks 1 u deze ochtend opgeheven.

“De situatie is onder controle. De brandweer zal de komende uren doorwerken om alle problemen op het terrein verder op te lossen. Daarnaast wordt alles nauwkeurig opgevolgd omdat er tegen de ochtend neerslag verwacht wordt. We hopen dat Sint-Truiden verder gespaard blijft zodat bewoners en handelaars hun woning of pand verder kunnen opruimen. Mensen hebben toch heel wat schade opgelopen, het is belangrijk dat ze voldoende foto’s nemen om dit straks met de verzekering op te nemen. Vanavond hebben we een enorme solidariteit vastgesteld. Buurtbewoners, hulpdiensten, stadspersoneel en vele anderen hebben elkaar, waar het kon, geholpen. Dank je wel!”, vertelt waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch.

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief