Inhuldiging van geconsolideerde burchtruïne van Brustem

Partners

Brustem vierde vrijdag 8 september feest. De eeuwenoude burchtruïne van Brustem, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1170, heeft een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan haar verhaal. Nadat de toren meer dan 30 jaren in de stellingen stond, is de consolidatie van de burchtruïne te Brustem eindelijk klaar.

De torenburcht in Brustem werd in 1170 opgericht door Lodewijk I, Graaf van Loon, als versterkte voorpost tegen de stad Sint-Truiden. In 1956 kreeg de oude slottoren van de burcht en zijn omgeving al de status van beschermd monument en beschermd cultuurhistorisch landschap, omwille van het algemeen belang gevormd door de artistieke, historische en esthetische waarde. Door de eeuwen heen kon de onvermijdelijke tand des tijds niet worden afgewend, en werd een grondige restauratie onvermijdelijk. De huidige consolidatie zorgt ervoor dat de ruïne volledig gestabiliseerd is en verdere aftakeling wordt vermeden.

“Er zijn buitengewone inspanningen geleverd om dit unieke erfgoed te bewaren. De lange weg tot de uiteindelijke restauratie levert een boeiend verhaal. Een hoofdstuk kunnen we zeker en vast wijden aan de ontdekking van de restanten van een tweede bruggenhoofd. Deze waren zodanig intact gebleven dat ze een hele nieuwe dimensie geven aan de consolidatie. Met het wegnemen van de stelling is de ruïne in al haar oorspronkelijke pracht en glorie te bewonderen. Door de bouw van een nieuwe brug, de restauratie van de bruggenhoofden en de aanleg van trappen is de burcht opnieuw vrij toegankelijk voor Truienaars en bezoekers van heinde en ver. De omgeving rond de burchtruïne krijgt de komende jaren ook een opfrisbeurt. De consolidatie van de burcht is een eerste stap om de site om te vormen tot een recreatief erfgoeddomein waar iedereen het rijke verleden van de burcht en zijn omgeving kan ontdekken”.

Mieke Claes, schepen van onroerend erfgoed

De burcht van Brustem werd deze legislatuur na 40 jaar eindelijk uit de steigers gehaald. Voormalig schepen Jelle Engelbosch ging van start met het dossier en kon 80% aan subsidies loskrijgen voor de restauratie die volgens de eerste berekeningen zo’n € 1.200.000 zou kosten. Uiteindelijk zou het lokaal bestuur Sint-Truiden zo’n €1.600.000 in de consolidatie van de burchtruïne investeren. Sint-Truiden ontving een +/- 44% (zo’n € 700.000) aan subsidies om dit project te realiseren.

De bedoeling is dat de burcht en zijn nabijgelegen gronden een soort van toeristische trekplek worden waar fietsers en wandelaars samen kunnen komen. Daarom zal er geïnvesteerd worden in het verbinden van de burchtsite met Brustem, alsook in wandel- en fietspaden.

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief