Hondenzwemvijver heropend na vermoeden van blauwalgen

De hondenzwemvijver aan de Trudobron is weer geopend. Laboresultaten tonen aan de waterkwaliteit in orde is en dat honden er opnieuw zonder risico kunnen zwemmen.

Na een vermoeden van blauwalgen werd de hondenzwemvijver op 3 juli preventief gesloten. Blauwalgen kunnen voor zowel mensen als dieren schadelijk zijn. Menselijk contact met blauwalgen kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten, zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn en luchtwegklachten. Als honden drinken van water besmet met blauwalgen kan dit zorgen voor aantasting van lever en centraal zenuwstelsel.

“Bij het geringste vermoeden van blauwalgen nemen we preventieve maatregelen om onze dieren te beschermen. De laboresultaten tonen aan dat de hoeveelheid aanwezige cyanobacteriën, die blauwalgen veroorzaken, niet schadelijk is waardoor we de hondenzwemvijver opnieuw kunnen openen.”

Mieke Claes, schepen van Dierenwelzijn

Het stadsbestuur en de verantwoordelijke diensten ontvingen de resultaten van het labo gisteren. Daaruit bleek dat de waterkwaliteit in orde was en de dieren naar lievelust in de zwemvijver kunnen plonsen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!