In Brustem is sinds gisteren een illegale raveparty aan de gang. Naar schatting zouden 5000 mensen aanwezig zijn. Al spreken sommigen van veel meer. Het Truiense stadsbestuur wil de fuif nu gecontroleerd laten uitdoven. De Truiense oppositie snapt de aanpak.
Omstreeks 23u vrijdagavond kwamen de eerste meldingen binnen van een grote groep mensen in de omgeving van het militaire domein van Brustem. Na onderzoek werd snel duidelijk dat er een illegale raveparty aan de gang was. Lachgas, Cara pils, barbecue en veel speakers met hardcore muziek. De aanwezigen maken gebruik van verlaten hangaars en de omliggende bossen. Verschillende mensen hebben tenten opgezet of zijn aanwezig met een camper. Het gaat dan ook niet alleen om Belgen maar om een breed netwerk van ravers die zich op het uitgestrekte domein hebben verspreid.
De situatie kan het best omschreven worden als een klein hardcore festival. Er zouden 11 podia zijn en kramen voor alles van verdovende middelen (lachgas en hardere drugs, snoep, drank. (bron: HBVL)
Een onmogelijke taak voor de ordediensten, aldus het stadsbestuur.
Elke week wel een feest
De aanwezige feestvierders maken deel uit van een netwerk dat regelmatig illegale raves organiseert. De ‘festivals’ zijn doorgaans gratis. Iedereen brengt zijn eigen drank mee en vaak ruimen mensen ook zelf het afval op. Op die manier blijven er ook geen sporen van het feest achter.
Illegale raves zijn niks nieuw. Een netwerk van jongeren, doorgaans geïnteresseerd in een bepaald muziekgenre, trekt van de ene naar de andere locatie. Via social media worden trefpunten afgesproken of locaties gedeeld. Enkele jongeren getuigden voor HBVL dat in Nederland ook regelmatig zulke feesten worden georganiseerd. Ze worden wel snel stilgelegd door de politie.
Gecontroleerd uitdoven
De lokale politie ging al langs maar kon niet veel doen. Nummerplaten werden genoteerd maar om incidenten te voorkomen zal het feest gecontroleerd worden uitgedoofd. Praktisch wil dit zeggen dat de rave gewoon door kan gaan en dat kan tot maandag duren.
Volgens burgemeester Ingrid Kempeneers kunnen de ordediensten door het aantal aanwezigen de zone niet op een veilige manier ontruimen. (lees verder onder Facebooklink.)
“Wij roepen iedereen op om niet ter plaatse te gaan. Gezien de omvang en het aantal aanwezigen is het voor de ordediensten onmogelijk om de zone op een veilige manier te ontruimen. Onze ploegen blijven ter plaatse en doen de nodige vaststellingen. Er is politionele versterking aanwezig. In eerste instantie proberen we om de risico’s zo veel mogelijk te beheersen en op te treden inzake de verkeersveiligheid. We begrijpen dat dit illegaal event voor overlast zorgt. Bij dringende problemen kan men de lokale politie contacteren op het nummer 011 70 19 11.”
Ingrid Kempeneers, burgemeester
Volgens Kempeneers is het grote probleem het gebrek aan manschappen.
“Wij beschikken momenteel over te weinig manschappen (zo’n 40 man) om een massa van 5000 mensen veilig te ontruimen. We hebben al samengezeten met de federale en militaire politie maar wij krijgen geen extra manschappen ter beschikking. Onze eerste prioriteit nu is de veiligheid garanderen.”
Ingrid Kempeneers, burgemeester
De reden dat er geen extra politiemensen kunnen gestuurd worden is divers. Onder andere de voetbalmatch in Genk wordt aangehaald. Samen met de federale en militaire politie werd een risico-analyse gemaakt. Door het gebrek aan manschappen was het niet aan te raden om de rave op te breken en het terrein te ontruimen. Daarom werd er een veiligheidsperimeter opgezet zodat de situatie in het oog gehouden kan worden en de overlast in de nabij gelegen straten onder controle kan worden gehouden. Vandaag en morgen zal er weer overlegd worden om de situatie steeds actueel te evalueren.
De aard van het militaire domein bemoeilijkt de opperatie. Het gaat om een uitgestrekt gebied van 400 hectaren. De ravers wandelen door boomgaarden, struikgewassen etc om tot aan de feestlocatie te komen.
Begrip van oppositie en ongeruste buurtbewoners
Gert Stas van oppositiepartij Vooruit heeft begrip voor de situatie. Stas heeft ervaring met crowd control en festivals via zijn vrijwilligerswerk voor Pukkelpop. Hij stelt dat op dit moment de fuif onderbreken voor problemen kan zorgen. Zeker gezien er op het terrein drank en verdovende middelen ter beschikking zijn.
“Op dit moment feestende mensen (die misschien in verschillende staten van intoxicatie verkeren) met geweld opbreken, is geen goed idee. Ik begrijp goed dat de politie kiest voor veiligheid. Wat nu belangrijk is is dat er aan crowd control wordt gedaan zodat de overlast niet doorstroomt naar de omliggende straten en buurt.”
Gert Stas, Vooruit Sint-Truiden
Stas meent ook dat na heel het gebeuren zoveel mogelijk moet worden ingezet op ontmoedigende communicatie. In HBVL reageerden al verschillende feestgangers ter plaatsen dat ze het militaire domein een toplocatie vinden voor het soort ‘gratis festivals’ dat zij organiseren. Ook buurtbewoners reageerden in de krant dat ze zich zorgen maken dat door het gedoogbeleid het signaal wordt gegeven dat de ravers hier volgend jaar gewoon kunnen terugkomen.
Oppositielid Stas verwijst ook naar de verantwoordelijkheid van de militaire politie. De rave gaat namelijk door op militair domein en is wettelijk de verantwoordelijkheid van de militaire politie. Burgemeester Kempeneers bevestigde dit. Defensie deelde al mee dat ze een klacht zouden indienen tegen de organisatoren van de rave maar ook de militaire politie ter plaatsen zou onvoldoende mensen hebben om het probleem op te lossen. Buurtbewoners zelf begrijpen niet dat het leger niet kan worden ingezet tegen de ravers. Verschillende van hen getuigden aan HBVL dat er misdrijven werden gepleegd. Bij aankomst zouden de jongeren een poort hebben opgebroken en prikkeldraad hebben doorknipt om op het terrein te geraken.
Op het terrein worden ook sommige carnavalswagens bewaard. De loodsen zijn gecontroleerd maar er zou niks beschadigd zijn.
Raadslid Carl Nijssens riep via sociale media op voor een veiligheidsperimeter. Hij opteerde ook voor het gebruik van drones. Lees zijn reactie hieronder.
Bekijk hier de reportage van TVL.
Update 30 april omstreeks middernacht
Burgemeester Ingrid Kempeneers bevestigde via sociale media dat er versterking op komst is voor de lokale ordediensten van de federale en militaire politie. Ondertussen worden er verschillende controles uitgevoerd. Lees er meer over in dit facebookbericht.