Kansarmoede in St-Truiden steeg met 4,2%

In 2020 steeg kansarmoede in Sint-Truiden met 4,2%. Dat bleek uit cijfers van de raadscommissie Kinderarmoede. Verschillende politieke partijen reageerde ondertussen op de onthutsende cijfers.

21,2% van de Truiense kinderen tussen de 0-3 jaar groeit op in kansarmoede. Dat bleek uit de cijfers van het Agentschap Opgroeien die de Truiense raadscommissie te zien kreeg. Specifiek gaat het om een stijging van 4,2%. Het cijfer kwam tot stand nadat het Agentschap Opgroeien een screening deed bij de kinderen geboren in Sint-Truiden in 2020 aan de hand van verschillende indicatoren (opleidingsniveau van de ouders, huisvesting etc,…) Alle kinderen geboren in Sint-Truiden werden meegeteld.

Grote verbijstering

Uit de raadscommissie bleek dat zowel bij de verantwoordelijke schepen als de Truiense stadsdiensten en OCMW verbijstering heerste omtrent het cijfer. Sint-Truiden heeft immers verschillende projecten lopen om kansarmoede te bestrijden die specifiek gericht zijn op het (jonge) kind. Met de Babykaart bijvoorbeeld kunnen ouders de nodige babyvoeding en pampers aankopen als zij onvoldoende budget hebben om dit te doen. Via het Huis van het Kind kunnen gezinnen bovendien in contact komen met andere projecten om bv. lege brooddozen op school tegen te gaan.
De UiTPAS geeft ook kansen aan kinderen die anders niet aan activiteiten zoals de jeugdbeweging etc. zouden kunnen meedoen. Ouders kunnen deze kaart aanvragen en zo genieten van een voordeeltarief. Recentelijk communiceerde schepen Pascy Monette over het proefproject van de verjaardagsdoos. Iedere ouder kan via het OCMW zo’n doos krijgen. Op die manier kunnen ze hun kind een onvergetelijke verjaardag bezorgen.

“Niets trakteren in je klas, geen verjaardagsfeestje geven voor je beste vrienden of geen verjaardagscadeautje krijgen van je ouders, is voor kinderen in armoede elke keer opnieuw een harde confrontatie met de moeilijke situatie waarin ze zich bevinden, en heeft een negatieve impact op hun eigenwaarde. Met dit project willen we zorgen dat elk kind een verjaardag krijgt, waar het recht op heeft.”

Pascy Monette, schepen van sociaal beleid

De waaier aan projecten en hulpprogramma’s is dus breed. Toch zijn de kansarmoede cijfers gestegen.

“We ontkennen zeker niet dat de cijfers zijn gestegen en durven dit ook te communiceren. We weten ook waar het probleem zit. Soms moeten we via onze sociaal werkers letterlijk een voet tussen de deur houden om mensen te informeren en hen extra hulp aan te bieden. Het is niet steeds makkelijk om mensen te bereiken. Toch hebben wij als stadsbestuur de ambitie om dit cijfer tegen volgend jaar te verminderen.”

Pascy Monette, schepen sociaal beleid
De verjaardagsdoos is een van de nieuwste projecten die Sint-Truiden invoert in de strijd tegen kansarmoede.

Oppositie vraagt meer actie

Alhoewel de Truiense oppositiepartijen veel begrip hebben voor de problematiek van armoedebestrijding zien ze duidelijk enkele verbeterpunten. Het kluwen aan projecten, passen en maatregelen waar je vaak alleen naar doorverwezen kan worden door een dossierbeheerder, stadsdienst of sociaal werker is een werkpunt.

“Wat mij opvalt is het ontzettend gefragmenteerde overzicht van projectjes. Ik vraag me dan af hoe mensen hun weg vinden naar deze initiatieven. De stadsdiensten zeggen dat zij zelf op zoek gaan naar mensen. En dat is goed als ze mensen die hulpbehoevend zijn vinden. Wat mij is bijgebleven uit alles wat ik al heb gedaan is dat taal een belangrijke factor is om de zelfredzaamheid van mensen en kinderen te vergroten. Vorming is iets wat volgens mij als project dan ontbreekt.”

Ann Knaepen, gemeenteraadslid (Vooruit)

Haar punt wordt kracht bijgezet door haar partijgenoot Pritty Kaur. Zij heeft ervaring met kwetsbare personen via een eigen vereniging die zich inzet tegen partnergeweld.

“Wat voor mij belangrijk is dat mensen die kwetsbaar zijn en nog niet de Nederlandse taal kennen zo snel mogelijk een cursus maatschappelijke oriëntatie moeten krijgen. Wanneer ze de taal leren krijgen mensen meer zelfvertrouwen en zijn ze zelfredzaam. Bovendien merk ik door mijn vereniging hoe belangrijk samenwerking tussen verschillende organisaties is (OCMW, CAW,….).”

Pritty Kaur, raadslid bijzonder comité (Vooruit)

Ook Groen gaf via monde van Peter Van Dam voorstellen om het kansarmoede cijfer te laten dalen. Zij richten zich ook op de afstand tussen de projecten en de mensen die het nodig hebben. Zo stellen ze voor dat rechten automatisch kunnen worden toegekend en vragen ze voor meer plaatsen in de kinderopvang voor kansarme kinderen.

Vlaams Belang Sint-Truiden voert actie

Afgelopen zaterdag kon je Vlaams Belang Sint-Truiden vinden op de Truiense Haspengouw Markt. Hier verkochten ze warme soep aan 2 euro per beker. Deze actie zullen ze de komende drie weken herhalen op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Vlaams Belang lokaal en nationaal willen met de solidariteitsactie genaamd “Een hart voor onze mensen,” aandacht brengen naar de stijgende armoedecijfers in ons land. De actie gaat niet voor niets van start in Sint-Truiden. Roosmarijn Beckers is namelijk een actieve moeder met een hart voor onderwijs. In HLN zegt ze dat ze regelmatig klasgenoten van haar kinderen op school ziet arriveren met een lege brooddoos. De opbrengsten van de solidariteitsactie gaan naar het goede doel.

“De inkomsten van de actie gaan integraal naar vzw Huizen van Vlaamse Solidariteit, zodat we honderden voedselpakketten aan Vlamingen in financiële nood kunnen schenken tijdens de eindejaarsperiode. Op die manier bezorgen we hen toch nog een warme Kerst, want onverwachte gebeurtenissen die iedereen kunnen overkomen zoals jobverlies leiden niet zelden tot hardnekkige armoede…”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Parlementslid (Vlaams Belang)

De vzw is verbonden aan Vlaams Belang en wordt door hen gesteund.

Bekijk hieronder de raadscommissie over kansarmoede.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!