Horeca ten vroegste open op 1 mei onder strenge voorwaarden

Ondanks het aantal coronabesmettingen gaat de regering toch over op versoepelingen. Vorige week hadden ze nog een time-out doorgevoerd uit vrees dat er een derde golf aankwam. Dat gevaar is nu geweken.

Wij vatten de versoepelingen kort voor u samen.

Kalender met stappenplan

Na de roep om perspectief komt de regering eindelijk met een ‘exit plan’. Premier de Croo noemt het eerder een stappenplan. Elke stap naar meer vrijheid kan namelijk ten alle tijden worden omgekeerd om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

© VRT De regering komt met een kalender aan versoepelingen. Na de roep om perspectief is dit een eerste stap naar een echt exit plan.

Maart

Vanaf maandag 8 maart wordt onze buitenbubbel uitgebreid. Dan mogen we met 10 mensen buiten komen. Nu zijn er dat nog 4.
Op begrafenissen mogen maximum 50 mensen aanwezig zijn indien de afstandsregels in acht worden gehouden.
Vanaf 15 maart zullen scholen weer daguitstappen van 1 dag mogen organiseren. Kwetsbare leerlingen mogen weer voltijds naar school. In het hoger onderwijs komt er één dag in de week contactonderwijs.

“Buiten meer moet ons de moed geven om de maatregelen langer aan te houden.”

Alexander de croo

April

April wordt de maand van de eerste echte buitenactiviteiten. pretparken mogen weer open en er mogen buitenactiviteiten tot 10 mensen worden georganiseerd.
De cultuursector krijgt eindelijk perspectief en mag in april activiteiten beginnen organiseren tot maximum 50 personen. Dit alles uiteraard onder strikte veiligheidsmaatregelen.

In April zouden jeugdorganisaties activiteiten van maximum 25 kinderen jonger dan 19 jaar.
In het lager en secundair onderwijs gaan leerlingen weer voltijds contactonderwijs mogen volgen.

© Natascha Clerinx

Mei

Mei wordt een maand waar vele mensen naar hebben uitgekeken. De horeca mag dan weer de deuren openen onder strikte veiligheidsvoorwaarden. Het plan om alleen de terrassen open te doen wordt daarmee van tafel geveegd.
Horeca Vlaanderen en leden van Horeca Sint-Truiden hadden al gereageerd dat dit niet rendabel zou zijn voor horeca.
Evenementen en meer sociale contacten thuis zou ook weer mogelijk worden.

De regering wil tijdens deze periode ook massaal inzetten op sneltesten en zelftesten. Op deze manier hopen ze het virus te snel af te zijn als er een nieuwe uitbraak zou komen.


© Natascha Clerinx