Huisdierenpaviljoen Sint-Trudo opent de deuren

Op dinsdag 27 juni kreeg Sabien als allereerste bezoek van haar geliefde Billie in het nieuwe huisdierenpaviljoen van Sint-Trudo Ziekenhuis. Het paviljoen is een uniek project voor Vlaanderen waar patiënten bezoek kunnen krijgen van hun huisdier.

Na 9 maanden bouwen zijn de medewerkers van Sint-Trudo en de talrijke sponsors heel trots dat het huisdierenpaviljoen haar deuren heeft geopend. Volgens de algemeen directeur van het Sint-Trudo Ziekenhuis, Cindy Monard, is het project een voorbeeld van de warme zorg die centraal staat in het ziekenhuis. Volgens Monard ontstond het idee van het huisdierenpaviljoen uit signalen die de medewerkers van het ziekenhuis kregen van patiënten die zeiden dat ze hun huisdier miste.

“Ons onco- en palliatief team is met het signaal van de patiënten aan de slag gegaan en we hebben het geluk gehad dat we ook meteen konden rekenen op het enorm grote enthousiasme van Fighters Against Cancer. Bert Vanmechelen heeft zijn schouders onder het project gezet en wist op zijn beurt heel wat sponsors mee op de kar te krijgen. Samen met nog enkele andere sponsors heeft dat ervoor gezorgd dat dit een financieel haalbare kaart was voor het ziekenhuis. We zijn dan ook heel blij en dankbaar dat we hier een moderne en heel huiselijke omgeving hebben kunnen creëren.”

Cindy Monard, algemeen directeur Sint-Trudo Ziekenhuis

Nele Kerkhofs, psycholoog in het ziekenhuis, bevestigt de positieve impact die een huisdier kan hebben op de gezondheid van de patiënt. Een opname in het ziekenhuis kan voor veel mensen een groot gevolg hebben op hun psychologisch welzijn. Bovendien maken mensen zich vaak zorgen over hun huisdier als ze in het ziekenhuis liggen. In het ziekenhuis gelden echter strenge hygiëneregels en bezoek van een huisdier kon dus alleen buiten gebeuren. Met het paviljoen zal dit nu veel eenvoudiger en aangenamer kunnen.

Speciale band

Over de positieve effecten van het bezoek van een huisdier kan Sabien Cauwenberg getuigen. Zij kreeg haar diagnose twee jaar geleden en moest al meerdere malen haar huisdier missen voor langere periodes.

“Uiteraard zijn mijn kinderen degene die ik altijd het hardst gemist heb in die periodes, maar zeker ook mijn hond. Je bent het zo gewoon om hem dagelijks rond je te hebben en zonder dat je het beseft heb je veel deugd van die speciale band. Hij voelt altijd direct aan wat mijn stemming is, zonder dat ik iets moet uitleggen en aanvaardt die als vanzelfsprekend. Het doet me dan ook enorm veel deugd dat ik hem hier vandaag mag knuffelen. Het verheugt me dat ook mensen die na mij in deze situatie zullen zitten die momenten met hun geliefde hond of kat hier zullen kunnen hebben.”

Sabine Cauwenberg

Naast de mogelijkheid om bezoek te krijgen van je eigen huisdier, gaat Sint-Trudo Ziekenhuis ook samenwerken met de vzw Therapiedieren. Op voorschrift van de arts zullen mensen hun motorische revalidatie in het Sint-Trudo Ziekenhuis ook met therapiedieren kunnen doen. Deze sessies zullen in en rond het dierenpaviljoen gebeuren vanaf september.

Fiere sponsor

Fighters Against Cancer is een Truiense vzw die geld inzamelt om kanker te bestrijden. Ze doen dit steeds op een unieke manier. Recentelijk lanceerden ze zo Racing Against Cancer.

“Met Fighters Against Cancer zoeken we altijd naar concreet afgelijnde originele goede doelen waarbij het cruciaal is dat er transparant naar ons wordt gecommuniceerd wat er met de gedoneerde sommen gebeurt. Daarmee krijgen we ook de nodige mensen gemobiliseerd om te doneren. Met dit project hebben we een absolute recordopbrengst bijeengehaald van 141.666 euro. Wij zijn fier dat we met FAC onze schouders hebben kunnen zetten onder dit prachtige project dat eigenlijk onmiddellijk aansluiting zou moeten vinden bij andere ziekenhuizen. Dieren zijn vaak zo veel aangenamer dan mensen, ze oordelen niet. Ik vond dit dan ook meteen een prachtig idee.”

Meester Bert Vanmechelen, voorzitter vzw Fighters Against Cancer

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!