Internationale dag tegen Holebi-, Trans-, en Interseksefobie:  Sint-Truiden stuurt boodschappen van liefde de wereld in

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT).  Wereldwijd spreken mensen zich uit over de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, seksevariatie, genderidentiteit en de expressie daarvan. Ook dit jaar toont het lokaal bestuur van Sint-Truiden zich solidair. Ze plaatsten een berichtenmuur waar mensen hun steunboodschappen kunnen neerschrijven.

In 2019 ondertekende het lokaal bestuur van Sint-Truiden de engagements- en partnerschapsverklaring 2019-2025 van Regenboog Limburg. Hierin verbindt het lokaal bestuur zich er toe om een regenboogbeleid uit te bouwen. Dit om bewustmaking van LGBTQI+ rechten te creëren en ondersteunen bij bewoners en medewerkers.

‘Het lokaal bestuur verbindt zich er graag toe om het lokaal regenboogbeleid verder uit te bouwen. Sint-Truiden is een warme en gastvrije stad, waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen en zichzelf kan zijn. Daarom geven we de hele week een duidelijk signaal dat discriminatie, intimidatie en geweld, op welke grond dan ook, niet worden getolereerd.’

Nina Kvikvinia, schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen

Boodschappen van liefde

Aan het Europaplein, het stadhuis op de Grote Markt, het Abdijplein en het stadskantoor wappert van 13 tot 17 mei naar jaarlijkse gewoonte de regenboogvlag als het symbool bij uitstek van de internationale LGBTQI+ -gemeenschap. Op de Grote Markt plaatste het lokaal bestuur een berichtenmuur in de regenboogkleuren. Van 13 tot 17 mei kunnen mensen een boodschap achterlaten. Het bestuur moedigt Truienaren en medewerkers aan om tijdens deze periode zoveel mogelijk boodschappen te plaatsen via sociale media en op het bord.

 ‘Er zijn zoveel manieren om mens te zijn, om elkaar graag te zien en om die liefde in wederzijds respect te beleven. Ik kijk er nu al naar uit om de inspirerende, verbindende en verrijkende berichten van onze Truienaars te lezen.’

Nina Kvikvinia, schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen

Krachtig signaal

Medewerkers van het Lokaal bestuur Sint-Truiden waren talrijk aanwezig bij de start van de actie op de Groenmarkt in Sint-Truiden vrijdagmiddag. Ook zij wilden hun boodschap van liefde de wereld in te sturen.

‘Als schepen van Personeel ben ik ontzettend fier dat ook onze medewerkers een krachtig signaal geven. Elke collega is welkom in onze organisatie, wij aanvaarden jou zoals je bent! We zetten dan ook alles op alles opdat iedereen in de organisatie zichzelf kan zijn ongeacht diens seksuele geaardheid. Het lokaal bestuur telt meer dan 450 stuk voor stuk waardevolle personeelsleden die deze visie mee onderschrijven.’

Hilde Vautmans, schepen van Personeel

Bewustmaking voor jongeren

De verspreiding van correcte informatie en bewustmaking bij alle leeftijdsgroepen zijn enkele van de speerpunten in de engagementsverklaring die het lokaal bestuur in 2019 ondertekende. Onderbouwde kennis verzamelen en ter beschikking stellen is van cruciaal belang. In de bibliotheek Toni Coppers werden voor verschillende leeftijdscategorieën 14 nieuwe boeken aangekocht rond het LGBTQ+-thema. Op zondag 19 mei worden de Truiense jeugdbewegingen uitgenodigd op de Grote Markt om stil te staan bij het thema.

Met de acties wil het Truiense stadsbestuur niet alleen tonen dat zij als bestuur achter diversiteit staan op basis van herkomst, huidskleur, leeftijd, vermogen, gender en seksualiteit bij de bewoners. Ze willen ook aantonen dat zij als werkgever diversiteit en de tolerantie ervan hoog in het vaandel dragen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!