KAZABA! Sint-Truiden lanceert nieuwe hondenpoepcampagne

Het lokaal bestuur van Sint-Truiden lanceert een nieuwe campagne tegen hondenpoep, ‘KAZABA’: kakje > zakje > (vuilnis)bakje.

De honden zelf kunnen we niets verwijten: de hondeneigenaars zijn verantwoordelijk voor het opruimen van de hondenpoep. Op basis van het GAS-reglement is iedere hondeneigenaar verplicht om de hondenpoep netjes te verwijderen én om een middel bij zich te hebben om de hondenpoep te kunnen opruimen, zoals een hondenpoepzakje. Vervolgens hoort het zakje thuis in de vuilnisbak. Met andere woorden: het kakje in een zakje en vervolgens in een vuilnisbakje (‘KAZABA’).
Een GAS-boete voor het niet opruimen van hondenpoep kan oplopen tot 350 euro.

‘Honden zijn heel erg welkom in Sint-Truiden. Voor veel hondeneigenaars is hun gezelschapsdier hun beste vriend. Helaas wordt de hondenpoep nog te vaak achteloos achtergelaten. Veel baasjes denken bovendien dat ze de (biologisch afbreekbare) hondenpoepzakjes in de rioleringen mogen werpen, maar dit is niet het geval. De zakjes verstoppen immers de buizen en roosters.’

Ingrid Kempeneers, waarnemend burgemeester

Stad Sint-Truiden investeert bovendien in nieuwe, verplaatsbare hondenpoepborden. Dit is een bord dat door bewoners kan worden aangevraagd als zij in hun buurt veel overlast ervaren van hondenpoep. Het bord kan worden aangevraagd via de stadsapp op hun smartphone, via het formulier op de stadswebsite, via mail of door de meldingskaart die je achteraan in het stedelijk infoblad kan vinden, te deponeren in de brievenbus aan het stadskantoor. Als er op de locatie in kwestie geen hondenpoepbord kan worden geplaatst, kunnen we zorgen voor raamaffiches.

Losloopweides en hondenzwemvijver

Ook als je je hond laat loslopen, is dat een overtreding op het GAS-reglement. Stad Sint-Truiden raadt daarom iedereen aan om de losloopweides op te zoeken op ons grondgebied. Bovendien beschikt Sint-Truiden ook over een hondenzwemvijver. Ga dus tijdens de warme dagen eens op wandel met je viervoeter om hem of haar een verfrissende duik te laten nemen.

Voor meer info kan je terecht bij team Preventie via info.preventie@sint-truiden.be of op 011 70 19 85. Inwoners van Sint-Truiden kunnen een verplaatsbaar hondenpoepbord aanvragen via de stadsapp, via het formulier op www.sint-truiden.be, via mail naar meldpunt@sint-truiden.be of via de meldingskaart achteraan het stedelijk infoblad.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!