Jobdag Horeca VDAB, Horeca Forma, Shop&theCity en stad Sint-Truiden succes

Op 17 oktober organiseerden VDAB Limburg, stad Sint-Truiden, Shop & the City en Horeca Forma een eerste editie van de Jobdag Horeca in Cultuurcafé De Fwajee in Sint-Truiden. De horecasector vindt amper mensen om de vele vacatures in te vullen. Daarom slaan de stad, de sector en VDAB de handen in elkaar en organiseren zij deze jobdag.

De Truiense horecawerkgevers krijgen op die manier de kans om gemotiveerde kandidaten te vinden voor hun vacatures. VDAB en de stad nodigen werkzoekenden, burgers met een leefloon, Oekraïense vluchtelingen met aspiraties in de horeca, horecastudenten van Hasp-O-Stadsrand en werknemers op zoek naar een nieuwe uitdaging uit. Op de jobdag konden sollicitanten direct in gesprek treden met horecauitbaters.

“Onze stad Sint-Truiden werkt graag mee aan dit initiatief om onze Truiense ondernemende horeca-werkgevers te ondersteunen in hun zoektocht naar het juiste personeel. Het vinden van horeca medewerkers is niet eenvoudig, dat weten we al jaren, er wordt van hen dan ook ontzettend veel flexibiliteit verwacht. Maar wat we de afgelopen maanden meemaken is nooit eerder gezien. Daarom is het belangrijk dat we lokaal een jobdag organiseren. Zo zetten we in op het lokale aspect en hopen we dat dit onze horeca de juiste ondersteuning geeft in hun zoektocht naar lokale mensen om in hun zaak te werken. Een win-win voor beiden.”

Hilde Vautmans, schepen van middenstand en handel

Reportage TVL.

“Het klopt dat er heel wat vacatures open staan en dat het erg moeizaam is om de juiste mensen te vinden. Toch heeft de horeca tegenwoordig veel meer toekomstperspectief dan pakweg 10 jaar geleden en wees nu eerlijk, wat is er mooier dan mensen gelukkig maken met eten drinken? Wij kunnen dit initiatief dus alleen maar toejuichen en hopen op een massale lokale opkomst!”

Koen Francis, voorzitter Horeca Sint-Truiden

De stad Sint-Truiden telde in augustus 1.234 werkzoekenden zonder werk. Dat komt overeen met een werkzoekendengraad van 6,4%, ten opzichte van een gemiddelde werkzoekendengraad van 5,8% in Limburg. Dit betekent dat de werkloosheid in de stad wat hoger ligt dan gemiddeld in Limburg, maar nog steeds heel laag in vergelijking met de laatste 15 jaar. De mismatch tussen de gevraagde competenties in de vacatures en de competenties aanwezig bij de steeds kleiner wordende groep werkzoekenden maakt dat vacatures niet snel ingevuld geraken.

“ De vraag naar werknemers ligt nog altijd heel hoog, ook al weten we niet wat het najaar en de winter op economisch vlak zullen brengen. De VDAB ontving vanuit de stad Sint-Truiden en de omliggende Haspengouwse gemeenten het afgelopen jaar 4.968 vacatures in totaal, een stijging van maar liefst 21% t.o.v. het jaar daarvoor. Eind september 2022 stonden maar liefst 3.190 vacatures open. De stad Sint-Truiden en zijn buurgemeenten kennen een bloeiende horeca- en toerismesector. In het afgelopen jaar ontving VDAB 124 vacatures voor deze sectoren vanuit de stad Sint-Truiden en de omliggende Haspengouwse gemeenten. Eind september 2022 stonden 24 vacatures in de Haspengouwse horeca- en toerismesector open. Met deze jobdag willen we tegemoet komen aan de vraag van de horecasector om extra inspanningen te doen om hun vacatures in te vullen.”

Joris Philips, directeur VDAB Limburg

Instagram