Jackson Pollock van Sint-Truiden Didier Punie, verbaast met zijn werken

Sint-Truiden kent heel wat lokaal talent op vele vlakken. Deze zetten we bij Sintruin Begot! graag in de kijker. Vandaag stellen we jullie voor aan Didier Punie die met zijn abstracte werken kleur brengt met emotie.

In 2019 begon Didier met schilderen. Een creatieve uiting die hij samen met zijn moeder wou ontdekken. Helaas kwam zij te overlijden. Didier ging de uitdaging van het creatieve toen alleen aan.

“Als autodidact is er heel wat zelfstudie aan de creaties vooraf gegaan. Je kan in mijn werken een zekere evolutie en zonder twijfel emotie terugvinden.

Didier Punie, op website Tectum Works


Sinds 2021 volgt Didier lessen schilderkunst aan de Academie Haspengouw. Dit doet de autodidact om zijn technieken te verfijnen en zich verder te verdiepen in het ambacht.

Jackson Pollock

Wie de werken van Didier ziet kan niet anders dan denken aan de grootmeester der Action Painting, Jackson Pollock. Een inspiratiebron die Punie ook aanhaalt op zijn website Tectum Works. Action Painting wordt gekenmerkt door de gekende verfspatten en soms agressief samenspel van kleur. Belangrijk in deze stijl, die gerelateerd is aan het abstract surrealisme, is het concept van de automatische handeling. Het is doorgaans niet het eindwerk dat het doel is maar de handelingen naar het eindewerk toe. De reis is bij deze werken maw belangrijker dan de bestemming. Elke toets met het penseel, elke druppel die valt, is van belang.

Door het vaak automatische en ongeplande van de handelingen kunnen Action Painting werken heel chaotisch overkomen. Toch weet Punie bij bepaalde werken een zekere focus te leggen waardoor ook deze chaotische schilderstijl een zekere rust kan brengen.

Het werk Riverside en Hulk zijn voorbeelden van de twee uitersten van de stijl van Punie. In Riverside zien we nog steeds de absolute vrijheid die essentieel is in Action Painting. Door de naam en het kleurgebruik in het werk kunnen wij, de toeschouwer, ons eigen gevoel beter projecteren in het werk. In Riverside zien we elementen van wilde planten rond water en waterdruppels terug.
Hulk geeft dan weer perfect het chaotische weer dat eigen is aan Action Painting. We voelen in het werk de kracht van de zoektocht. Het kleurgebruik is ook prikkelend.

Praktisch

Wil je op de hoogte blijven van de werken van Didier? neem dan zeker een kijkje op zijn website Tectum Works.
Je kan het laatste nieuws van de kunstenaar ook volgen via facebook.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!