Hoge energiefactuur? OCMW van Sint-Truiden biedt hulp

De energieprijzen zijn het sluipende gevaar dat de laatste maanden ons leven binnenkroop. Lang dacht de nationale politiek dat de hoge prijzen voor gas en elektriciteit tijdelijk waren. Nu maanden later lijken ze op een hoog niveau te blijven. Maar wat kan een lokaal bestuur of OCMW voor je doen? Onze redactie zocht het uit.

Aanleiding voor het artikel was de vraag van Vlaams Parlementslid en gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. Deze riep via een artikel het OCMW van Sint-Truiden op tot alertheid.

” Er is de inflatie -een algemene prijsstijging- en er zijn de snel stijgende energieprijzen. Ik ga ervan uit dat de federale en de Vlaamse regering de nodige algemene maatregelen gaan nemen om de energierekeningen voor de gemiddelde burger en al zeker voor de lagere inkomenscategorieën beheersbaar te houden. Bijvoorbeeld via een premie of een Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW)-vermindering. Maar dat zal zeker niet volstaan.
Zelfs met zulke globale beslissing zullen er de komende weken en maanden heel wat personen en gezinnen zich tot de OCMW ’s moeten wenden. En hier zullen ongetwijfeld heel wat mensen bij zijn, die nog nooit eerder een beroep gedaan hebben op een OCMW.”

Ludwig Vandenhove, gemeenteraadslid

Vandenhove meent dat het OCMW van Sint-Truiden zich moet voorbereiden op een stijgende vraag van mensen die het moeilijk gaan krijgen om hun energiefactuur te betalen. De toenemende prijzen treffen namelijk niet alleen de sociaal kwetsbare gezinnen maar ook zij die op de rand tussen middenklasse en armoede leven. Even goed heeft de prijsstijging effect op de middenklasse.
Het OCMW moet volgens Vandenhove dus ook de straat op om al deze getroffenen te bereiken.

Iedereen wordt getroffen door de stijgende energieprijzen.

“Wij nemen stappen met de sociale raad.”

Pascy Monette, schepen van sociale zaken en voorzitter van het Truiense OCMW, verwelkomt de vraagt van Vandenhove.

“Het geeft ons een kans om te communiceren over wat het OCMW allemaal kan doen voor mensen. Zo hopen we ook meer van hen te bereiken.”

Pascy Monette, schepen sociale zaken

Volgens de schepen is het OCMW constant bezig met oplossingen te zoeken voor Truienaren die het moeilijk hebben. Zo bekijken ze momenteel de optie van budgetverschuivingen zodat meer aandacht kan gaan naar de stijgende energiefacturen.

“Wij bieden iedereen die het wenst ook een gratis energiescan aan. Een van onze medewerkers komt dan ter plaatsen naar de woning om te kijken hoe en waar er op energie kan worden bespaard. Onze medewerkers bekijken ook samen met de cliënt de mogelijkheden voor subsidies, kortingen etc.”

Pascy Monette, schepen sociale zaken

Monette raadt ook iedereen aan om niet zomaar zijn verhoogde voorschot te aanvaarden en langs te komen bij het OCMW om dit te laten controleren.

Deur staat open voor iedereen

Monette hoopt dat de regering in Brussel zijn verantwoordelijkheid zal nemen om mensen te helpen in deze moeilijke tijden.
Ondertussen roept hij iedereen die vragen heeft over zijn energiefactuur op om langs te komen bij het Truiense OCMW.

“Het OCMW is er zeker niet alleen voor zij die uiterst kwetsbaar zijn. Zij zijn onze prioriteit maar de stijgende energieprijzen zijn een probleem voor iedereen. Iedereen die dus vragen heeft is meer dan welkom.”

Pascy Monette, schepen van sociale zaken

Voor meer informatie over het contacteren van het Truiense OCMW en de vragen waarmee zij u bijstaan klik op deze link.

Contactinformatie:

011 69 70 30
sociaalhuis@ocmw-st-truiden.be

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!