Noodweer zorgt voor wateroverlast op diverse plaatsen in Sint-Truiden centrum en in verschillende deelgemeenten. Zwaar noodweer heeft verschillende straten in het centrum van Sint-Truiden en in de deelgemeenten onder water gezet. Ruim 100 oproepen liepen bij de brandweer binnen, vooral voor ondergelopen kelders en garages.
Het kmi had ervoor gewaarschuwd: onweersbuien met plaatselijk veel neerslag. Helaas was dit het geval in Sint-Truiden. De hemelsluizen gingen in de vooravond rond 18.30 u open en de hulpdiensten krijgen sindsdien heel wat oproepen voor ondergelopen kelders en garages.
De Truiense gemeenteraad schortte de vergadering op nadat de meldingen van zware overlast omstreeks 21 u bleven binnenstromen. Niet lang daarna besloot de stad het gemeentelijk rampenplan af te kondigen. Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch maakte het nieuw bekend via sociale media.
Kelders pompen prioriteit
Op dit moment worden alle oproepen volgens prioriteit behandeld. Alle korpsen van hulpverleningszone Zuid-West Limburg staan paraat. Verschillende korpsen onder meer uit Heusden-Zolder, Tessenderlo en Beringen schieten ter hulp. Ook de stad Hasselt biedt ondersteuning, zij schakelen een kolkenzuiger in die, samen met de kolkenzuigers van de stad Sint-Truiden, de rioolputten vrijmaakt op kritische plaatsen.
“Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd. Onze prioriteit is nu kelders leegpompen en er vooral voor zorgen dat mensen uit de problemen geraken. Daarnaast stellen we zandzakjes ter beschikking op een aantal strategische locaties. Buurtbewoners kunnen deze afhalen in de loods in Zepperen (Waterkuilstraat) en het stadswerkhuis in het industriepark van Sint-Truiden (Sint-Jorisstraat 4510). We volgen de situatie op de voet en nemen daar waar nodig bijkomende maatregelen. Ik raad alle mensen aan om foto’s te nemen en contact op te nemen met hun verzekeringsagent om de schade aan te geven.”
Jelle Engelbosch, waarnemend burgemeester
Het stadswerkhuis, de politie en het stadsbestuur helpen zowel op het terrein als in de gemeentelijke crisiscel. De crisiscel staat onder leiding van waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch. Engelbosch alsook verschillende gemeenteraadsleden schoten ook Truiense handelaren te hulp. Immers verschillende kelders en zaken in de Stapelstraat waren ook ondergelopen. De brandweer kwam ter plaatsen om te pompen. Omstreeks middernacht waren de werken nog aan de gang.
Ondertussen krijgt het stadsbestuur al positieve reacties voor hun snelle reactie op de noodsituatie.
Update
Het gemeentelijk rampenplan werd omstreeks 1 u deze ochtend opgeheven.
“De situatie is onder controle. De brandweer zal de komende uren doorwerken om alle problemen op het terrein verder op te lossen. Daarnaast wordt alles nauwkeurig opgevolgd omdat er tegen de ochtend neerslag verwacht wordt. We hopen dat Sint-Truiden verder gespaard blijft zodat bewoners en handelaars hun woning of pand verder kunnen opruimen. Mensen hebben toch heel wat schade opgelopen, het is belangrijk dat ze voldoende foto’s nemen om dit straks met de verzekering op te nemen. Vanavond hebben we een enorme solidariteit vastgesteld. Buurtbewoners, hulpdiensten, stadspersoneel en vele anderen hebben elkaar, waar het kon, geholpen. Dank je wel!”, vertelt waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch.