Gouverneur pleit voor wetswijzigingen na illegale rave in Sint-Truiden

Op 2 mei maakte gouverneur Jos Lantmeeters samen met burgemeester Ingrid Kempeneers, procureur Guido Vermeiren en de korpschefs van de lokale en federale politie de balans op van de crisisaanpak rond de illegale rave in Sint-Truiden. De gouverneur wil dat het wettelijk kader wordt aangepast zodat er sneller kan ingegrepen worden in dit soort situaties.

Over het algemeen kijkt de gouverneur met fierheid terug op de acties die tijdens het verlengd weekend van 1 mei zijn genomen om de illegale rave aan te pakken. Hij verdedigt de aanpak die initieel door burgemeester Kempeneers en de lokale en federale politie was opgesteld. Burgemeester Kempeneers benadrukte net als de gouverneur de problematiek van de locatie.

“Het militair domein van Brustem is een uitgestrekt terrein van 400 hectaren in bosrijk gebied. Op vrijdagavond werden we overvallen door de ravers. Op een half uur hadden ze alles opgebouwd en waren er al tussen de 3000 en 5000 mensen aanwezig. We hadden op dat moment 40 manschappen ter beschikking. Dan kan je niet met geweld mensen van het terrein verwijderen.

Ingrid Kempeneers, burgemeester Sint-Truiden

Op zondagochtend werd het provinciale crisisplan uitgeroepen maar ook met alle hulp die werd ingeroepen was het onbegonnen werk om dwangmatig mensen van het terrein te halen.

“We hadden enkele honderden ordehandhavers ter beschikking, voor het terrein zelf, de omgeving en de invalswegen. Als je daar 10.000 bezoekers onder invloed van alcohol en drugs tegenover stelt op een bebost gebied van 400 ha groot, dan kan je dat niet met geweld ontruimen. Ter vergelijking bij La Boum in Brussel waren er 2000 mensen op een kleiner grondgebied, was de politie vooraf op de hoogte en stonden de ordediensten er met 600 man. Wij wouden zulke situaties vermijden”

Jos Lantmeeters, gouverneur Limburg

Uiteindelijk kon de crisiscel rekenen op 523 politiemensen en 120 militairen. Deze laatste werden vooral ingezet om het terrein te sweepen naar het einde van de rave toe. De politie werd ingezet op de veiligheidsperimeter en de controle van wagens en mensen die aankwamen. Ze werden ook op het terrein gestuurd om in dialoog te gaan met de feesters om het gebeuren snel te laten uitdoven.

In totaal zijn 677 mensen gecontroleerd en 324 voertuigen. Er werden niet alleen boetes uitgeschreven maar er is ook informatie verzameld voor een gerechtelijk onderzoek. De kosten van de actie alsook de informatie ivm schade die wordt verzameld zal aan de organisatie worden aangerekend. Door de 9 arrestaties die werden gedaan krijgt het onderzoek naar deze groep vorm.

Lantmeeters benadrukte de effici├źntie van de ontmoedigingsactie. Verschillende ravers wouden namelijk tot donderdag doorgaan met feesten. 12 uur na het afkondigen van het provinciaal crisisplan was het evenement afgelopen.

Niet zien aankomen

Op sociale media zoals reddit zou 10 dagen voor het gebeuren al bekend zijn gemaakt waar de illegale rave ging doorgaan. Gouverneur Lantmeeters benadrukte op de persconferentie echter dat zowel de federale noch lokale politie op de hoogte waren. Korpschef Steve Provost gaf wel toe dat enkele jaren geleden een illegale fuif was stilgelegd in Hangar 66 op het terrein. Of deze organisatie dezelfde is als van de illegale rave kon hij niet zeggen omdat het onderzoek loopt. Wel wisten hij en de Limburgse procureur te melden dat het duidelijk was dat de organisatie het terrein kende.

De lokale politie ontkent dat zij donderdag of vrijdagavond meldingen hebben gekregen van buurtbewoners die al mensen hadden gezien die het domein probeerde binnen te dringen.
Gouverneur Lantmeeters als ook procureur Vermeiren melden dat er momenteel geen wettelijk kader is in ons land dat agenten toelaat om te infiltreren in netwerken online om illegale raves tegen te gaan. Voor dingen zoals terreur en zedenfeiten zijn er uitzonderingen. Daarom pleitte gouverneur Lantmeeters tijdens de persconferentie voor een nieuw wettelijk kader die een online onderzoek mogelijk maakt alsook voor een wettelijk kader om illegale raves te bestraffen. Nu kunnen mensen alleen bestraft worden omdat de het militaire domein hebben betreden, voor drugsfeiten, wildparkeren en verkeersfeiten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!