Gouden appel voor de Withofs clan

Het 45ste kapittelbanket van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie trok 120 genodigden uit verschillende sectoren die ijveren voor het behoud van onze fruittraditie. Onder hen onder andere minister Jo Brouns. De Withofs clan kreeg de allereerste Gouden Appel toegekend.

Tijdens de plechtige intronisatieplechtigheid werden er tal van prominenten opgenomen in de Keizerlijke Commanderie. Minister van Werk, Economie, Innovatie en vooral van Landbouw, Jo Brouns, werd geridderd met de hoogste titel van eregrootmaatschalk. Burgemeester Ingrid Kempeneers werd eremaarschalk.

Gouden Appel

Met hun verschillende initatieven wil de Keizerlijke Commanderie de brede traditie rond de fruitteelt in onze streek doen voortleven en in de kijker zetten. Met dit als doel lanceerden ze dit jaar een nieuw initiatief: De Gouden Appel. Tweemaal per jaar zal de Commanderie deze prijs uitreiken aan een instelling, bedrijf, organisatie, horecazaak of dienst die zich verdienstelijk maken in de promotie en het gebruik van Haspengouws fruit.
De eerste Gouden Appel ging naar Jan Withofs van horecazaak ‘Het Veilinghuis.

“Jan is al de vierde generatie horeca uitbaters die ononderbroken op de site van de fruitveiling een horecazaak uitbaat. Het is ook de plek waar fruittelers al meer dan 80 jaar verzamelen om over hun fruit praten, de toestand en de prijzen te bespreken en over teeltwijzen te discussiëren. Maar zo’n prijs krijg je niet voor het verleden maar wel voor de toekomst. Jan Withofs verwerkt fruit in zijn gerechten, waar hij maar kan. Een bewijs dat zoiets mogelijk is, proeven we vandaag waarbij elk gerecht, van soep tot dessert, een toets van Haspengouws fruit heeft.”

Ronald Ilsbroux, maarschalk Keizerlijke Commanderie

De volgende Gouden Appel zal uitgereikt worden in september wanneer de winnaar van de beste fruittob wordt gekozen. Ook dit is een van de wedstrijden die de Commanderie uitvoert om de fruitgeschiedenis van onze streek in leven te houden.

Wil je meer weten over de activiteiten van de Commanderie? Neem dan zeker een kijkje op hun website.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!