GO! Basisschool Momentum groeit door naar Daltononderwijs

Na 5 jaar Momentum maakt de school vanaf 1 september 2023 de overstap naar het Daltononderwijs. Directeur Kris Selis noemt het de volgende ontwikkeling voor de school.

Wie denkt dat de leerlingen van de Truiense GO! Basisschool Momentum vanaf 1 september sneller moeten schieten dan hun schaduw, is eraan voor de moeite. Daltononderwijs heeft in de verste verte niets te maken met Joe, William, Jack en Averell Dalton uit de humoristische stripreeks Lucky Luke. Bij Daltononderwijs ligt de nadruk op keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking met andere leerlingen, de ontwikkeling van zelfstandigheid, effectiviteit en zelfreflectie.
Het werd vanaf 1904 ontwikkeld door de Amerikaanse lerares Helen Parkhurst en waaide in 1925 over naar Nederland. Pas veel later in 2008 opende de eerste Daltonschool in het Belgische Hasselt. Een project waar directeur Kris Selis mee aan de boeg stond. Selis staat dan ook helemaal achter de principes van het daltononderwijs en past vele van de elementen al toe op Momentum.

“Wij leren ze hoe ze later moeten samenwerken, verantwoordelijkheid nemen of plannen. Deze vaardigheden zijn over het algemeen niet aangeboren, maar zullen binnen het Daltononderwijs een belangrijke rol spelen. Binnen Momentum passen we al een groot deel van bovenstaande vaardigheden toe in de dagelijkse manier van lesgeven, maar we willen onze werking naar een hoger niveau tillen. Zo kunnen we het zelfregulerend leren voor de kinderen uitbreiden. Al vanaf de kleutergroepen leren we deze vaardigheden aan. In eerste instantie onder volledige begeleiding van de leerkracht, maar langzaamaan zullen de kinderen nog zelfstandiger kunnen werken en zelf initiatieven kunnen nemen.”

Kris Selis, directeur Momentum
© Momentum

Meedraaien in Lummen

Selis benadrukt dat de overstap naar de daltonmethode niet betekent dat de kwaliteit van het onderwijs bij Momentum onvoldoende was. De school scoort goed maar hun methodes sloten al nauw aan bij deze van het Daltononderwijs. Daarom heeft het team van Momentum zich het afgelopen schooljaar verdiept in de methode tijdens studiedagen, teamgesprekken, gesprekken met externen, samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst van het GO!. Leden van Momentum hebben ook meegedraaid in de Daltonschool De Talentuin in Lummen.

We kwamen er zo achter dat onze manier van werken reeds zeer sterk aansluit met Daltononderwijs. Met deze vorm van onderwijs kunnen we verder groeien en ons onderwijs verfijnen. Daarnaast vinden wij het belangrijk om de persoonlijke aandacht aan leerlingen en
ouders te blijven geven en de huidige zorg, die als prettig wordt ervaren, voort te blijven zetten.”

Kris Selis, directeur Momentum

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!