Hilde Vautmans wil nieuwe EU-wetgeving om strijd tegen seksueel kindermisbruik in nieuwe fase te brengen

Gisteren hield Europees Parlementslid Hilde Vautmans namens de Intergroep Kinderrechten een pleidooi voor nieuwe EU-wetgeving om materiaal over seksueel misbruik van kinderen te bestrijden spoedig te versterken. De tijdelijke wetgeving hierover verloopt immers in augustus volgend jaar. Vautmans werd in haar betoog ondersteund door de Amerikaanse acteur en medeoprichter van de Thorn-organisatie Ashton Kutcher.

Het voorstel van de Europese Commissie verplicht onlineserviceproviders zoals sociale media om de verspreiding van materiaal van seksueel kindermisbruik op hun platforms te bestrijden. Meldingen van seksueel kindermisbruik zijn fors gestegen de laatste jaren. Internet Watch stelde vast dat het aantal bevestigde gevallen van seksueel misbruik van kinderen in 2021 met 64% was toegenomen in vergelijking met 2020, en alleen al in 2021 werden wereldwijd 85 miljoen foto’s en video’s van seksueel misbruik van kinderen gemeld.

“Achter elk getal schuilt een slachtoffer van vlees en bloed. We moeten onze kinderen beschermen. Daarom is het super belangrijk dat internetproviders verplicht worden om materialen op te sporen en te verwijderen. Het misbruik moet stoppen en we moeten de daders kunnen bestraffen. Europa heeft de kans om baanbrekend te zijn en materiaal van seksueel kindermisbruik wereldwijd aan te pakken. Daarom hebben wij als Europees Parlement de morele plicht om het wetgevingsvoorstel van de Commissie erdoor te krijgen.”

Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), covoorzitter van de Intergroep Kinderrechten

Thorn-organisatie

Hilde Vautmans werd in haar betoog ondersteund door de Amerikaanse acteur en medeoprichter van de Thorn-organisatie Ashton Kutcher. Thorn zet zich in tegen de seksuele uitbuiting van kinderen. De groep werd in 2009 opgericht door Demi Moore en Ashton Kutcher onder de naam DNA Foundation. Later werden ze Thorn: Digital Defenders of Children. Kutcher sprak de commissie toe. (Beelden op HBVL)

“Het is een misdaad om een kind te misbruiken, maar het is ook een misdaad om dit vast te leggen. Dit is wat deze baanbrekende EU-wetgeving kan doen: onze kinderen en onze privacy beschermen.”

Ashton Kutcher

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!