Keizerlijke Commanderie stelt zevende fruitdichter en nieuwe dichtbundel voor

Op zaterdag 26 februari stelde de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie in het stadhuis van Sint-Truiden hun zevende fruitdichter voor. De keuze viel op Margot Delaet, een jonge dichteres/filosofe uit Heks. Tegelijk presenteerden de Fruyteniers de nieuwe gedichtenbundel van afscheidnemend Fruitdichter Geert Vanspauwen. 

Margot kreeg tijdens de ceremonie van schepen Hilde Vautmans de epitoga met pluim en de gouden tak aangerijkt. Dit zijn de kentekens van de fruitdichter.
Margot Delaet is de 7de fruitdichter in de mooie traditie van het aanstellen van fruitdichters. De eerste zijnde Boudewijn Knevels die in 2014 werd aangesteld.

Poëzie in de velden

Margot Delaet studeert wijsbegeerte aan de KULeuven. Ondanks haar jonge leeftijd, is de nieuwe Fruitdichter niet aan haar proefstuk toe. Ze schreef onder meer voor Veto, publiceerde eigen gedichten in ‘Ruwe Planken’ en ‘Meander Magazine’ en was laureate van de Vredespoëzieprijs, SOET en de Jongerenpoëzieprijs van de stad Sint-Truiden.
Zelf zegt ze in eerste plaats een dichter-op-papier te zijn maar Margot kijkt uit naar alternatieve manieren om haar gedichten over Haspengouw te verspreiden.

‘Ik ben in de eerste plaats een dichter-op-papier, maar wil nu niet enkel gedichten over de velden schrijven. Het is mijn ambitie om poëzie ook naar de velden te brengen: een gedicht op een fruitkist, bijvoorbeeld, of een opname, die je ergens in de natuur kan beluisteren, waarin het gedicht en het geluid van de vogels en van je fiets over de aardeweggetjes op elkaar inspelen. Dit gaat over ons en onze streek, en ik hoop dat iedereen met een leuk idee me dat gewoon laat weten.”

Margot Delaet, fruitdichter

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!