Hilde Vautmans wordt waarnemend burgemeester

Hilde Vautmans wordt waarnemend burgemeester van Sint-Truiden. Dat bleek vandaag uit informatie van het kabinet van minister Bart Somers. Door de regels van het gemeentedecreet mocht Engelbosch dit mandaat niet meer uitvoeren.

Voor wie twijfelt, neen er is nog geen nieuwe burgemeester in Sint-Truiden. Tijdens de afwezigheid van een burgemeester wordt deze vervangen door de eerste schepen. In Sint-Truiden is dit Jelle Engelbosch. De politicus had aangekondigd dat hij zijn mandaat ter beschikking zou stellen. Maar hij heeft zijn ontslag als schepen nog niet officieel ingediend. Naar eigen zeggen om de politieke situatie in Sint-Truiden niet verder te bemoeilijken.
In de wandelgangen horen we dat Ingrid Kempeneers niet weer kan instromen in het schepencollege als Engelbosch zijn ontslag niet bekrachtigd.

Kandidatuur ingetrokken

Engelbosch had formeel zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap van Sint-Truiden bij de gouverneur ingetrokken. Dit had als gevolg dat een regeling van het gemeentedecreet inging. Hierin staat namelijk dat wanneer een kandidaat burgemeester niet benoemd wordt, deze persoon voor dezelfde bestuursperiode het ambt van (waarnemend) burgemeester niet mag uitvoeren. De verantwoordelijkheden schuiven dan door naar de tweede in rang, in deze situatie Hilde Vautmans.

Vautmans gaf eerder al aan via de radio dat zij zich voor deze legislatuur wil focussen op haar mandaat in Europa.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!