cdn_helper

cdn_helper

Günther Dauw lijsttrekker voor Truiense N-VA. Sint-Truiden kiest ’24

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

De knoop is doorgehakt bij de Truiense N-VA. Zij hebben Günther Dauw aangeduid als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Een opvallende keuze. Dauw kwam immers nog niet zo lang geleden het bestuur binnen als nieuwe schepen van Financiën. De keuze maakt, naar eigen zeggen, deel uit van een vernieuwingsoperatie bij N-VA Sint-Truiden.

In april 2023 werd Günther Dauw de nieuwe schepen van Financiën. Hij volgde Jo François op, die het schepencollege verliet na onenigheid met bepaalde andere leden. Sinds het aantreden van Dauw is er een duidelijk verschil in stijl en communicatie bij de meerderheid met betrekking tot hun uitleg over de Truiense begroting. Ze geven toe dat deze niet optimaal is en geven duidelijk aan welke stappen ze willen nemen om deze aan te pakken. Dauw gaat ook altijd in tegen fake news van de oppositie met betrekking tot dit onderwerp.

Opvallende keuze

Dauw kwam bij de Truiense N-VA terecht door zijn band met onder andere Zuhal Demir. Door zijn verleden in het verenigingsleven heeft hij ook een goede band met de meeste bekende oppositieleden in onze stad. Daar wordt hij dan ook met open armen ontvangen. Met een pint in de hand werd ook al vaak gesuggereerd dat hij beter van partij zou veranderen. Het triumviraat van Mieke Claes, Nina Kvikvinia en Günther Dauw staat echter stevig in de schoenen. Samen willen ze komaf maken met het verleden van de lokale N-VA-afdeling.

“Het is natuurlijk belangrijk te onderstrepen dat niemand van onze drie schepenen, noch ikzelf, noch Mieke Claes, noch Nina Kvikvina ook maar in één van de schandalen betrokken of zelfs maar genoemd zijn. Meer zelfs, niemand van ons bestuurde toen mee. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Truiense kiezer dat zelf ook zal inzien en beseft dat wij voor een andere vorm van politiek bestuur staan, waarbij de focus ook ligt op transparantie.”

Günther Dauw, lijsttrekker N-VA Sint-Truiden

Met een score van 541 stemmen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen is Dauw bovendien geen vanzelfsprekende keuze voor het lijsttrekkerschap. Zeker gezien Mieke Claes met haar bovenlokaal mandaat in de Kamer duidelijk de leiding neemt in de partij op lokaal niveau. Maar Claes stelt in een interview op TVL duidelijk dat zij geen ambities heeft om burgemeester te worden.

“Als je lijsttrekker bent, dan zeg je ook tegen de kiezer dat je kandidaat-burgemeester bent. Momenteel heb ik het enorm druk en heb ik die ambitie niet. Omdat wij de kiezer niet willen bedriegen, hebben we intern gekozen voor Günther om ons team te leiden naar de gemeenteraadsverkiezingen.”

Mieke Claes, schepen en kamerlid

Dauw zegt zelf dat hij rekent op de volledige ploeg van N-VA Sint-Truiden, alsook op zijn verschillende jaren ervaring als bedrijfsjurist. Feit blijft dat de keuze voor Dauw waarschijnlijk veel zegt over de kansen van Mieke Claes op de bovenlokale N-VA-lijst.

Politiek landschap van Sint-Truiden krijgt vorm

Met de bekendmaking van de lijsttrekker bij N-VA krijgt het politieke landschap van onze stad voor de komende verkiezingen steeds meer vorm. Naast N-VA zijn Vlaams Belang en CD&V de enigen die al hebben toegegeven wie hun lijsttrekker is (Roosmarijn Beckers en Ingrid Kempeneers). Bij Open VLD wordt de naam van Pascy Monette steeds meer genoemd sinds Hilde Vautmans haar toppositie op de Europese VLD-lijst bekendmaakte. Al zijn er nog geen beslissingen gemaakt en werkt Open VLD nog aan zijn lijst. Bij Vooruit blijft Vandenhove stil, maar het is duidelijk dat hij voor een laatste keer een gooi wil doen naar de Truiense burgemeesterssjerp. De lijsten van Vooruit zouden aangevuld worden met enkele namen van de partij Sterk Sint-Truiden. Gunther Leenen, een van de kopstukken van de lokale lijst, meldt ons dat er al verschillende gesprekken zijn geweest.

“Ik en enkele anderen hebben de intentie om zeker nog iets te willen betekenen voor de Truienaar. Wel is het zo dat Sterk niet meer in eigen formatie zal opkomen. We hebben al verschillende voorstellen gehad en rond 15 december zullen we onze beslissing maken.”

Gunther Leenen

De naam van Brenda Gijssens (partner van Ben Missoul) wordt in deze context ook genoemd bij Vooruit, een partij die problemen heeft om vrouwen aan te trekken. Maar onze redactie heeft hier geen bevestiging van gehad. Ook de naam van Carl Nijssens waait nog steeds rond. Ludwig Vandenhove bevestigde aan onze redactie dat er echter nog niets concreets is.

“We hebben al verschillende gesprekken gehad met Carl, maar er staat nog niets vast. Net zoals er nog niks vast staat voor andere kandidaten. Ik ben me er bovendien van bewust dat er momenteel nog een audit loopt over het aankoopbeleid van Stad Sint-Truiden. Maar ik verwacht niet dat de uitkomst daarvan effect zal hebben op mijn lijst.”

Ludwig Vandenhove, Vlaams Parlementslid

Sinds het aantreden van Ilse Weeghmans, algemeen secretaris Solidaris Limburg, wordt ze ook genoemd voor de lokale lijst van Vooruit. De Zepperse maakte er ook geen geheim van dat ze open stond voor een politiek mandaat. Al is ook hier nog geen concrete reactie over gekomen.

Vlaams Belang vult zijn rangen ondertussen aan met de nieuwe Truienaar Patrick Vanparys, een West-Vlaming die al te zien is geweest op verschillende acties van de lokale VB-afdeling. Hij zal vermoedelijk de tweede plaats krijgen op de lijst en veel van de campagne op zich nemen, gezien Beckers nog steeds herstellende is van haar lange strijd tegen kanker.

Lees ook

Vrijstaat A lanceert met DANSPLAN nieuw nightlife concept met oa Dr....

Vrijstaat A haalt Elektro-fenomeen Dr. Lektroluv na 8 jaar weer naar Sint-Truiden. Het optreden van de DJ kadert in een nieuw nightlife concept dat...

Dames U12 Femina Habac Limburg Kampioen

De U12 meiden van Femina Habac hebben zaterdag een indrukwekkende prestatie neergezet door zich te kronen tot Limburgs kampioen. Onder leiding van coach Annelies...

Stadsbeiaardier Noël Reynders gehuldigd

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange...

Van Dr. Lektroluv tot Midweek, Vrijstaat A lanceert eerste deel programma. 😎

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar in het centrum van
Proficiat dames U12 Femina Habac! 🏆

De dames werden Limburg kampioen dit weekend na een spannende wedstrijd in Bree.
Team Sintruin Begot
De leerlingen van Hasp-O Stadsrand leerden op school stemmen!🗳

De leerkrachten hadden voor de gelegenheid een kiesloket nagebouwd om de leerlingen
De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief