Deze week werd het treinverkeer tussen Hasselt, Sint-Truiden en Landen verschillende keren verstoord door tragische ongevallen. Een grimmige week voor de Truiense pendelaar die veel zegt over de toestand van onze samenleving.
Voor de duidelijkheid, niet alle problemen op het Truiense treinverkeer de afgelopen week waren toe te schrijven aan een personenongeval. Maar helaas is het aantal van dit soort ongevallen niet te onderschatten. Truienaar Basile Moyaerts pleit online voor een betere samenwerking tussen Sint-Truiden en de nabij gelegen gemeenten. Door het aantal ongevallen aan of rond de treinsporen in kaart te brengen. Op deze manier worden de gevarenzones op te lijsten waardoor er betere beveiliging kan komen op deze plaatsen.
Is het genoeg?
Beveiliging aan de spoorwegen zal mensen in een staat van wanhoop echter niet helpen om van hun duistere gedachten af te komen. Als stad met een sterk psychiatrische ziekenhuizen en verschillende initiatieven die zich richten op de psychische gezondheid van jong en oud, kan Sint-Truiden een verschil maken. Iets wat geen luxe is in een tijd waar meer en meer (jonge) mensen de druk voelen van stijgende facturen en de veranderingen die corona teweeg heeft gebracht in onze samenleving.
Laten we dus na deze week even niet stilstaan bij de zoveelste vertraging op onze weg van en naar huis. Maar eerder bij iedereen die achter blijft na een wanhoopsdaad en vooral bij de mensen die geen andere uitweg zien.
Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.