Al heel de week is het vrij stil rond de Truiense politiek. Thans moet er een nieuwe burgemeester worden gekozen en hoe zat het nu met die politieraad? Onze redactie somt het even voor jullie op.
Eerste schepen Jelle Engelbosch loog niet toen hij zei dat de rust moest wederkeren in Sint-Truiden. Nadat Veerle Heeren haar ontslag indiende onder impuls van nationaal voorzitter Sammy Mahdi viel het publieke politieke debat in onze stad stil. Thans was er nog de extra politieraad maandag en wachten de Truienaren op witte rook uit het stadhuis. Er moet immers een nieuwe burgemeester gekozen worden. Gezien het niet zo fraaie beeld dat de nationale media van onze stad heeft opgehangen zijn de stilzwijgende onderhandelingen (of opkuisacties) misschien wel the best case scenario.
Politieraad
De politieraad kwam maandag 19 september weer samen. Hier hadden de raadsleden terecht aangehaald dat ze een rapport van Comité P. niet mochten inkijken.
Het politiecollege vroeg zelf om dit onderzoek nadat er nieuws uitkwam over agenten die beelden van gedetineerden verspreid hadden via whatsapp. De aanbevelingen van het rapport werden besproken op de politieraad. Maar het rapport zelf, daar moesten de leden nog een dag op wachten.
De drie verantwoordelijke burgemeesters en de korpschef meenden dat er onduidelijkheid was of het rapport nu mocht verdeeld worden of niet. Later bleek dat Comité P. hier wel toestemming voor had gegeven. Ze hadden alleen benadrukt dat er discreet met de informatie moest worden omgesprongen. Veerle Heeren was kop van jut, al kreeg onze redactie de bevestiging van burgemeester Patrick Lismont (Gingelom), dat zowel hij als Dries Deferm (Nieuwerkerken) de beslissing mee namen en ondersteunden.
Het rapport werd maandag voorgelegd. De leden van het politieraad beloofden dat er een actieplan zal komen om de problemen in het korps aan te pakken.
Het is opvallend dat sinds maandag er niet meer over het dossier in de media is verschenen. Insiders menen dat het ontslag van Heeren hier mee te maken heeft.
Tuchtcommissie
Maandag zal op de Truiense gemeenteraad plaatsvervangend burgemeester Jelle Engelbosch de raad vragen een tuchtcommissie op te richten. Alle leden van de gemeenteraad zullen zetelen in dit orgaan. Bedoeling is het dossier rond de illegale lening van Jef Cleeren helemaal uit te spitten.
Plaatsvervangend burgemeester Jelle Engelbosch stelt in HBVL dat hij dit dossier correct wil oplossen. Nadat de commissie is opgericht zal een tuchtonderzoeker worden aangesteld. Deze speurneus moet iemand zijn met kennis van de werking van een stadsadministratie. Hij of zij moet ook nagaan of er andere personeelsleden van de stadsadministratie zijn betrokken bij deze lening. Indien na het onderzoek blijkt dat er feiten zijn gepleegd kan er een tuchtprocedure gestart worden.
“De tuchtonderzoeker zal iemand zijn van dezelfde graad als algemeen of financieel directeur, maar dan van een andere stad of gemeente. Die persoon is dan ook goed vertrouwd met het reilen en zeilen van de betreffende werking. De commissie zal ook alle betrokkenen horen. Ik wil niet vooruitlopen op de zaken, maar indien na onderzoek de feiten hierom blijken te vragen, zal de commissie een tuchtprocedure kunnen opstarten en kan ook de schorsing volgen.”
Jelle Engelbosch eerste schepen en plaatsvervangend burgemeester
De kans is groot dat ook de kwestie rond de burgemeesterskeuze gekoppeld is aan het resultaat van de tuchtonderzoeker. Enkele van de sterkste kandidaten voor de sjerp worden immers verbonden aan het dossier. Al is het niet duidelijk of de onderzoeker ook het mandaat krijgt om politici door te lichten. In reacties naar de media ligt de nadruk vooral op de administratie.
Tijd voor rust
Ivan De Vadder gebruikte onze stad als voorbeeld voor de promotie van zijn nieuwe boek waarin de normvervaging in de politiek wordt geschetst.
Het portret dat de rest van Vlaanderen over onze stad de laatste weken kreeg , is niet fraai. Een stad waar zoon/dochter van aan de slag kan zonder meer. De stad waar illegale leningen worden gegeven en burgemeesters boven de wet lijken te staan. In deze laatste context werd niet alleen de naam van Heeren genoemd maar ook deze van Vandenhove.
Een stad ook waar verschillende partijen niet meer met elkaar door één deur kunnen en politici op straat vechten.
Dit weekend wordt de Truiense fruittraditie gevierd op de Fruitmarkt. Volgend weekend wandelen en lopen verschillende Truienaren tijdens Levensloop Sint-Truiden om de strijd tegen kanker te steunen. Verschillende sportverenigingen zijn volop bezig aan het nieuwe seizoen en toneelgroepen hebben de scripts al in de handen genomen. Misschien is het wel positief dat de oplossingen nu in stilte worden gezocht. Dat nu voor even alleen de Truienaren in de krant komen die het positieve van onze stad tonen.