Hevige discussie rond betalend parkeren op gemeenteraad

Partners

Op de Truiense gemeenteraad van 28 november vond een hevige discussie plaats over het betalend parkeren. Aanleiding was een actie van het Truiense stadsbestuur ism Shop & the City waar Marcske van de Kampioenen promotie voor maakt.

Het Truiense stadsbestuur maakte recentelijk via een ludieke video met Marcske van de Kampioenen reclame voor een nieuw parkeerbeleid. Vanaf 1 december zal je niet 30 maar 60 minuten gratis kunnen parkeren op de befaamde Shop & Go-parkeerplaatsen. Elke zaterdag zal je bovendien gratis kunnen parkeren in een van de ondergrondse parkeerplaatsen (Centrum parking Sluisberg en Gazo). Het plan werd positief onthaald door de Truiense handelaren. Maar op de gemeenteraad kwamen er heel wat kritische stemmen naar boven.

Kritiek van de oppositie

Vooruit vreest dat het verhaal van gratis parkeren op zaterdag nadelig kan zijn voor de abonnees van de parkeergarages. Voor de parking Gazo bijvoorbeeld krijgen abonnementhouders doorgaans geen vaste parkeerplaats toegewezen. Vooruit vreest dat de parkings op zaterdagen zo vol gaan staan dat abonnees geen parking zullen hebben. Bovendien stelden zij vragen bij het kostenplaatje van het verhaal. De ondergrondse parking in het centrum (Parking Sluisberg) is namelijk pas vanaf volgend jaar volledig in handen van Stad Sint-Truiden. Waarnemend burgemeester Hilde Vautmans meent dat het gratis parkeren op zaterdag maximum 84.000 euro zal kosten. Sint-Truiden moet immers Indigo nog betalen voor de parkeerruimte die wordt opgenomen.

Bovendien werden tijdens de zitting vragen gesteld over de manier waarop het parkeren gecontroleerd kan worden. Carl Nijssens haalde aan dat niet elke Shop & Go-plaats voorzien is van een werkende sensor. De kans bestaat dus dat mensen de hele dag op een plek gaan staan.
Verschillende raadsleden meenden bovendien dat de kans groot is dat winkelpersoneel op de gratis parkeerplaatsen gaan staan op zaterdag.

2 uur gratis parkeren

Luc Withofs stelde voor om op de Shop & Go-parkeerplaatsen 2 uur langer gratis parkeren toe te staan. Hij verwijst naar Bilzen waar bezoekers twee uur gratis kunnen parkeren. Hij meent dat mensen doorgaans niet 2 uur blijven staan indien ze een snelle boodschap moeten doen. Bovendien betaalt iedereen die langer blijft staan het dagtarief parkeren.
Waarnemend burgemeester Hilde Vautmans stelde echter dat dit voorstel onbetaalbaar was. Het zou een 800.000 euro kosten. Het voorstel werd weggestemd.

Parkeerbeleid van de toekomst?

Parkeren in Sint-Truiden is altijd een hot issue geweest. De grote verontwaardiging rond het betalend parkeren van de sportparking aan LAGO Bloesembad is hier het grote voorbeeld van. In Sint-Truiden (en Limburg in het algemeen) kan je je als inwoner maar moeilijk verplaatsen met het openbaar vervoer. Het grote gebrek aan regelmatige en directe bus- en treinverbindingen zorgt ervoor dat de wagen nog steeds een belangrijk vervoersmiddel is. Vele Truienaren uit de deeldorpen of nabij gelegen gemeenten die ons stadscentrum willen bezoeken voor werk of plezier kiezen dan ook vaak voor de wagen. En die zetten ze liefst zo kort mogelijk bij hun bestemming. Truienaren die in het stadscentrum wonen worden dan weer vaker geconfronteerd met het feit dat ze hun wagen op straat moeten parkeren. Hun woonst heeft geen garage maar ze hebben wel een auto nodig voor hun dagelijkse activiteiten.
Een echte oplossing voor deze situatie werd gisteren niet besproken. Waarnemend burgemeester Hilde Vautmans herhaalde het nieuws dat een gratis parking wordt ontwikkeld aan de Naamsesteenweg. Naar de toekomst toe zullen nog andere gratis parkeerplaatsen aan de stadsrand worden bekeken.

Een groen, autovrij centrum van Sint-Truiden met ondergrondse parkings in het centrum waar zowel inwoners als bezoekers van gebruik kunnen maken, ligt nog veraf.

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief